Zo, daar ben ik weer. Na meer dan 3 weken rondreizen in India ben ik weer terug op Nederlandse bodem. Waar ik alles even op me moest laten inwerken, flink moest wennen aan de orde en het ritme van hier en nog steeds tegen m’n jet lag vecht. Hoewel het tijdsverschil niet groot is, 4,5 uur, lig ik nog iedere ochtend rond 4.00u wakker te kijken. Daar gaat de wintertijd dit weekend vast iets aan veranderen! Maar wat was het prachtig en wat is de bagage die ik mee terug nam fijn. Verrassend mooie herinneringen, want ik zag een hele andere kant van India!
Backpack vol India vooroordelen
Op donderdag 23 februari vertrok ik met Jet Airways naar Mumbai. Business class, om de reis meteen goed te beginnen. Voor het eerst sinds tijden met weer een kriebel in m’n buik, want India, dat is me toch wat. Ooit riep ik zelfs dat ik daar nooit van m’n leven naar toe zou gaan. Want vies, vrouwonvriendelijk, onveilig. Vooroordelen uit mijn directe omgeving. Van mensen die er vaker waren geweest, of na 1 keer zweerden, dat nooit weer. Ik verwachtte chaos, ziek zijn, een tikje heimwee en vervelende momenten. Niet zozeer op de Andaman eilanden, waar ik het grootste deel van mijn reis zou doorbrengen, maar meer in de plaatsen erom heen.
Gebaseerd op die vooroordelen en met een flinke dosis scepsis werd de backpack ingepakt. Met flink noodrantsoen, want ziek worden was vanzelfsprekend: een pot bouillon, pakjes crackers, theezakjes. Mijn gezondheid laat me wel vaker in de steek, dus dit was onoverkomelijk. Maar ik werd niet ziek. Ik poetste zelfs mijn tanden in de laatste week met kraanwater!
Niet ziek worden in India is misschien wel mijn grootste persoonlijke overwinning en de meest verrassende wending van mijn avontuur. Hoewel, de meest verrassende wending was eigenlijk na dag 2 in Mumbai, waarop ik mezelf er op betrapte dat ik mijn angsten al ongegrond had verklaard. Wellicht komt het door de stad Teheran, of door de locatie van mijn hotel in Phnom Penh 2 jaar geleden, dat ik al wat gewend was. Het hielp ongetwijfeld dat er een blonde man aan mijn zijde liep, waardoor de Indiase mannen op afstand bleven. India heeft me positief verrast en de laatste dagen vlogen zo snel voorbij dat er enige overrompeling was, toen ik weer met mijn tas op het vliegveld van Mumbai stond om aan mijn reis terug te beginnen.
Mix van luxe en budget reizen in India
Mijn reis was een combinatie van ‘over-the-top’ luxe en on a budget zoals dat alleen in Azië kan. Van luxe hotel in Mumbai (want laat geboekt en een beetje relaxed aan de reis beginnen), tot bamboe hutjes op de Andaman eilanden en simpele guesthouses in Port Blair en Jaipur. Ook qua eten, activiteiten en vervoer varieerde het dagelijks budget flink. Toch zijn de Andaman eilanden niet zo goedkoop als Thailand, heb je heel veel pech als de lokale liquor store net out of stock is op de dagen dat jij er zit (een alcoholische versnapering vinden is echt een missie!), maar is de kans op avontuur omdat je als enige vrouw in een bar beland wel weer hoog. Vooraf was er, behalve geboekte vluchten, geen planning. Heerlijk, want als iets wel of niet bevalt, kun je zelf bepalen hoe je dagen gaat invullen. Of gewoon dagen niets doen, behalve lekker eten, op het strand hangen en lezen. Door geen overvolle planning te hebben, was er ruimte voor spontaniteit. Op de laatste dag op Havelock eiland raakte ik in gesprek met een journalist voor Condé Nast Traveller India, die fantastische aanbevelingen had en haar connecties deelde. Zo bleek Jaipur een prachtig boetiek hotel te huizen, wat je totaal niet in India zou verwachten. Bleek de eigenaar hele fijne connecties en ontzettend gastvrij, wat resulteerde in fijne uitnodigingen en een tijger safari. Overnachten in een super luxe lodge midden in een natuurpark, maar daar dan wel met de trein in tweede klas heen gaan en met de tuk tuk arriveren, dat is toch geweldig? De trein was een ontzettend leuk avontuur, om 2,5 uur mee te maken. De heenweg ging in een 2e klas airconditioned coupé, de terugweg in rang 2B, zonder airco, met overal mensen inclusief deuropening.
