Travel

Alle (keuze)vrijheid: met een Sunny Cars huurauto op rondreis

vrijheid van een huurauto

Helemaal in het thema van vorige maand (ja, daar ben ik een beetje in tekort geschoten, hou het op ‘keuzevrijheid’ in tijdsbesteding): de vrijheid van een rondreis met auto. Jep, ik heb nog geen rijbewijs, maar daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt. Juist daarom: in het buitenland ben ik altijd afhankelijk van een ander, in plaats van m’n eigen chauffeur te kunnen zijn. Ik wil dolgraag op surf & yoga retreat, maar dat is iets wat me tegen weet te houden. Anyhow, genoeg over mij, terug naar de luxe vrijheid van een huurauto.

Sunny Cars trends en ontwikkelingen 2018

Jaarlijks onderzoekt Sunny Cars het autohuur gedrag van Nederland (3090 Nederlanders om precies te zijn) en daar komen altijd bijzonder leuke trends, ontwikkelingen en weetjes uit. Ik vond het leuk om een aantal bijzondere dingen uit te lichten uit het Trendrapport 2018 van Sunny Cars.

Here we go:
Meer dan een derde (36%) van de reislustige Nederlanders heeft in de afgelopen drie jaar een auto gehuurd. Omdat ik zelf geen rijbewijs heb, ben ik de afgelopen drie jaar afhankelijk geweest van een reislustige chauffeur, dus indirect behoorde ik ook daarbij. Want ik ben gek op fly + drive tripjes, zodat je niet alleen maar ‘vast zit’ aan een stedentrip maar ook de omgeving kunt verkennen. Niet alleen voor mij is vrijheid op reis de reden voor het huren van een auto; 62% van de ondervraagden gaf aan dat vrijheid en flexibiliteit ook voor hen voornaamste reden was. 47% Kiest voor een huurauto omdat je dan op plekken komt waar je anders niet bij kunt komen. Voor 21% staat een huurauto voor comfortabel reizen. Daar kan ik me dan ook helemaal in vinden: je kunt spullen laten liggen, het is je fijner verplaatsen dan met OV en omdat je zelf een type auto kunt kiezen, bepaal je zelf je comfort. Huur je regelmatig een auto, dan kun je regelmatig rekenen op upgrades naar luxere auto’s wanneer ze beschikbaar zijn, dus vaker een huurauto huren loont ook! Ook leuk om te weten: een derde van de ondervraagden is bereid om meer te betalen voor een luxere auto. Best veel!

Rondreizen met de huurauto

Als je denkt aan een rondreis, denk je wellicht niet meteen aan een rondreis met de auto. Maar het geeft je juist de vrijheid en mogelijkheid om meerdere bestemmingen te bezoeken tijdens je reis. Ook ideaal als je stad en natuur, of actief en relaxed wilt combineren. Het doet mij ook een beetje denken aan de autovakanties van vroeger met mijn ouders: zoveel mogelijk de omgeving verkennen. Wat ik dan wel weer knap vindt: 12% reist het liefst op de bonnefooi met een huurauto, ik behoor dan toch meer tot de 51% die ook een reis met huurauto volledig uitstippelt. Spanje is overigens bestemming nummer 1 voor het huren van een auto, Griekenland staat op 2, Italië op 3, de VS op 4 en Portugal op 5. Zeker voor Spanje is het raadzaam om je huurauto ruim van tevoren te boeken, vooral in het hoogseizoen!

Een huurauto: makkelijk online boeken en voorzien van alle gemakken?

Het reserveren van een huurauto gaat heel eenvoudig, online of telefonisch. Maar liefst 46% boekt zelf online de huurauto, en niet heel onverwacht, boeken er meer mannen (41%) dan vrouwen (30%). Ook zijn er genoeg die pas op de vakantiebestemming een auto huren. In het hoogseizoen kan dat best een gokje zijn, zeker in Spanje. Bij het boeken van een huurauto is de prijs bepalend: we zijn niet voor niets Nederlanders natuurlijk. Als het even kan nemen we indien nodig zelf wel een navigatiesysteem en kinderzitje mee, want dat scheelt in de portemonnee. Een grote frustratie bij autohuur is de onduidelijkheid over verzekeringen en eventuele schade. Nederlanders nemen daarom graag extra verzekeringen af, waardoor ze vaak alsnog duurder uit zijn dan wanneer er wordt gekozen voor een all-in huurpakket van Sunny Cars. Juist omdat ze bang zijn voor onverwachte kosten, maken ze hogere kosten. Volgens 46% mag het huurcontract nog wel duidelijker, maar het loont altijd om het huurcontract goed door te lezen en ook de huurvoorwaarden en verzekeringen tijdens het boeken goed door te nemen.

Overal rondrijden met een huurauto?

Hoewel een goedkope huurauto fijn is, kiest 11% voor een luxere auto als een cabrio, 4WD of andere extra opties. Zelf vind ik een cabrio heerlijk in Spanje, maar was het in Zuid-Afrika een feestje om met een 4WD zelf van Johannesburg richting Madikwe te rijden voor safari. Dat voelde zelf al als mini-safari, helemaal toen ik zelf een giraffe zag voorbij lopen.
Een leuk maar ook heel begrijpelijk weetje: bijna vier van de tien vakantiegangers heeft wel een aantal landen waar ze liever niet rijden. Thailand staat op één, maar ook in Zuid-Afrika, Turkije en de UK is niet iedereen happig op het rijden in een huurauto.

Hou jij ook van de vrijheid van een huurauto? En durf jij overal gewoon te rijden?
Ik kan niet wachten tot ik in het najaar voor het eerst bij Sunny Cars een auto kan huren en op reis zelf van al die vrijheid kan genieten!

Deze post is onderdeel van een samenwerking met Sunny Cars

Sabine de Witte