Travel

Angsthazen

Geïnspireerd op een discussie op Twitter, maar al een tijdje een enorme frustratie. De eerste reacties toen ik besloot voor freelance werk te kiezen, deden me al vermoeden dat ontzettend veel mensen werken voor een werkgever omdat het zo veilig is. Risico lopen willen we niet, alles moet zeker zijn en hoewel we allemaal regelmatig schelden op de vele belasting die we moeten afdragen, zijn we maar wat dankbaar met het sociale vangnet van de overheid.

Niet alleen mensen zijn angsthazen. Ik ken inmiddels een groot aantal mensen met talent, creativiteit en goede ideeën. Jammer dat ze niet het lef hebben om daar wat mee te doen. Nee je weet nooit van te voren hoe het gaat lopen, je neemt altijd een risico en de kans op een farce zal altijd aanwezig zijn. Maar fouten maken is menselijk. Jezelf doelen stellen is juist goed, zo daag je jezelf steeds weer uit.

In de wereld waar ik werkzaam in ben, online marketing, volgen vernieuwingen en veranderingen elkaar snel op. Ik zorg ervoor dat ik daar bovenop zit, als een van de eersten die kennis heb om te delen en daarmee kansen te creëren voor derden. Regelmatig valt mijn mond open van verbazing. Grote bedrijven en MKB’ers die stug blijven volhouden aan oude successen, geen risico willen nemen of alles eerst onderbouwd willen zien met 5 succesverhalen en positieve cijfers. Aan de ene kant is dat logisch, marketing gaat om de resultaten. Anderzijds past het absoluut niet bij de snelheid van vernieuwingen en de ontwikkeling van bijvoorbeeld de beschikbare middelen.

Ik dacht altijd dat ik een angsthaas was, die het standaard proces na de studie zou doorlopen. Gelukkig heb ik dat doorbroken, het lef gehad om risico te lopen. Inmiddels ervaar ik juist hoe leuk het is om een idee, wat begint met iets kleins, uit te werken. Het maken van plannen, je plannen delen en daardoor te verbeteren, ze uitvoeren en uiteindelijk succes of een flop te pakken hebben geeft een enorme kick. Ik ben niet bang om op mijn bek te gaan, want daar leer ik alleen maar van.

Angsthazen van Nederland, verzamel u, schraap alle moed bij elkaar en ontdek hoe leuk het is om een kans uit te werken tot een schaalbaar resultaat. Baat het niet, schaadt het niet.