Veiligheid en bagage
Veiligheid speelt overal in India een grote rol sinds de aanslagen op het Taj Mahal hotel in Mumbai in 2008. Bij ieder hotel worden bij auto’s de kofferbak en motorkap gecheckt, moeten tassen door security en veel wegen hebben roadblocks. Op het vliegveld kun je zonder boarding pass niet naar binnen (dat is gek afscheid nemen kan ik je vertellen), moeten er stempels van security op je luggage tags aan je handbagage en staan er rijen voor het scannen van check-in bagage. Het voelt eerst overdreven, maar went ook snel.
Veiligheid voor vrouwen heb je vooral zelf in de hand. Ik droeg in de steden een lange broek of jurk en had een shawl bij me om me te kunnen bedekken. Security checks op vliegvelden zijn apart voor vrouwen en bij pinautomaten en alle kassa’s waar je kaarten kunt kopen hebben vrouwen voorrang. Niet per se veiliger, maar wel handig. Verhalen over vrouwen die alleen reisden en in de trein wakker werden met een besmeurd gezicht van mannelijke lichaamssappen kwamen ter ore toen ik in de trein zat. Het probleem met Indische mannen is dat het taboe op naakt en seks zo groot is, dat ze niet weten hoe ze zich moeten gedragen als een mogelijkheid zich voordoet. Die kun je als vrouw daar dus creëren door ergens in je eentje te gaan slapen. Dat is heftig ja, net als ik wel even moest wennen aan de starende mannen (eigenlijk vooral jongens tussen de 12 en 25 jaar). Tijdens Holi werden de mannen steeds handtastelijker en brutaler, wat ik na een uur wel vervelend vond. Voornamelijk omdat ze de kleurpoeders in mijn neus en mond gooiden. Ik denk dat je zelf heel veel controle hebt over hoe veilig je je voelt. Al zou ik als vrouw niet zo snel alleen naar India gaan, omdat de omgangsnormen zo verschillen.
Functionele chaos
Regelmatig heb ik met open mond staan kijken naar de functionele chaos. Het idiote getoeter lijkt echt te werken, koeien die op de snelweg staan worden door iedere auto en tuk tuk ondanks de hoge snelheid professioneel ontweken en behalve een paar gedeukte auto’s was ik geen enkele keer getuige van een ongeluk. De slums van Mumbai zagen er triest uit, maar de mensen gevoed, gekleed en niet per se ongelukkig. De bedelende passanten, vaak kinderen die door hun ouders werden ingezet, gaan je aan het hart, maar negeren is de enige oplossing. Vanuit je gekoelde Uber voelt dat soms cru, maar het systeem in India kun je als toerist niet veranderen. Je kunt hoogstens je eigen schuldgevoel afkopen door geld te geven, maar daarmee houdt je ook het systeem in stand. Banen waar wij ons neus voor ophalen, zijn daar nog steeds belangrijk. Rijke mensen riepen vaak dat India een grote rol in de wereldeconomie gaat spelen, waar ik dan stiekem om moest gniffelen. Het is gewoon te disfunctioneel en chaotisch om met de Westerse wereld mee te kunnen.
In mijn bagage uit India zat heel veel prachtig wit zand, een kilootje frituurvet van het eten en vooral heel veel herinneringen waar ik met een lach op terug kijk.
Wil je alvast weten waar ik allemaal geweest ben, check dan de Foursquare lijst Jet Airways x India.
Disclaimer: Alle vluchten naar en in India zijn gesponsord door Jet Airways.
- Uber lanceert Uber Safari - 30/09/2024
- Zo mooi woont Camille Razat (Emily in Paris) - 29/09/2024
- Uber update: boat cruisen door Parijs en Flying Blue miles sparen - 16/07/2024