Travel

Bagage uit Singapore

zen-in-singapore
Afgelopen week was ik in Singapore, op uitnodiging van Singapore Airlines. Ik maakte voor het eerst kennis met de airline en de stad en over beide ben ik super enthousiast. Singapore Airlines organiseerde een wedstrijd voor verschillende Europese landen en ik mocht samen met een aantal andere internationale bloggers mee met de prijswinnaars. Om verslag te doen en de Singapore beleving zelf te ervaren. Ondanks mijn heerlijke business class vlucht en diepe slaap had ik afgelopen week toch last van een jetlag, vandaar dat ik even wat langer nodig had om mijn ervaringen op het digitale papier te krijgen.

Na Thailand was dit mijn tweede kennismaking met Azië en toch voelde het alsof ik in een totaal ander Azië was beland. Waar Bangkok een tikkeltje chaotisch en soms niet altijd even schoon is, is Singapore het tegendeel. Over de stad wist ik eigenlijk nog niet zoveel, maar tijdens mijn research voelde ik me al verbonden met de verhalen. Vooral de architectuur intrigeerde me; hoogbouw met ruimte, veel groen en ruimte voor geschiedenis in wijken als Kampong Glam.
De stad heeft me vanaf het moment dat ik aankwam op het vliegveld gegrepen. Vriendelijke mensen, alles is super schoon en de stad is super divers. Mijn hotel, Grand Park Orchard, zat op Orchard Road, de winkelstraat met veel winkelcentra. Daardoor leek het 24/7 levendig, wat mij meteen een veilig gevoel geeft. Waar ik de skyline en het financial district in New York donker en als beklemmend ervaar, gaf het Singapore juist de internationale vibe die je van een grote stad mag verwachten. Het grote verschil is vooral dat niet iedere vierkante meter is volgebouwd, dat er gewoon nog zon te zien is en dat ook het financial district voorzien is van het nodige groen. Hoogtepuntje daar is wel het Parkhotel met haar prachtige groene gevel of de 1Altitude rooftop bar, de hoogste ter wereld zeggen ze. Het uitzicht daar was adembenemend; Marina Bay met haar bijzondere boot gebouw, de haven met zoveel wachtende schepen, het financial district met al haar hoogbouw maar ook de koloniale panden.
Wat me het meest bij is gebleven is het feit dat de mensen zo tevreden overkomen. Ja er zijn heel veel dingen waar geen inspraak over is en niet alles is even vrij. Maar van de camera’s die overal zouden hangen heb ik weinig gemerkt (heb ze heel bewust gezocht), de sociale huizen zien er prachtig uit en pas als je een woonwijk ingaat zie je wat voor perfect beeld de stad aan haar inwoners probeert door te geven. Iedereen gaat gewoon met de stroming mee; hard werken, genieten van de mooie dingen die de stad te bieden heeft of de eilanden verderop. Het was een openbaring voor mij om te zien dat een samenleving geïnspireerd op socialisme zo goed kan functioneren. De levenskwaliteit is er goed, ik vond de stad ook nog prima betaalbaar (het hielp zeker dat we drankjes op het dakterras van 1Altitude aangeboden kregen). Het heeft dezelfde opties als New York, maar zonder de stressfactor. Ik voelde me enorm zen in Singapore en kijk uit naar mijn bezoek in december. De hotspots en een nieuw concept volgen volgende week, mocht je naar Azië gaan en een stop-over in Singapore overwegen: doen. De afwisseling en oneindige mogelijkheden gecombineerd met Aziatische vriendelijkheid, het ritme van de stad en het gevoel dat je soms ineens in de jungle bent, was voor mij de grootste verrassing.

Singapore Airlines bedankt dat ik mee mocht, gezelschap van #celebrateSG50 het was een eer jullie te leren kennen en deze geweldige reis en bijzondere momenten met jullie te mogen delen.

bloggers-werken Foto gemaakt door Kian Kramer.

sabine-singapore Foto gemaakt door Kian Kramer.

Sabine de Witte