Travel

App alert: NRC Reader, Tempo, Sunrise

Vandaag is de Mobile World Congres beurs in Barcelona weer begonnen. De afgelopen 2 edities was ik erbij en kon ik als eerste nieuwe mobiele gadgets vasthouden, proberen en bekritiseren. Dit jaar besloot ik over te slaan. Vorig jaar viel het aantal innovaties toch best tegen en hoewel ik zelf heel graag wil weten wanneer ik met NFC kan betalen, zal dat zeker in Nederland nog wel even gaan duren. Om toch een beetje in de mobiele sfeer te blijven, doe ik graag weer een rondje ‘app alert‘. De afgelopen weken waren vooral de Mailapp en NRC Reader veel gehyped. Mijn bevindingen over deze apps.

NRC Reader

Krant lezen op je iPad is niet nieuw. Ik probeerde op mijn eerste iPad een abonnement op de ‘gewone’ NRC krant. De eerste paar dagen was dat een succes, ik las braaf de krant op mijn iPad (weet je hoeveel papierafval dat in een week scheelt?!) Maar ik moest er zelf aan denken. Na een week vergat ik het steeds. Vervolgens opende ik de krant een maand niet. Best een duur grapje. Toch merk ik, zeker als ik op reis ben, dat het lezen van de NU.nl koppen niet voldoende is om te weten wat er in Nederland speelt. Ik mis er verdieping en achtergrond. Laat dat nu de kern van de NRC reader zijn! Iedere dag plaatst de redactie 8 actuele artikelen in de app met verdieping en achtergrond, waarvan zij vinden dat je die gelezen moet hebben. De missie is dat je in 15 minuten weet wat er in de wereld speelt. Zodra er nieuwe artikelen in staan, krijg je een push bericht als reminder om te lezen. Sinds de app (op mijn verjaardag) gelanceerd werd, heb ik nog geen dag overgeslagen open ik de app dagelijks en lees wat mij aanspreekt. De look en feel is super strak, NRC is zo slim om hoogwaardig beeldmateriaal te gebruiken waardoor de app er indrukwekkend uitziet. Op wat kleine bugs na, werkt de app als een trein. Nieuwsartikelen delen, naar jezelf of anderen mailen, zonder probleem. Dat nog niet alle sociale netwerken zijn opgenomen (Google+ en Pinterest ontbreken), is een begrijpelijke keus voor een eerste versie. Er moet ook nog wat te wensen overblijven natuurlijk.
Een abonnement op NRC Reader kost 4,49 per maand of € 49,95 voor een jaar. Is dit een nieuwe manier om nieuws te vergaren en zal dit verdienmodel wel aanslaan? Het bedrag is in ieder geval een stuk vriendelijker dan de € 12,50 die ik per maand betaalde voor een deel uit Women’s Daily, het overpriced Wired abonnement en dat jaarabonnement NRC wat ik uiteindelijk niet las. Voor mij werkt dit; ik gebruik het, de prijs is laagdrempelig dus stel dat ik op vakantie ben en het niet lees voelt het niet als waste of money en ik krijg precies de hoeveelheid informatie die zorgt dat ik weet wat er speelt. Complimenten voor de makers, de app brengt dan wel niet altijd ‘goed’ nieuws, het ziet er in ieder geval mooi uit!
Enige struggle die ik ondervond bij de app is de registratie procedure. Als abonnee krijg je een unieke code die je op de website moet koppelen aan je NAW gegevens. Iets wat nog best een gedoe is op je tablet. Ook kon ik het account niet koppelen aan mijn bestaande NRC account. Als je dan zo’n gebruiksvriendelijke applicatie laat maken, zorg dan ook dat het registratie proces lekker loopt!
De NRC Reader is gratis te downloaden voor iPad, Android laat nog even op zich wachten.

Lees jij wel eens kranten of magazines op een tablet?

nrc-reader-app

nrc-reader

Binnenkort opent het NRC restaurant/café in het NRC pand aan het Rokin. Een perfecte plek om tijdens het ontbijt jezelf lekker bij te lezen, ’s middags te lunchen of ’s avonds te dineren! Je kunt nu kennismaken en proefeten in het NRC café!

Tempo

Android gebruikers herkennen waarschijnlijk het Google Now in deze app. Tempo smart calender is een nieuwe agenda app die op basis van je afspraken, mail en locatie adviseert over je reisduur, je herinnert aan afspraken en to do’s en er vooral erg mooi uitziet. Een stuk mooier, overzichtelijker en functioneler dan de gewone agenda app op iOS. Heb je om 10.00 een afspraak in het centrum van Amsterdam en moet je om 13.00u in Utrecht zijn? Tempo rekent op basis van verkeer en weersomstandigheden precies uit hoe laat je weg moet en hoe je er kunt komen. Kom je te laat? Dan kun je vanuit je agenda een sms of mail sturen en zelfs bellen! Tijdens het uitproberen merkte ik ineens dat het soms wel eng is om te zien hoeveel verbindingen de app legt om je zo goed mogelijk van dienst te zijn en werd ik me heel erg bewust van wat ik allemaal in mijn agenda zet. Mijn agenda is mijn leven, mijn dagboek en to do lijst in 1. Erg onhandig voor mij is dat je de app maar kunt gebruiken op 1 device. Aangezien ik 2 telefoons en een iPad heb, wil ik heel graag dat op alle apparaten hetzelfde staat. Waarom zoveel devices? Ik heb een telefoon voor gebruik in Nederland, Spaans nummer voor gebruik in het buitenland en mijn iPad is altijd dichtbij, voor het geval ik aan het telefoneren ben of even iets wil opzoeken. Ik gebruik het nu een week en ben nog niet ‘om’. Ik vind het best eng om al mijn data (mail, adresboek en agenda) aan een ‘onbekende’ partij te geven. Normaal gesproken gebruik ik overal de Google diensten voor en word ik soms gek van de te goed passende advertenties en ook bij Google is mijn data niet heilig. Maar toch… het is Google, door dat ik het al zo lang gebruik voelt het veiliger. Inmiddels is er voor de app een enorme wachtlijst. Is dat het waard? Mwah, ik zou liever Google Now gebruiken. Denk jij om je privacy en welke data je zomaar weggeeft?

tempo

Sunrise

Sunrise is al een tijdje buzzing in appland. Sunrise is een app die je Google Calendar, Facebook, LinkedIn, Twitter en andere sociale netwerken koppelt en daar een agenda van maakt. Ja, het ziet er super gelikt uit. Maar, je kan alleen inloggen door de app toestemming tot je Facebook pagina te geven. Sunrise zelf geeft aan dat dat is om de verjaardagen van je vrienden weer te kunnen geven, maar als ik kijk naar waar ze toestemming voor vragen is dat voor veel meer. Ik wil geen apps die iets op mijn timeline schrijven, iets door posten of bij anderen achterlaten. Ik bepaal zelf wat ik waar en wanneer publiceer. Dus haakte ik af bij de registratie pagina. Mijn Foursquare check-ins staan netjes in mijn agenda, tweets kan ik downloaden in het archief, via Timehop en Memolane krijg ik updates wat ik voorgaande jaren allemaal uitspookte en in mijn mail kan ik prima zoeken. Om dezelfde reden ben ik 1 van de weinigen die niet op de wachtlijst staat voor de Mailapp.

sunrise

Geef jij applicaties zomaar toegang en log jij overal lekker makkelijk met je Facebook in, zonder stil te staan bij wat voor toestemming je apps geeft?

Sabine de Witte