Travel

Aantrekkelijk Alicante, bijzonder Benidorm

Costa Blanca; meer dan lallende Engelsen en bejaarden
Roep dat je naar Benidorm gaat en je wordt recht in je gezicht uitgelachen. Daar gaan alleen gepensioneerde bejaarden heen, of lallende Engelsen die kreeft rood 24/7 lam zijn. Voordelen over toeristisch Benidorm en het omliggende vrij onbekende Alicante. Ik kom er vrij regelmatig en bij ieder bezoek zie ik een heel andere kant van deze steden en het gebied. Hoewel ik de eerste keer m’n ogen uitkeek, kijk ik inmiddels door de oudjes en de Engelsen heen.

Alicante; warm welkom
Als je de Costa Blanca wilt bezoeken, vlieg je meestal op luchthaven Alicante (of Valencia, als je noordelijker zit). Zodra ik van het vliegveld naar buiten loop, is het de geur van zon, bergen en zee gecombineerd met de bloemen waar je meteen blij van wordt en die je hartelijk welkom heet. Alicante is een van de grotere steden, met een oud stadscentrum en grote winkelcentra in de buitenwijken. La Marina is mijn favoriet, en het heerlijke is dat de winkels hier tot 22.00u open zijn.
Rondom Alicante liggen diverse pittoreske dorpjes, meer landinwaarts op de berghellingen of juist schattige Moorse dorpjes aan de kust. In de buurt ligt het prachtige Villajoyosa, met geweldige stranden, Terra Mitica is een geweldig attractiepark, Aqualandia is het grote waterpark wat verkoeling brengt op een hete zomerdag. Wil je er echt een dag op uittrekken, dan kun je ook uitwijken naar het dorpje Elche, wereld erfgoed vanwege de prachtige oude gebouwen en de duizenden palmbomen. Erg indrukwekkend! Binnen twee uur ben je in de indrukwekkende stad Valencia, met brede zandstranden, Formule 1 circuit en alleen maar hoogbouw.

Barcelo Asia Gardens – voor een blogger gingen de deuren open
Tijdens mijn laatste verblijf, belande ik in een van de indrukwekkendste hotels in de buurt. Het Barcelo Asia Gardens resort. Er binnen komen lukt alleen met een goed verhaal of een zak met geld, maar dankzij een goed Spaans woordje van fotograaf-voor-mijn-blog Patjem gingen er ineens vele deuren open. Na toestemming stond de marketing-manager te wachten met een uitgebreide persmap, zodat ik er een mooi blog aan kon wijden.
Het hotel is eigenlijk een resort voor de rich and famous die zich even willen terugtrekken en even een privé-leven wensen. Dankzij het aanwezige helikopter platform, kun je ongezien naar het resort komen. Bij het resort is een Spa, 7 verschillende (verwarmde) zwembaden, meerdere restaurants, op loopafstand van een privé-strand behorend bij het resort, o.a. een champagne bar, kids club, golfbaan etc. Ik mocht een kijkje nemen in de hoteltuinen, wat eigenlijk een no go is vanwege de privacy van de gasten. Geen foto’s dus. Het hele resort is in Aziatische stijl ingericht en vanaf het moment dat je in de lobby staat waan je je op Bali. Prachtig! Het schijnt dat Angelina Jolie, Penelope Cruz en andere sterren van dat kaliber er af en toe hun heil zoeken.
Nog opvallender is dat er steeds meer van dit soort stijlvolle hotels, spa’s en andere upperclass faciliteiten zich vestigen in en rondom Alicante en Benidorm, wat toch een vrij suf imago heeft.

