editorial

5 Dingen die je zelf kan doen voor Oekraïne 🇺🇦

Is de pandemie eindelijk voorbij, start er een oorlog. De beelden liegen er niet om, en waarschijnlijk voel jij je net zo machteloos. Want wat kan je – naast doneren en demonstreren – nog meer bijdragen? Veilig thuis naar je scherm kijken, daar help je in ieder geval niemand mee. Gelukkig zijn er inmiddels al een heleboel initiatieven gestart waar je op aan kunt haken.

– Steun Ukraine met crypto! Het land accepteert donaties bitcoin, ethereum en USDT, dus ben je je geloof in dit middel óf je motivatie om er iets mee te doen inmiddels verloren? Zo doe je er nog iets goeds mee. Zorg wel dat je echt alleen de officiële kanalen gebruikt, en er niet iemand anders met je bijdrage vandoor gaat.

– Hackerscollectief Anonymous heeft een briljante actie bedacht om – ondanks de strenge regels – toch ook de Russische bevolking te informeren hoe het nou echt zit met de aan Ukraine verklaarde oorlog. Zo kun je in plaats van alleen het eenzijdige verhaal geregisseerd door Poetin te laten zien, via restaurant reviews in Yandex (de lokale zoekmachine) helpen deze boodschap te delen. Ze hebben handige kant-en-klare uitleg en Russische teksten op o.a. Twitter.

– Neem Bolt! Bestel er je eten of pak eens niet de fiets, want het Estlandse bedrijf doneert 5% van alle orders aan het land. Je zou bijna wensen dat het regent…

– Het Borisov.Amsterdam collectief is een fundraiser gestart voor generatoren, om zo energie naar Ukraïne te kunnen brengen. Ook kopen ze externe batterijen om telefoons mee op te laden.

– People for People is een initiatief van enkele Amsterdamse techbedrijven en hun actie om mensen te helpen vluchten, tijdelijk onderdak en vervoer te regelen en ze werk aan te bieden is een overweldigend succes. Inmiddels is er een hele stichting opgericht om niet alleen op korte termijn, maar juist ook voor langere tijd vluchtelingen te helpen. Ken jij mensen in Oekraïne of Rusland die hulp nodig hebben, of heb je connecties in Georgië en Bulgarije? Neem dan contact op. Via de site People for People kun je ook doneren.

Daarnaast zijn er in verschillende steden initiatieven om spullen aan te leveren, via Instagram en Twitter worden veel oproepen gedeeld en anders kun je via indebuurt.nl de initiatieven bij jou makkelijk opzoeken.
Ik vind het geweldig dat er zo snel van alles wordt ondernomen om te helpen, alle beetjes helpen en hopelijk stopt deze ellende zo snel mogelijk.

Nog 1 laatste tip: vergeet niet extra lief te zijn voor jezelf en je naasten. Het zijn gekke tijden, dus als jij een avondje Downtown Abbey wilt bingen en je wilt laten vermaken door de bizar onbelangrijke problematiek in de Britse aristocratie is dat ook helemaal prima.

Fotocredits: Photo by Max Kukurudziak on Unsplash

Sabine de Witte