Travel

Anders maar ook beter?

Dat wij anders zijn dan de Spanjaarden wisten we allemaal al. De crisis daar hebben ze volgens vele Europeanen aan zichzelf en hun lage tempo te danken. Lekker makkelijk om het daar op te gooien, maar dat terzijde. Wij Nederlanders heffen ons graag boven anderen, maar als Amerikanen dat doen zijn het arrogante patriottistische eikels.

Waarom zouden wij beter zijn omdat we het anders doen? Soms is het juist goed om anders te doen. Rijst bij mij meteen de vraag, wat is anders? Is het anders als je niet volgens de gevestigde orde dingen doet? En is anders ook raar? Het schijnt van wel.

Mijn leven is nu compleet anders dan vorig jaar. Toen was mijn leven veilig, zeker en voorspelbaar. Nu flierefluit ik er lekker op los. Alles is anders en voor mij is alles beter. Nog steeds stuit dat soms op onbegrip. Eerder wilde ik mijzelf steeds naar anderen bewijzen. Dat probeer ik nu niet eens meer. Ik weet dat het goed is, straal uit dat het juist fijn is dat alles anders is.

Ik ben mezelf. Dan maar anders. Zeker niet beter. Wel echter.