Travel

Amsterdamse diversiteit

Black Swan
Even een weekendje Amsterdam en op chillstand. Dat begon vrijdagavond met de film Black Swan. Ik ben geen prima ballerina en hou helemaal niet van thrillers, maar nadat ik laatst een deel had gezien en zoveel goede verhalen hoorde, ging ik er vol verwachtingen heen. En die verwachtingen werden waargemaakt. De muziek was meeslepend, evenals de dans. Ik betrapte me er een paar keer op dat ik met mijn hoofd mee zat te bewegen, zo zat ik er in. Een aantal schrikmomenten en bizarre wendingen, maar geweldig gespeeld, indrukwekkend verhaal en die muziek… Ga dat zeker zien, ben er zeker van dat er vanavond een ware Oscar regen op Black Swan gaat vallen!

Rosa & Rita
Gisteravond na een dagje on tour had ik trek in vlees. Als er in Amsterdam een nieuw restaurant opent gaat dat niet onopgemerkt voorbij, zeker niet als je het Parool leest. Een positieve recensie van Rosa & Rita en een aantal twitteraars die heen gingen. Zonder reservering toch heengegaan, en hoewel het Nederlandse eettijd was (18.00u) was het rustig. Vlotte enthousiaste bediening legde het concept uit; keuze uit biefstuk, pizza of vis en veel kleine bijgerechtjes. Ik koos voor entrecote, op Parijse wijze, dus ingesneden op de gril. Geserveerd met frites of haricot verts. Erbij een tomatensalade en cournichons. Die laatsten leken rechtstreeks uit de vriezer te komen en waren dus niet weg te krijgen. Het vlees was heerlijk; precies zoals je het in Parijs voorgeschoteld krijgt. Rosa & Rita is gevestigd in een oude schafthal, waar arbeiders aanschoven voor de lunch. Het ziet er dus industrieel uit, met lange tafels, geruite kleedjes en ergens achterin een speelparadijs voor de kinderen. Het eten smaakte heerlijk, de bediening was super vriendelijk, maar toch kreeg ik er een beetje een ‘Loetje voor gezinnen’ idee. Zeker het proberen waard!

Zondagochtendconcert Concertgebouw
Zoals vele inwoners van Amsterdam kom ik er regelmatig langs, het Concertgebouw. Toen ik laatst voor mijn verjaardag ging eten bij l’Entrecotes et les dames, wat er tegenover zit, bedacht ik me dat het nu echt eens tijd werd om heen te gaan. Vanochtend toen het weer een ‘er op uit-buiten dag’ me door m’n neus boorde, op zoek naar een alternatief. Iedere zondag is er het zondagochtendconcert in het Concertgebouw. Vanochtend speelde het Berlijns orkest werken van Vivaldi, mijn favoriete klassieke componist. Classy outfit aan, taxi in en gaan. Een mooier begin van de zondag kon ik me bijna niet voorstellen. Hoewel ik de gangen niet zo indrukwekkend vond, stond ik te kijken van het grote orgel, de akoestiek en de inrichting van de grote zaal. Prachtig! Foto’s maken was niet toegestaan, maar het is echt de moeite waard! Ook het concert was prachtig. Helaas droeg de opera zangeres een hip zilver glitter shirt in plaats van een mooie klassieke jurk, maar ze doen er dan ook alles aan om dit soort dingen te verjongen. Tevergeefs, als je het publiek bekeek. Ik viel aardig uit de toon qua jeugdigheid. Ik zat dan ook tussen de flink onder de Eau d’Issey en Anais Anais bespoten oude dametjes, die zich behoorlijk hadden opgedoft. Jammer dat het jongeren toch niet aanspreekt. Mij in ieder geval wel, mooi begin van de dag!

Een relaxed weekend vol lekker eten, relaxte (klassieke) muziek en leuke (spontane) ontmoetingen. Weer opgeladen voor een weekje knallen! En wat is het heerlijk om in een stad te wonen met zoveel diversiteit en activiteit! Knappe kunst als je je kan vervelen in Amsterdam!

PS helaas kan ik al een tijdje geen foto’s/plaatjes toevoegen, achter de schermen werken we er hard aan om dat z.s.m. te fixen zodat ik ook een sfeerimpressie kan geven bij alle beschrijvingen 🙂

Sabine de Witte