Travel

5 x Fruits de Mer in Amsterdam

Fruits de mer. Of beter gezegd, zeevruchten. Eén van mijn lievelings gerechten om in een restaurant te bestellen. Het liefst een zeer uitgebreide schaal met een selectie van al het lekkers uit de zee. Denk aan krab, kokkels, oesters, kreeft, Sint Jacobsschelpen, mosselen en meer. Perfect voor een zomerse middag op een terras met een goede fles witte wijn. Om het je net allemaal even wat makkelijker te maken (en omdat ik de vraag nog wel eens krijg, dank Léon) hier een selectie van mijn favoriete fruits de mer spots in Amsterdam.

Mossel & Gin

Fruits de mer ?

A post shared by Mossel & Gin (@mosselengin) on


Al sinds de opening in 2014 een van mijn absoluut favoriete restaurants, Mossel & Gin. Verscholen in het Westerpark een kleine oase met een geweldig terras. Naast de voor de hand liggende mossels (de Thaise alsjeblieft!) en de enorme keuze aan gin tonics hebben ze ook een geweldige fruits de mer. Vanaf twee personen bestel je voor €25,- per persoon een enorme schaal met onder andere kokkels, oesters, scheermesjes en rivierkreeft. Exact zoals een fruits de mer zou moeten zijn.

Waar?: Gosschalklaan 12, Westerpark Amsterdam

De Ysbreeker

Oesters 'Speciales Joguet' met citroen, mignonette & Thaise dressing.

A post shared by Café-Restaurant De Ysbreeker (@deysbreeker) on


Bij de Ysbreeker noemen ze het net even anders, namelijk de plateau du chef, maar hij is er niet minder indrukwekkend door. Voor €65,- heb een plateau voor twee personen vol met oesters, kreeft, gamba’s, garnalen, kokkels en meer. Daarnaast heeft de Ysbreeker een heerlijk terras aan de Amstel wat zeker op zomerse dagen de perfecte plek is om ene middag of avond neer te strijken.

Waar?: Weesperzijde 23, Amsterdam

The Seafood bar


Met drie locaties in Amsterdam is er altijd wel een seafood bar in de buurt. Zoals de naam al verklapt weten ze een thing or two over zeevruchten. Een fruits de mer zal dan ook nooit op de kaart ontbreken. Bijzonder is dat je hier ook een plateau voor 1 persoon kan bestellen. Je kunt deze zo gek en groot maken als je zelf wil. Van een ‘bescheidde portie’ met mosselen, kokkels, coquille, scheermessen, alikruiken, amandes, noordzeekrab, scampi’s, zeewiersalade en 2 oesters tot all out met toevoeging van kreeft en oester; het kan allemaal. Prijzen vanaf €22,50 per persoon.

Waar?: • Spui 15 (Centrum)
• Van Baerlestraat 5 (Oud-Zuid)
• Ferdinand Bolstraat 32 (De Pijp)

Cafe Restaurant Amsterdam


Al jaren een begrip in Amsterdam en tóch zijn er nog steeds mensen die deze parel niet kennen; cafe restaurant Amsterdam bij het Watertorenplein in Amsterdam. In dit voormalige Machinepompgebouw is al sinds de jaren 90 (een record in horecajaren!) dit restaurant gevestigd. Naast een geweldige menukaart waar eenkeuze maken onmogelijk is, hebben zij ook misschien wel de mooiste fruits de mer van Amsterdam. Ook hier is er per persoon te bestellen vanaf €20,50 per persoon. En voor dat geld krijg je dan ook oesters (Speciales Gillardeau en Fines de Claires) venusschelpen, kokkels, krabklauwen, langoustines, vongole, scheermessen, gamba’s, mosselen.(assortiment kan wisselen i.v.m. aanvoer). Eventueel ook nog eens uit te breiden met een halve kreeft.

Waar?: Watertorenplein 6, Amsterdam

IJkantine

Fruits de mer, ook tijdens de wintermaanden @ restaurant café de IJ-kantine

A post shared by Restaurant Café de IJ-kantine (@ijkantine) on

Tot slot de IJkantine. Deze spot naast de NDSM pont heeft ook een heerlijke versie op de kaart staan. Wederom per persoon te bestellen voor €21,- . Ook hier Mosselen, vongole, kokkels, oesters, scheermessen, gamba’s, Hollandse garnalen. Daarnaast nog kreeft en krabbenpoten bij te bestellen. En vooral voor die laatste wil je gegarandeerd de oversteek maken! Drink er een glas pouilly-fume bij, wuif zo nu en dan naar de bootjes en je wil nooit meer naar huis!

Waar?: MT. Ondinaweg 15-17, Amsterdam-Noord

Sabine de Witte