Reistips Travel

10 redenen om meteen in de trein naar Parijs te springen

Oh Parijs… zucht… Vorige week ging ik voor afspraken een dag op en neer met de trein naar Parijs en op een prachtige, koude herfstdag zag ik hoe de stad zich klaarmaakte voor de kerstdagen. Kerst in Parijs, dat lijkt me echt prachtig! Daarom zette ik 10 redenen (of excuses ;)) voor je op een rij om nog last minute naar de stad van licht en liefde af te reizen.

  • 1) Kerstsfeer en kerstmarkten. Parijs heet niet voor niets lichtjes stad. Behalve een sparkling Eiffeltoren is het een grote lichtjesparade; langs de Champs-Elysees boulevard maken ze er ieder jaar een waar kunstwerk van.
  • 2) Het kerstassortiment van Ladurée. Need I say more? Macarons, prachtig versierde etalages en gift boxes, speciale taartjes. Ik kan geen beter kerst dessert bedenken!
  • 3) Lunch bij Paris London met uitzicht op de Madeleine, met kerstkraampjes, zangkoren en kerstboomslepende Parijzenaren. Paris London is een van de hotspots waar je geweest moet zijn; typisch Franse keuken in een Frans/Engels interieur. Goede service, verwarmd terras en 5 stappen vanaf metrohalte Madeleine.
  • 4) Fauchon! Deze traitteur is het hele jaar door een feestje, maar rond de kerst pakken ze echt goed uit. Je kunt het zo gek (en zo duur) niet bedenken, of ze hebben het. Van rechtsdraaiende kaviaar tot biologische foie gras, truffelmacarons met bladgoud etc. Verwacht een rij buiten, die de moeite van het wachten waard is. Anders is Hediard een prima alternatief, met een iets minder gek aanbod.
  • 5) Kerstthee bij het Mandarin Oriental. Alleen al voor de prachtige versiering moet je hier zeker even langs lopen! Het hele jaar door zijn de poorten uitbundig versierd met verse bloemen en planten, met kerst doen ze er een extra schepje bovenop. Durf je naar binnen? Bestel dan de Christmas blend thee, om even bij te komen van het struinen door Rue Fabourg Saint Honore. In 30 minuten ben je helemaal zen en proef je kerst!
  • 6) Een drankje in de binnentuin bij Hotel Costes doen, al is het alleen maar om de Franse rich en famous te bekijken. Het is hier zien en gezien worden onder de heaters van de binnentuin. Toch te koud? Ook binnen kijk je je ogen uit, naar de mensen en het klassieke interieur.
  • 7) & Other Stories is iets verderop en als je op zoek bent naar een originele kerstoutfit, ben je hier aan het juiste adres. Mits je van Scandinavisch minimalistisch houdt. Ook voor kleinere gifts als sieraden, make-up en toiletartikelen ben je hier aan het juiste adres.
  • 8) Colette! De concept store heeft al een te gekke online adventskalender, maar maakt er deze dagen in de winkel echt een feestje van. Met live muziek, kerstlunch, de kerstman etc. Hier scoor je ook de leukste cadeautjes voor onder de boom, voor ieder budget.
  • 9) Window shoppen en etalages kijken. De grote warenhuizen Galeries Lafayette, Le Bon Marche en Printemps pakken ieder jaar groots uit en er is onderling een ware competitie. Vorig jaar werd er zelfs een olifant naar de stad gehaald om de Louis Vuitton etalages bij Printemps te onthullen. Jep, crazy! Ook de overige winkeletalages zijn extra feestelijk, inclusief muziek en bewegende onderdelen. Voor mij stijgt Hermes er ieder jaar weer bovenuit, dansende Birkins en uit doosjes poppende accessoires, daar draaien ze hun hand niet voor om.
  • 10) De warme wijn met kaneel bij La Favorite. Op het terras onder een heater en een dekentje de shoppende Parijzenaren bekijken, priceless. Zie hoe mooi ze gekleed gaan, hoe serieus kerst voor ze is. Het is een echte familie aangelegenheid met lootjes, cadeautjes en natuurlijk veel lekker eten.

Parijs rond kerst, wie is er dan wel eens in de stad geweest? Wat vond jij het leukst?

Sabine de Witte