design Travel

10x duurzame Dutch Design Week

Dutch Design Week 2017 DDW

De Dutch Design Week is weer begonnen en dat betekent veel ontwerpen vanuit binnen- en buitenland met een Nederlands tintje. Eigenzinnig, brutaal, vernieuwend of oplossingsgericht, er zijn weer heel wat creatieve designs te vinden in Eindhoven. Te veel bijna om allemaal te bezoeken. Hier zijn een paar tips om wat overzicht te creëren in het enorme aanbod. De focus ligt op duurzaamheid (uiteraard!). Het kaartnummer komt overeen met de locatie in het programmaboekje. Hoef je dat ook niet meer op te zoeken.

De 10 Dutch Design Week tips

Al eerder spraken we over het upcyclen van steen om het te verwerken als papier. Maar tijdens DDW maken ze nu van papier steen. Oke geen echt steen, maar ze verwerken oude kranten tot ‘bakstenen’. De oude kranten worden verpulverd en vermengd met lijm, waardoor ze net zo stevig zijn als de echte varianten. Een groot voordeel: ze zijn in ieder geval wel een stuk zachter dan stenen bakstenen. Wel de lusten niet de lasten!

Waar: Philitelaan (tegenover Klokgebouw)

Kaartnummer: 27

 photo paper brick.jpg

  • Tip 2: 3D geprinte vloer van Aectual

We kunnen inmiddels alles wel printen met een 3Dprinter, maar nu is er iets nieuws onder de zon. Een vloer die uit een 3Dprinter komt. Het is nogal een technisch verhaal maar waar het op neer komt is dat het bedrijf Aectual het nu mogelijk maakt om op grote vloeroppervlakken een uniek design te creëren. Je kunt dus je eigen design bedenken en en daar je vloer van maken. De vloeren zijn gemaakt van bio-print plastic en gerecyclede materialen. Ze zijn watervast en gaan jaaaaren mee. Wil je alvast een voorproefje zien van deze nieuwe techniek? Vanaf half november wordt de eerste ‘vloer-op-verzoek’ gelegd op Schiphol en een sample hiervan kun je ook al bewonderen tijdens DDW.

Waar: Klokgebouw

Kaartnummer: 28

 photo Aectual 3D vloer2.jpg

Wat doe je met de afgeknipte voetjes van oesterzwammen? Moet Doreen Westphal hebben gedacht toen ze op het idee kwam om er worsten van te maken. Een vegetarische worst met vijftien keer meer plantaardige eiwitten dan een stukje vlees. Met haar bedrijf Botanic Bites richt Wesphal zich op eiwitrijke vleesvervangers. Eerder maakte ze al een hamburger van tomaat en zeewier. Wil de je worst proeven? Dat kan. Van een worst kun je al met vijftien man eten en tijdens de DDW zijn alle producten van Westphal te proeven. Lekker!

Waar: Ketelhuisplein

Kaartnummer: 26

 photo Botanic bites vegetarische worst.jpg

Tegenwoordig is een vaste woning net als een vast contract niet meer echt van deze tijd. Vooral in Amsterdam sleep je je inboedel van hot naar her. Maarja, wat als die prachtige koloniale kast van twee bij drie niet meer in je woning past van 25 m2? Tot nu toe was het altijd, oude kast eruit nieuwe kast erin. Maar nu heeft Strata een flexibel meubelsysteem ontwikkeld dat bestaat uit verschillende lagen en dat je helemaal kunt aanpassen naar jouw levensstijl. Voor een zelfgekozen ontwerp heb je de ‘base layers’ zoals een stoelframe, de ‘middle layer’ bijvoorbeeld een kussen en de ‘skin layers’ zoals een kussenhoes. De levensverwachting van de lagen is verschillend, waardoor je als er een ding vergaat niet je hele meubel hoeft weg te gooien, maar het opnieuw kunt kopen. Je oude ‘laag’ kun je dan recyclen. Met de Strata Layers kun je kasten, stoelen, banken of tafels maken. Een soort Lego voor volwassenen. Een nieuwe guilty pleasure?

Waar: Klokgebouw

Kaartnummer: 28

 photo strata flexibel meubelsysteem.jpg

Leer en duurzaamheid? Ja, indien de huid een afvalproduct is en ja, als het daarmee de vraag naar dierenhuiden waarvoor een dier wordt gedood afneemt. Visleer is gemaakt van de vissenhuiden die normaal bij de viswinkel worden weggegooid. Het materiaal is veel sterker dan koeienleer en ook bij het looiproces zijn de minste chemicaliën nodig van alle leersoorten. Dat zegt op zich niks, maar het maakt het wel een beter alternatief dan andere soorten leer. Een wees niet bang dat je van je vissenleren bank afglijdt, want het materiaal is zacht en flexibel. Op DDW vertellen ze je alles over de mogelijkheden!

