Travel

Alleen in Athene – en waarom dat helemaal geen slecht idee is

athene griekenland

Twee jaar geleden, na twee regenachtige augustus weken in Nederland, boekte ik vrij impulsief een ticket en hotel naar Athene. Zon moest er schijnen, verder waren er weinig eisen. Dus een stedentrip, hotel met zwembad want augustus is nog lekker heet en een plek waar ik ook kon werken. Bovendien realiseerde ik me onlangs dat ik in Pompeii – Italië, Persepolis – Iran, Petra in Jordanië, en andere bijzondere plekken over heel de wereld ben geweest, maar nooit bij het begin van onze eigen beschaving: de democratie uit Griekenland. Anderhalve week later zat ik in het vliegtuig met een koffer vol zomerse outfits, zonnebrand en bikini’s en de laatste pagina’s van het boek Circe (aanrader!). Plus een enorme waslijst met tips waar ik altijd op terug kon vallen en voelde ik de zon branden op mijn huid. Wat een verschil maken een paar zonnestralen toch!

Bestemmingen kies ik vaak als volgt: een plek waar ik nog niet geweest ben (goed voor de TripIt score!), waar een Monocle travel guide van is en het weer, soms gecombineerd met een event of werk excuus. Nadat ik geboekt had bleek er toevallig een bitcoin meetup, dus werk was check. Omdat ik lui was boekte ik een Deals” rel=”noopener” target=”_blank”>KLM holiday en deed ik weinig research zelf. Ik kreeg fijne tips via Instagram en geloofde het allemaal wel. Totdat ik via Instagram in contact kwam met Grieksblauw, Griekenland liefhebber en connaisseur pur sang, deelde in welk hotel ik zat en ik tijdig gewaarschuwd werd. Van alle mogelijke plekken in de stad, had ik net de enige dodgy buurt uitgekozen. Gaf ik mezelf ook een keer vrij… Oeps. Gelukkig zijn taxi’s goedkoop en is als je alleen reist een gesprek met onbekenden een stuk sneller aangeknoopt, dus ik maakte me niet zoveel zorgen.

Athene: stad waar oud en nieuw naadloos in elkaar overvloeien

Waar je wilt zitten? Sowieso ergens rond de Akropolis. Plaka is bekend en hip, Psyri is voor de nachtuilen en als je iets meer natuur of strand wilt, ga je naar het noorden of zuiden. Athene is qua indeling net een labyrint met smalle straatjes, verborgen tuinen, kleine steegjes (waar je ’s avonds wel even moet opletten) en heel veel dakterrassen. Eén van de leukste dingen van de stad vond ik dan ook hoe je op zaterdagavond bij een rooftop feestje met heerlijke techno uitkijkt op de oude verlichte Akropolis en meer van de iconische gebouwen. Oud en nieuw vloeit naadloos in elkaar over en het belang van de geschiedenis is altijd duidelijk geweest. Waar wij vaak de Griekse mythologie afdoen als iets voor de alfa’s onder ons, is het daar nog steeds onderdeel van de leefstijl. Ook in de architectuur; er is niets lelijk gerestaureerd of van plastic nagemaakt en als iets in de steigers staat, is het met beleid en respect. Heel anders dan hoe ik bijvoorbeeld Persepolis heb ervaren. Ja, ook in Athene is van iedere zuil praktisch een toeristische attractie gemaakt, maar het doel om de geschiedenis te eren, blijft.

Buiten de gebaande paden cultureel doen in Athene

Als je de stad bezoekt is het wel zo leuk om iets van de geschiedenis af te weten. Dat klinkt stoffiger dan het is, zeker met de boekentips die hier boven al zijn gegeven. Een bezoek aan de Akropolis en het museum is ook een echte must. Koop vooraf je ticket via GetYourGuide of Tiqets en je kan de rij (niet de beveiliging) skippen. Verder is het Museum of Islamic Art Café een must, het Benaki museum idem en het Numismatic Museum is een aanrader als je benieuwd bent naar oude coins – een leuke afwisseling met de digitale van nu. Dit ligt bovendien vlak bij een van de drukte pleinen en winkelstraten, dus goed te combineren. In de academische buurt is het pas geopende Loverdos Museum in de Ziller mansion een aanrader – en nog gratis ook. In de zomermaanden is Thision Open Air Cinema een must; het oudste theater dient nu als openluchtbioscoop en is naast een mooie uitkijk, weer zo’n fijne combinatie van oud en nieuw.

