typhoon thursday

7x Nederlands uit eten

Moeders

Maakt Nederland van gastronomie een (stamp)potje? Zeker niet. We mogen dan het land van aardappels, rookworst en tompoucen zijn, alleen in het Amsterdamse culinaire geweld kent de Hollandse keuken al vele (fijne) gezichten. Van sudderlapjes tot breekbare sterrenmaaltjes. Deze zeven restaurant in én om onze hoofdstad koken oer-Hollands goed.

Lt. Cornelis

 photo Lt Cornelis.png

Verborgen achter een smalle entree vinden heden en verleden elkaar bij Lt. Cornelis. Geïnspireerd door het schuttersstuk ‘De Magere compagnie’ brengt het restaurant de 17de eeuw gastronomisch naar de 21ste eeuw. Alle vooroordelen over Nederlands eten kun je in de GFT-bak mieteren. Het restaurant werkt in geraffineerde gerechtjes met typisch Nederlandse producten of ingrediënten die, bijvoorbeeld vanuit het VOC-verleden, met Nederland verbonden zijn. Met de verzameling Nederlandse gins, port, whisky, en wijnen vertelt ook het drankmenu het verhaal van schutter Lt. Cornelis. Het decor is een Pinteresque mix tussen toen en nu.

Waar?: Voetboogstraat 13 | Amsterdam

Hap-Hmm

 photo Happhmm Amsterdam.jpg

Hap-Hmm is de vriendelijke grootmoeder van Amsterdam. Op het menu staat ‘t AVG’tje in optima forma en die “exotische” gerechten die onze keuken zo gretig verbasterde adopteerde aan het eind van de vorige eeuw: grootmoeders gehaktbal, boterzachte runderlap en kip piri piri. Ieder gerecht komt met groenten en aardappels naar keuze. Dat klinkt misschien allemaal niet zo sexy, maar in tijden van nostalgische gevoelens voor moeders kookkunsten is Hap-Hmm je mams. Zelfs het decor voelt aan als een Mokumse huiskamer. Feitje: Hap-Hmm was met het eindcijfer 9 de winnaar in Parools Schnitzeltest. En dat moet je moeder nog maar eens voor elkaar zien te krijgen.

Waar?: Eerste Helmersstraat 33 | Amsterdam

Jopenkerk

 photo jopenkerk-brouwketelskl-1.jpg

De befaamde bierbroeders van Jopen brouwen niet alleen biertjes, maar koken er ook een gewiekst laaglandsmaaltje mee. In een oude – en prachtig gerenoveerde – Haarlemse kerk wordt sinds 2015 enkel nog de mout, de hop en de heilige gerst aanbeden. Het restaurant in het bovenste gedeelte van de Jopenkerk zegent klassieke gerechten wat Hollands glorie door er een (niet meer zo) vergeten groente, Nederlands kaasje of scheuten Nederlands Jopenbier aan toe te voegen. Wat kan je dan verwachten? Onder andere een Bieramisu.

Waar?: Gedempte Voldersgracht 2 | Haarlem

Restaurant Greetje

 photo Greetje.jpg

Klassieke – tikje oudmodische – smaken als eendenlever, rillette van kip, terrine van kalfstong en stoofpeertjes zijn de lievelingen van Restaurant Greetje. Vedette van de kaart is Greetjes klassieker: een tosti van Fries suikerbrood met eendenleverterrine en huisgemaakte appelstroop. Greetje is het restaurant voor de liefhebber van de traditionele, luxe Nederlandse keuken.

Waar?: Peperstraat 23-25 | Amsterdam

Rijks

 photo Rijks.jpg

Omringd door Hollandse meesters kookt restaurant Rijks meesterlijk Hollands. De Nederlandse sterren-kost van chefs Joris Bijdendijk, Jos Timmer en Wim de Beer combineert Hollandse ingrediënten met internationale nuances. De culinaire kunststukjes werden dit jaar dan ook bekroond met een eerste Michelinster.

Waar?: Museumstraat 2 | Amsterdam

Moeders

 photo Moeders.jpg

Eigenaar Jurriaan vroeg bij de opening van Moeders aan zijn gasten om een bord, glas en bestek mee te nemen. Tot op de dag van vandaag worden gedoneerde couverts gebruikt om bordjes Nederlands eten te serveren. Moeders stampt een verdienstelijk potje, maakt draadjesvlees en bedacht de Hollandse Rijsttafel die al dit soort klassiekers combineert. De muur van het restaurant is een galerij van moeders. Iedereen kan een foto voor het moedermuseum aanleveren.

Waar?: Rozengracht 251 | Amsterdam

Vuurtoreneiland

 photo Zomerrestaurant-vuurtoreneiland-interieur-Rob-Becker_W.jpg

Vuurtoreneiland is een klein vlekje natuur vlak bij de hoofdstad. Een bezoek brengt je meer dan enkel een Hollands diner. Vanaf het vertrek van de Veemkade bij het Lloyd Hotel vertrek je voor heel even de bewoonde wereld. In de lente en zomer eet je in een transparante glazen kas, beschut tegen wind en regen. In de koudere maanden dineer je in een knusse bunker met een haardvuur en een deken. Het table d’hôte menu wordt bereid met regionale producten, ouderwetse ambachtelijke technieken en open vuur. Elk deel van het ingrediënt wordt waar mogelijk gebruikt.
Link:

Waar?: Durgerdam

Waag jij je weer aan de Hollandse pot?

Deze post is in samenwerking met Typhoon Hospitality ontstaan. Typhoon Hospitality is een uniek Hospitality marketing & PR-bureau. Van restaurant tot hotel tot spirit en alles er tussen in; als het hospitality related is, it’s their business! Volg Marlies en Typhoon Hospitality ook op Instagram

Marlies Bax