Travel

Achter de ellebogen

Het is weer zover. ‘De’ kerk in Staphorst heeft net een nieuwe dominee en staat weer negatief in het nieuws, door de discussie die deze wil aanzwengelen. Het marktplein, waar iedere week de weekmarkt is en 3 keer per jaar de feesttent staat voor de zogenaamde Staphorstdagen, staat te dicht bij het kerkhof. Sterker nog, de muziek die er gedraaid wordt en het gedrag van de jongeren daar, is respectloos naar de doden. Expliciet moet er bij vermeldt worden dat de gemeentewerkers onlangs zo radicaal gesnoeid hebben, dat je vanaf de straat bijna de namen op de grafstenen kunt lezen en van privacy voor zowel de doden als de bezoekers is al helemaal geen sprake meer.

Discussie alom. Lichtelijk misplaatst als je het mij vraagt, want zoals mijn zusje vroeger eens zei, staan er naast de kerk fietsenstallingen bovenop oude graven. De grafstenen zie je net door het stalen gebeuren heen. Dat is wel respectvol?

Verschrikkelijk hoe deze dominee ook weer publiciteit haalt door uitspraken te doen waarmee hij zijn eigen dorp voor l*l zet. Al jaren vinden er vele activiteiten, bedoeld voor alle Staphorst-inwoners, plaats op de markt. Ook kerkgangers gaan regelmatig naar dit soort activiteiten en ook de jeugd is luidkeels vertegenwoordigd. Het gedrag van hun lijkt me eerder aanstootgevend dan de locatie van de tent en de muziek die er wordt gedraaid. Maar meneer Reinders moet zich natuurlijk even op de kaart zetten.

De hypocrisie is duidelijk te merken, het wordt niet georganiseerd door de kerk dus is het fout. Terwijl velen, vooral de jongere generaties, naar de kerk gaan omdat het een verplichting is. Daadwerkelijk zal er maar een klein deel zijn dat uit eigen beweging op zondag twee keer voor in de kerk gaat zitten. Eigenlijk is het net een hip feestje, waar je gezien moet worden en aanwezig moet zijn, niet te vergeten, met hippe hoed.

Ik kan heel slecht tegen mensen die dingen doen uit plichtsgevoel. Of het nou gaat om naar de kerk gaan, op een bepaald terras zitten of je iedere week weer laveloos drinken in de plaatselijke horeca. Ik doe dingen omdat ik het leuk vind of omdat het goed voelt. Niet om een ander te plezieren. Als dat een beweegreden is om bepaalde dingen te doen, dan leef je niet voor jezelf maar voor een ander.

Die ‘achter de ellebogen’-mentaliteit bezorgt mij acute jeuk, kan een avond voor mij totaal verpesten. Hoe bekrompen kunnen sommige mensen zijn, verblind door een kerk of door jaloezie. Je bepaalt je eigen leven, tenzij je zo beïnvloedbaar bent dat je je eigen keuzes niet kunt maken. Waarom iedere zaterdag laveloos in de kroeg? Om er bij te horen? Waarbij dan? En is het dan alleen daar maar leuk en gezellig? Waarom iedere zondag luisteren naar preken waar je eigenlijk niets van begrijpt, je dingen laten verbieden die gebaseerd zijn op de interpretatie van één persoon? Ik heb nog nooit in de Bijbel kunnen lezen dat muziek slechte invloed heeft. Sterker nog, muziek speelde altijd een belangrijke rol op feesten en bij etentjes.

Niets tegen het geloof, iedereen is vrij om te kiezen waarin hij of zij wil geloven. Wat ik niet snap is dat mensen alles wat ‘de kerk’ zegt zo maar geloven. Heb je dan zelf wel echt de Bijbel gelezen? Waarom laat je je dingen opleggen, die nergens terug te vinden zijn? Waar staat dat homo’s slecht zijn?

Ik laat me geen regels voorschrijven, doe waar ik zin in heb. Ik probeer rekening te houden met de wensen van anderen, hun keuzes te respecteren. Maar ik neem geen blad voor de mond. De discussie in Staphorst zal nog wel even doorgaan, ongetwijfeld zal de SGP weer veel voor elkaar krijgen. Jammer dat er zoveel mensen zijn die achteloos en blind volgen wat er geroepen wordt. Maar respect voor hun keuze. Dwing ze alleen een ander niet op.