Travel

AirBnB als hobby

Gluren bij verre buren

Als je veel reist is het waarschijnlijk een bekend, tijdrovend probleem. Een hotel of andere accommodatie zoeken om te verblijven. Normaal gesproken valt het wel mee, maar ik heb de afgelopen tijd nog nooit zoveel gezocht naar onderdak. Reden: 2 weken in New York. En achterover slaan van de prijzen van hotelkamers daar. Plus de fantastische planning om tijdens de New York Marathon daar te zijn. Maar beurzen en afspraken in het buitenland houden daar niet altijd rekening mee. Ik was al braaf vroeg begonnen. In september wist ik dat New York door zou gaan, kreeg ik wat AirBnB hosts die locatiewise gunstig waren en dacht ik nog wel even te kunnen wachten met reserveren. Not. Vorige week waren de AirBnB prijzen ongeveer net zo hoog als de prijs van een 3-sterren hotelkamer met notitie op de bed bug list, wat de jacht naar een hotel nog moeilijker maakte.
Wel kan ik inmiddels zeggen dat New Yorkers eens wat vaker in de Ikea gids zouden moeten kijken, om hun kleine huisjes efficiënter in te richten, snap ik niet hoe hosts het in hun hoofd halen om te denken dat ik op een matrasje op de grond ga slapen en zou AirBnB wat strikter moeten zijn op de geografie, want de helft van de NYC hosts zitten toch echt buiten de stad. Uren heb ik me vermaakt met de uitgelichte specials (zogenaamde treehouses met de prijs per nacht waar het W hotel nog goedkoop bij is), maar was ik vooral met stomheid geslagen over de kleine woningen daar. En ik maar denken dat het in Amsterdam slecht was. Zeker als je weet wat de (huur)prijzen in New York zijn, vraag je je af waarom al die mensen daar zo graag willen werken.

Oost-Berlijn…

Voordat ik naar New York vertrek, mag ik eerst nog een weekendje naar Berlijn. Hoe vervelend is mijn werk toch ook :-). Daar probeerde ik ook via AirBnB een leuk appartement te vinden voor weinig, want de prijzen in Berlijn zijn spotgoedkoop. Helaas leken de Duitsers iets meer problemen te hebben met het updaten van hun beschikbaarheid en rekenen was ook lastig voor ze, waardoor ik luttele uren heb verkwist, binnen kijkend naar design appartementen, luxe loften in het Westen en krakkemikkige hutjes in Oost-Berlijn. Wat is het verschil tussen Oost en West dan ineens weer goed te zien! Mijn AirBnB missie werd gecancelled dankzij leuk bericht van het Nhow hotel Berlin, een muziek- en lifestyle hotel in hip Friedrichshain die mij voor een erg schappelijke prijs in hun hotel wilden verwelkomen. Vrijdag ga ik die kant op, met hoge verwachtingen van het hotel, veel winterse kleding en een hele lijst met tips van Berlijn-blog, de Berlijn specialiste die er net 3 maanden heeft gezeten.

AirBnB

AirBnB werkt als een trein als je op lange termijn iets boekt of er via je connecties een streepje voor kunt krijgen. Hoe betrouwbaar aanbieders zijn, is per stad verschillend. Ondanks mijn mindere Berlijn ervaringen (3 opties zijn gecancelled in een week tijd), blijf ik lekker AirBnB’en. Leuk voor andere bestemmingen, interieurtips en een stukje oriëntatie op je bestemming. Kijk voor echt wanstaltige inrichting eens in een Spaanse stad…

Sabine de Witte