Alicante Barcelo Asia Gardens Hotel

Resort Asia Gardens Barcelo

Interior Asia Gardens Barcelo Alicante

Benidorm view vanaf Asia Gardens Alicante

Benidorm Skylines
Vanaf het Barcelo Asia Gardens Hotel heb je een prachtig uitzicht op de Benidorm Skyline. Alle vooroordelen even wegdenkend, is het erg indrukwekkend om vanaf de luchthaven deze skyline op te zien doemen. De vele hotels- en appartementencomplexen zijn sinds de stijgende populariteit van de stad in de jaren ’80/’90 met grote snelheid uit de grond gestampt. Verder zijn alle vooroordelen over oudjes op het strand en dronken Engelsen op de ‘square’ helaas waar. Maar als je iets verder kijkt en de stad in loopt, ontdek je in het oude centrum tussen de smalle straatjes afgeladen tapas restaurants met lokale bevolking die daar samen komt. Daar praten ze bij, kijken ze samen voetbal, genieten ze van de tapas en gooien ze de servetten na hun tapashapjes op de grond.
De stad wordt opgeknapt en de Spaanse overheid doet er alles aan om Benidorm te verjongen en aantrekkelijker te maken voor andere toeristen. Inmiddels weten ook veel Noren Benidorm te vinden en kan de stad jaarlijks rekenen op 725.000 toeristische overnachtingen. Aan de andere kant van de stad liggen dorpjes als Altea (Spaanse goudkust, daar zitten veel rijke Nederlandse pensionado’s en Russen), Calpe (vooral bekend onder wielrenners die daar hun trainingen tijdens het winterseizoen houden) en Alfaz pipi. Ook daar hebben ze door dat ze iets meer met de tijd mee moeten gaan, willen ze toeristen tevreden blijven houden. Dus is er nu een Paella Take-away, een fusion keuken en wordt er volgende maand een champagne bar geopend.

Paella to go

Costa Blanca; bijzondere wijnen bij Bodega Mendoza
Mij als wijnliefhebber was het volkomen onbekend dat de streek Alicante bijzonder mooie wijnen voortbrengt. Hoogste tijd voor een bezoek aan de plaatselijke bodega. Een rondleiding bij Bodegas Mendoza inclusief wijnproeverij, bleek een uiterst aangename kennismaking met deze wijnen. Uit de buurt van Alicante komen vooral witte wijnen, zowel Chardonnay als muskaatwijnen, maar Mendoza heeft ook struiken in het binnenland waar ze heerlijke Shiraz, Cabernet Sauvignon en andere tongstrelende combinaties verbouwen. Enrique Mendoza maakt uitsluitend biologische wijnen en maakt daarom gebruik van echte kurk, feromonen om plagen en insecten tegen te gaan en is een vrij jonge bodega. De familie Mendoza zit nu 40 jaar in het vak en oogst sinds 20 jaar wijnen. Vrijwel alle wijnen zijn op rijping te drinken, maar ook prima vlak na de pluk. Pepe, de huidige vinoloog die de scepter zwaait, spreekt met veel passie over zijn bodega, de wijnen en het prachtige vak wat hij uitoefent. Blij was hij ook met jong bezoek met interesse in wijn. Bij het proeven van de wijnen werden er hapjes uit de streek geserveerd en was het heerlijk genieten van het prachtige landgoed en de mooie tuinen. De rondleiding inclusief proeverij duren 2 uur en de kosten zijn € 20,00 per persoon, als attentie krijg je nog een plaatselijke muskaatwijn mee. Pepe begrijpt hoe belangrijk toerisme is om zijn handel in tijden van crisis in leven te houden. Sinds de crisis is hij de 50% jaarlijkse export bijna kwijt en moet hij het dus vooral hebben van Spaanse afnemers.
Ik heb dezelfde avond nog genoten van de plaatselijke rode wijn, een ‘zware’ Estrecho en kijk nu al uit naar een bezoekje in september, als de nieuwe wijnen zijn geoogst. Ook hier was ik als blogger gratis welkom en moest ik het bij volgende bezoeken aan de Costa Blanca vooral onthouden om langs te komen. Geweldige Spaanse gastvrijheid!

Bodega Mendoza Alicante

Wijnen Enrique Mendoza

Gepimpte Costa Blanca
De Costa Blanca zit, ondanks de crisis, flink in de lift en kan ik je dan ook zeker aanraden voor een vakantie of weekend weg. Op mijn lijstje voor een volgend bezoek staat ook het 2 Michelin sterren restaurant Quique Dacosta in Denia (daar vertrekt de boot naar Ibiza, mocht je nog een dagje willen partyen). Cor Hospes at er afgelopen weekend en was zeer onder de indruk en helemaal content met de tweet die de sterrenkok hem na het eten achter liet. In Spanje snappen de culinaire goden social media dus wel. In Nederland is dat bij hoge uitzondering, zo heb ik zelf ervaren bij het Serre restaurant in Amsterdam.

Kijk hier voor tips tijdens je verblijf in Alicante, vliegtickets en overnachtingen.

Sabine de Witte