Waar: Yksi Expo

Kaartnummer: 30

 photo visleer nyvidd.jpg

Denk je lekker dagje uitwaaien, lekker wandelen door de woeste natuur die Nederland rijk is. De wind die je laat huilen en het geluid van de stilte dat je omarmt. Even helemaal niks, even weer weten hoe het is om niet te baden in alles wat gemaakt is. Niemand heeft haast, niemand heeft stress. Maar dan, oja, je moet weer terug naar je hotel. Bah, weg op, trein in, inchecken in hotel. Weg zengevoel, weg ritselende bomen en weg aandoenlijk ganzengekwaak. Nu kun je wel in een boomhut of tent overnachten om dat echte natuurmens gevoel vast te houden, maar het kan ook makkelijker en vooral comfortabeler. Maak kennis met de Hihahut, dit is de verzamelnaam voor de hutten die verspreid staan in het groene hart. Je kunt meerdere nachten in een hut slapen of met verschillende routes avontuurlijk gaan huthoppen. Om het eten hoef je je ook geen zorgen te maken, want je kun een ontbijt- of een dinerbox bijboeken met verse streekproducten (inlcusief recept).

Waar: Ketelhuisplein

Kaartnummer: 30

 photo Hihahut vogelaar.jpg

  • Tip 7: Foliage filter: een lamp die de lucht zuivert

Hoe het precies werkt weet ik niet, maar het is een lichtgevend luchtzuiveringssysteem gemaakt van planten. En het ziet eruit als een hanglamp. Je kunt het zowel gebruiken om een kleine kamer als wel een enorme ruimte te voorzien van schone lucht. Nieuwsgierig? Ik in ieder geval wel.

Waar: Studio van der Zandt

Kaartnummer: 41

 photo foliage filter_2.jpg

Ook weer zo’n lekker doe-het-zelfpakket. En naar mijn mening tevens een van de duurzaamste projecten die te vinden is bij DDW. Precious Plastic ontwikkelt namelijk machines waarmee je zelf je eigen plastic kan gaan recyclen. Met Precious Plastic kun je zelf met je oude PETflessen aan de slag en de leukste dingen maken met unieke patronen. De oppervlakte die je nodig hebt is ongeveer even groot als een vrij grote container. Niet echt iets voor in je achtertuin dat klopt, maar ze hebben ook een online communityplatform opgezet. Hier kunnen mensen met een container en mensen die willen helpen elkaar vinden. Zelfs in Amsterdam staat al een recyclecontainer. Wel de ruimte om een container te plaatsen? Op de website staat alles wat je nodig hebt om je eigen waardevolle plastic te creëren, van blauwdrukken en gereedschap voor de container tot werkelijk verkooppunten voor je plastic.

Waar: Sectie-C: Club

Kaartnummer: 99

 photo precious plastic.jpg

Nog een design dat afval recycled, maar deze keer hoef je het niet zelf te doen. Ulrike Jurklies maakt zelf meubelserie van afvalresten uit de productie van gekleurde kunststof platen. Er is veel gespeeld met vormen en de platen zijn van kleurrijk transparant materiaal, waardoor je speelse effecten krijgt van schaduw en licht. Naast de meubels maakt Jurklies ook patronen op biologisch afbreekbaar behang. Ook dit is te bewonderen tijdens DDW.

Waar: AreaFiftyOne skatepark

Kaartnummer: 24

 photo Vitrine momantai see-through.jpg

  • Tip 10: Stack je money

Heb je nu de hele Dutch Design Week gemist of had je gewoon geen zin, dan is hier nog één tip voor na DDW. De Dutch Design Foundation investeert in een nieuwe app die op de markt komt die precies laat zien waar je je geld aan uitgeeft. Handig, want zo weet je precies waar je geld opeens heen is, want jij ‘weet het ook niet meer’. Het project is eigenlijk opgezet voor jongeren, zodat ze bewuster omgaan met geld. Maar eerlijk is eerlijk, ik kan niet wachten tot de app op de markt komt. De app Stack je Money gaat gebruik maken van de API’s van banken. Die worden vanaf 1 januari 2018 opengesteld, waardoor een uitgavepatroon in de app kan worden gevisualiseerd. Dan kunnen de gebruikers direct zien hoeveel ze bijvoorbeeld uitgeven aan kleding. Daarnaast komt er in de app de ‘Gamechanger’, hiermee kunnen gebruikers zien wat er gebeurt als ze hun uitgavepatroon aanpassen. Je kan doelen stellen, bijvoorbeeld die leuke-maar-net-iets-te-dure-jurk. Als je een droom hebt ingevoerd, kan je zien hoeveel je per maand moet sparen om dat doel te halen. Alles concreet op je beeldscherm. Geen smoesjes en geen hoofdrekenen meer. Wel nog een tripje naar DDW gepland? Bezoek de bedenkers dan bij DDW voor een preview van de app.

Waar: Klokgebouw @ ddw what if lab: local government meets design

Kaartnummer: 28

Sabine de Witte