typhoon thursday

Typhoon’s Thursday: It’s bittersweet – 7x aan ‘t aperitief


De bittere smaak deed mijn wangen iets trekken. Gin. Gin met tonic. Zo’n 1,5 jaar geleden begon ik als ‘virGIN’ aan het alcoholische duo met de tegeltjeswijsheid ‘Je moet het léren drinken’ in het achterhoofd. Al snel concludeerde ik semi-filosofisch achter mijn nieuwe favoriete drankje dat een beetje bitterzoet zo gek nog niet was. Het leven is immers ook niet altijd een tropische cocktail.

De G&T-liefde werd een eerste teken van de opkomst van het aperitief in Nederlands beschonken geschiedenis; bitterzoete drankjes met hapjes voor het diner. De Aperol Spritz volgde. En half juni was het in ieder enigszins culinaire schrijfsel te lezen: vermout is de nieuwe gin. De versterkte, kruidige wijn waait over uit Barcelona, waar ook de gin adoratie begon. Toch lijken Nederlandse ‘ginnies’ zijn niet zo makkelijk te overtuigen.

Maar was Nederland ooit niet aan de gin te zetten, daar lijkt de terugkeer van vermout ook een proces te zijn. Nederland moet het léren drinken. Amsterdam kreeg begin april haar eerste, en helaas tijdelijke, vermuteria in de Sint Olofskapel; in juli doopte het iconische Krasnapolsky hotel aan de Dam het staartje van de werkweek tot ‘Vermouth Friday’. Ondertussen zijn vermout en andere bitterzoete aperitieven met de daarbij horende hapjes langzaam op steeds meer plekken te drinken. Op Nederlandse bodem, ver daarbuiten of in eigen huis, tuin en keuken. Eindelijk wint de aperitief ook in de Nederlandse horeca steeds meer terrein!

Aperitiefbars in Europa

Maar waar moet je nou gezien worden met de laatste aperitief drankjes? En waar weten ze het aperitief als geen ander uit te voeren, dat je uit enthousiasme de hele avond blijft plakken? Gelukkig hoort bij de aperitief ook een gezellig hapje, om de boel een beetje in balans te houden. Ik selecteerde een aantal aperitiefbars in Europa waar je gezien mag worden!

Bodega1900 | Barcelona

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/Bodega1900_zpsvjcnr3rv.jpg
In de stad van de vermuterias maakt de gigantische keus je duizeliger dan een overdaad vermout. Bodega1900 is één van de populairste vermoutspecialisten. Traditionele tapas van voor ’t jaar 1900 worden op subtiele wijze en met her en der een moleculaire techniek naar deze eeuw gebracht. Daarbij komen natuurlijk de nodige glazen vermout.


The French Connection | Amsterdam

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/TFC_zps64lpqnxu.jpg
Er is een Franse revolutie gaande op de Singel in Amsterdam. Eentje zonder barricades. The French Connection werpt de gevestigde orde omver en neemt Franse klassiekers mee in de strijd. Bekende gerechtjes uit de Franse districten worden compleet uit elkaar gehaald en op revolutionaire wijze opnieuw in elkaar gezet. Vanaf september heropent het populaire restaurant met een nieuw uiterlijk en innerlijk. Én een aperitief-digestiefbar. Voor het diner borrel je daar met kleine amuse-bouches en lichte cocktails om na het tafelen terug te keren voor een zoete tegenhanger als digestief.

Hotel Locarno Lounge Bar | Rome


http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/Locarno_zpsqj32doeu.jpeg
Je stapt in een Gatsby-esque scène wanneer je de bar van Hotel Locarno binnenwandelt. Toch is het terras eigenlijk de beste locatie om een koud aperitief te drinken. In het land der aperitivos combineert de bar lichte cocktails en elegante bites in een sprookjesachtige omgeving. De tuin sluit stedelijk Rome even buiten voor een aperitiefmoment dat het verstrijken van de tijd negeert

THE DUCHESS | Amsterdam


http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/15-06-30%20Cocktail%20Photos-15_zpsib39mmrz.jpg
Amsterdamse adel, THE DUCHESS, maakt aperitiefjes drinken wonderschoon. Naast elegante cocktails serveert de prijswinnende bar van het restaurant ‘La Fontaine d’Absinthe’. Pastis en absint vermengen zich via de fontein met bronwater en bijzondere extracten. THE DUCHESS mengt zes versies met namen als Mauresque, Tomate en The Little Green Beast.

Colibri | Barcelona

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/Colibri_zpsyv9r0hob.jpg
Het snoezige barretje Colibri verbergt zich op Carrer de la Riera Alta, aangekleed met vintage Martini-posters, antieke spiegels en kandelaren die van een historisch landhuis gestolen lijken te zijn. Waag het niet om hier clichés als sangria te bestellen. De bar schenkt een indrukwekkende selectie gins, wodka’s en vermouten en serveert ze met simpele, maar goede tapas.

Aperitief voor de thuisblijvers

Heb je geen zin om de deur uit te gaan maar wil je je gasten toch iets bijzonders voorzetten? Dan zijn deze 2 recepten perfect voor jou om mee aan de slag te gaan. Lekker om met dit mooie weer het aperitief op het balkon, dakterras, in de tuin of misschien zelfs gewoon bij de voordeur te serveren, want in combinatie met zon smaakt alles lekker!

Willem’s Wermoed

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/Willems_zpskraeifr9.jpg
Na een queste door de botanaische jungle van de Hortus Botanicus werd Willem’s Wermoed Neerlands eerste vermout. Ieder die verknocht blijft aan gin, maar ‘t hippige drankje toch een kans wil geven, mixt de Wermoed G&T: 35ml Willem’s Wermoed, 15ml London dry gin en 100ml premium dry tonic water.


Spirito Italiano

http://i558.photobucket.com/albums/ss29/your-ambassadrice/Bols%20Galliano%20Shoot%20111258_zpsbrfbnxjk.jpg
Galliano bottelde aperitivo in een fles. Met Galliano L’Aperitivo maak je thuis in drie simpele stappen de classico Americano. Mix 40ml Galliano L’Aperitivo en 40ml Vermouth Carpano Antica Formula in een tumblerglas en top af met sodawater.


Deze post is in samenwerking met Typhoon Hospitality ontstaan. Typhoon Hospitality is een uniek Hospitality marketing & PR-bureau. Van restaurant tot hotel tot spirit en alles er tussen in; als het hospitality related is, it’s their business! Volg Marlies en Typhoon Hospitality ook op Instagram.


Marlies Bax