5 Delights amsterdam design Hotel Highlight luxe flash Weekendtips

Five Delights – Kunstinspiratie

Den kunsten; als inspiratie, verrijking van kale muren of gewoon als een reminder om jezelf af en toe te trakteren op de schatten des levens. Wij lichtte 5 heerlijkheden op kunstgebied voor je uit.

1 Jan Lenikowski

Je zag hem vast al voorbij komen; het prachtige Ecletica Baltahzar van Jan Lenikowski, dat Sabine onlangs wist te bemachtigen. Ingelijst in een 200 jaar oude, Franse lijst, leverde Lenikowski’s het kunstwerk deze week hoogstpersoonlijk bij haar af.

Lenikowski’s liefde voor kunst ontstond al op jonge leeftijd doordat zijn moeder een kunstgalerij runde. Door de jaren heen ontwikkelde hij zijn stijl tot wat deze nu is; fris, krachtig en gedurfd. Met het gebruik van verschillende soorten verf en technieken weet Lenikowski elk van zijn minimalistisch designs tot leven te brengen.

De stukken van Lenikowski (en anderen) zijn nu verkrijgbaar met een fijne korting bij zijn inspirerende interieurzaak Entrepôt Holland aan de Prinsengracht.

 

2 MODERN

De laatste maand van MODERN Van Gogh, Rietveld, Léger en anderen, in het Stedelijk is ingegaan. Het museum toont hierin 300 werken van 200 bekende en minder bekende kunstenaars en ontwerpers, die twintig verschillende stromingen vertegenwoordigen. Een nieuw licht wordt geworpen op traditioneel ogende werken van o.a. Rietveld, Léger en Van Gogh, om te ontdekken dat deze vernieuwend waren voor hun tijd. Voortvloeiend uit de industrialisering in de negentiende en begin twintigste eeuw, brak men met tradities en legde de basis voor de moderne kunsten.

Tevens wordt uit de doeken gedaan dat vele objecten met een verrassend moderne uitstraling sterk zijn beïnvloed door oude, buiten-Europese voorbeelden. Al met al is MODERN een indrukwekkend spel tussen heden en verleden dat je niet koud laat. Tot 24 september 2023 te bezichtigen.

3 Peggy Kuiper

De Amsterdamse Peggy Kuiper is artiest in hart en nieren. Ze werd eerder al geloofd in de Financial Times en we kunnen het niet meer met hen eens zijn; haar schilderwerken raken stuk voor stuk.

De fascinatie voor diverse culturen en menselijke connecties van de antropologe vormen de basis voor de onderwerpen van haar werk; verbondenheid, introspectie en menselijkheid. In haar lichte, industriële studio in het hart van de stad bouwt ze laag voor laag haar verhalen en boodschappen op. Spannend kleurgebruik, de hoekige lijnen van haar personages en de intense uitdrukkingen op de gezichten daarvan; de enigmatische kunstenares weet je blik te vangen en deze nog lang vast te houden. Ontdekken welke nieuwe werken aan Kuiper haar verbeelding zijn ontsproten? Houd dan haar Instagram in de gaten, waarvan elke post een juweel op zich is.

4 Street Love – art’otel Amsterdam

Amsterdam Street Art en art’otel Amsterdam slaan de handen ineen voor een Street Art spektakel om u tegen te zeggen. Zeven kunstenaars met verschillende achtergronden vertegenwoordigen de kunst der graffiti, straatfotografie en het vereeuwigen van straattaferelen met penseel of potlood. Gevestigde kunstenaars die wereldwijd in dé galerieën van de wereld exposeren maar de straat niet vergeten zijn.

Wij zijn vooral fan van Patato and Onion oftewel Jonathan Pieterse, fotograaf en filmmaker van rauwe straatbeelden. De Arnhemse Fernando Leon, beter bekend als Feleon, fleurt menig straat op onze planeet op met zijn vrolijke graffiti en grafische vormgeving.

5 Adébayo Bolaji

De Londense, multidisciplinair kunstenaar Adébayo Bolaji is sinds jaar en dag een persoonlijke favoriet. Met zijn fusie van kleurrijke schilder- beeldhouwkunst en installaties weet Bolaji de complexiteit van identiteit, cultuur en steden te vangen.

Geïnspireerd door zijn Nigeriaanse afkomst en zijn ervaringen die hij opdeed tijdens het opgroeien in Zuid-Londen, combineert Bolaji naadloos elementen van Afrikaanse kunst, straatcultuur en hedendaagse esthetiek. Zijn signatuur wordt gekenmerkt door ingewikkelde patronen en gelaagde beelden in sprekende kleuren. Een signatuur die wereldwijd erkend wordt. Zijn laatste expositie, genaamd Bitter Nostalgia, is momenteel te zien op zijn eigen Londense bodem in de Saatchi Gallery.

Britt Schepers