Travel

All that jazz

Vrijdag weer van start gegaan, en ook dit jaar ontbrak ik. Alleen heen gaan heeft toch iets triest, en kennelijk is er niemand in mijn nabije omgeving zo goed ontwikkeld dat diegene zich opoffert als vrijwilliger om mee te gaan. Gelukkig wordt het via tv, radio en internet uitgezonden, dus krijg ik er toch nog wat van mee.

Ik kwam met jazz in aanraking toen ik ging werken in de horeca, want het is erg geschikt als achtergrondmuziek. Vlak daarna kwamen nieuwe talenten als Norah Jones en Jamie Cullum, met hun jazzylike klanken. In Groningen vond ik wel jazzmates, en op een paar honderd meter van mijn huisje aan het Zuiderdiep, zat Buckshot. Iedere donderdag- en zaterdagavond plus zondagmiddag werd daar live jazz gespeeld. Regelmatig was ik daar te vinden, afgewisseld met het wat grotere De Spiegel, verderop. Vooral in de herfst en winter vond ik het heerlijk, met een goed glas wijn wegdromen op de meeslepende klanken. En nog steeds, kan ik genieten van jazz op een zondagmiddag. Goed boek erbij, heerlijk.

Helaas moet ik deze manier van ontspannen alleen uitvoeren, het liefst als lief niet thuis is, want hij kan de typerende jazzklanken niet waarderen. Gelukkig zijn er genoeg momenten waarop ik dat wel kan, maar helaas is Meppel geen jazzstad. De enige kroeg die af en toe jazzoptredens verzorgde, is overgenomen en is nu gecommercialiseerd tot ‘muziekcafé’. Spijtig.

Duim met me mee, dat het vanmiddag vanaf 16.00u droog is. Dan stuur ik lief weg op zijn mountainbike, schenk ik mezelf een goed glas wijn in en laat ik me meevoeren met jazzicoon Herbie Hancock, de prachtige stem van Melody Gardot, Jamie Cullum en zelfs oude rot Seal. Toegegeven, ik heb wel eens een sterkere line-up gezien, maar wie weet bewaren ze wat voor volgend jaar. Als ik gewoon toch ga. Alleen of niet. Liefhebbers onder elkaar, dat moet wel goed komen lijkt me.

PS Lief heeft de afgelopen dagen genoeg cultureel gedaan, gister een tripje Zutphen-Deventer-Arnhem gemaakt. Onze vakantieplannen zijn gewijzigd van een weekend Parijs tot een paar dagen de Oostenrijkse bergen in als Peter und Heidi. Frisse berglucht, mooie natuur en haarspeldbochten. Als dat geen vakantie is…

Verhuisd van Den Haag naar het grotere Rotterdam.

Verhuisd van Den Haag naar het grotere Rotterdam.