Hier wil je dakterras hoppen, eten en shoppen

Dos Gardenias is een stukje Cuba in Athene, waar cocktails, bites, Cubaanse muziek en films elkaar vinden en waar je gerust de hele avond kunt vertoeven op het dakterras. De films worden – super slim – uitgezonden op de witte muur van de buren, terwijl de eigen muren zijn voorzien van bonte streetart. Gypsy Jungle is een lekkere toeristische trekpleister, maar met uitkijk op de Saint Irene kerk. Om de hoek hier zijn ook de must visits six d.o.g.s. en MONK – een fantastische wijn/cocktailbar. Ik heb stiekem alleen op toeristischere plekken gegeten, maar dat had ook te maken met mijn gezelschap. Rooftoppen en gezien worden wil je bij A for Athens (door jullie de meest getipte plek), 360 Cocktail bar of Anglais Athens. Zoek je een plek om te werken, dan is Selina – sowieso een geweldig co-working concept – een goede spot waar je voor €10 per dag terecht kunt en fijn op het dakterras kunt toeven. Wil je per se feest, dan zijn er wel een aantal clubs, maar ik nam genoegen met de rooftop bar van het hotel, Cloud 9. Wel even een taxi nemen en geen dure spullen meenemen.

Palia Taverna is de oudste taverne van de stad met 4 verdiepingen tafels en een hoop Griekse tradities en uitzicht op de Akropolis. Dionysos Zonar’s ligt aan de voet van de Akropolis en hier dineer je tussen de krekels en cypressen met het mooiste uitzicht op de stad. Eten op sjiek doe je bij Athénée, een aanrader voor lunch. In en om het restaurant heb je veel overdekte binnentuinen met restaurants en cafés waar je vooral veel locals en zakenmensen treft. Ermou 18 Beyond the Horizon is nog een soort van onontdekte parel voor toeristen en niet per se een goede plek om te eten, maar het dakterras is prachtig qua interior design en de cocktails zijn top. Seychelles is ook nog fijn, maar niet per se de buurt waar je wilt zijn. Oh en trakteer jezelf vooral ook op Grieks yoghurt ijs bij La Greche (de zure kersen!) – grote kans dat je even in de rij moet staan want ze staan bekend als beste ijssalon van de stad.

Shoppen kan op heel veel verschillende plekken en je vindt er de grote ketens, maar ook nog veel authentieke boetiek winkels en typisch Griekse ambachten. Denk aan glaswerk, honing en leren sandalen, maar ook zilver en edelstenen. Ik vond zelf de straten rond Akademias en Stadiou het leukst. Het warenhuis Attika is de lokale Bijenkorf en de Apivita store is een absolute must voor een dosis lokale beautyproducten.

Hop on, hop off

De stad is nogal een doolhof en fietsen of stepjes zie je bijna niet. Vervoer bestaat daarom vooral uit de benenwagen, taxi of… de hop on hop off. Jawel, mega toeristisch, maar ook een slimme manier om je de hele dag door de stad te begeven en de meeste toeristische trekpleisters te bezoeken. Kun je ondertussen nog meer leren over de geschiedenis van de stad – zelfs deze Wikibine hoorde nog nieuwe feitjes die ik zelf nog niet was tegen gekomen. Bovendien krijg je waar voor je geld, want je kunt de stad twee dagen vanuit alle mogelijke hoeken verkennen. Je kunt het jezelf zo makkelijk maken dat er zelfs een dagje strand of binnenland bij aan te plakken is. Leuke afwisseling tussen lopen en bussen – en tegenwoordig zijn deze hop-bussen vaak ook nog elektrisch.

Athene is een bestemming voor iedereen die dol is op lekker eten, cultuur, struinen en dat eventueel graag afwisselt met strand of een tripje naar de eilanden. Maar een stedentrip Athene houdt je zeker in de stad ruim vijf dagen zoet!

In dit artikel zijn affiliate links verwerkt. Door op deze te klikken en via de volglink aan te schaffen, ontvangt Your Ambassadrice een percentage. Dat is de enige inkomstenbron van de website, en voor jou blijft de prijs hetzelfde.

Sabine de Witte