amsterdam

Bar De Vlieg, Amsterdam

Bar de Vlieg

Zoals al eerder in de weekendtips genoemd was ik afgelopen week met “onze” fotograaf Rik bij de opening van pop-up bar De Vlieg op de Spuistraat in Amsterdam.

 photo Close-up tegel_zps6h4utout.jpg

Nou fiets ik al heel wat jaar door Amsterdam en zeker een paar keer per week over de Spuistraat en ja, ik kende d’Vijff Vlieghen heus wel, maar eigenlijk was ik er nog nooit geweest. En zo werd de avond onverwachts een hele bijzondere en leuke avond. Onverwachts, omdat we nou eenmaal op best veel mooie plekken komen gedurende de week (I know, I know, droombaan!) en dit voor de woensdagavond in mijn agenda stond als: “even heen”. Wrong (to quote Trump…) Achter de gevel van Bar de Vlieg en het naastgelegen d’Vijff Vlieghen zit een waar sprookje verstopt!

 photo Interieur dvijff Vlieghen 2_zps9dhi9wpe.jpg

D’Vijff Vlieghen

Al jaren bekend bij menig toerist die de Lonely Planet uit zijn of haar hoofd heeft geleerd, maar een rondje langs de Amsterdamse vrienden leert dat het bij de locals eigenlijk helemaal niet zo bekend is. Zonde! In de 5 aaneengesloten, 17e eeuwse grachtenpanden aan het Spui zit al sinds 1939 dit befaamde restaurant. Opgericht door Nicolaas Kroese, een antiquair, is deze plek het best te vergelijken met een mini museum. In elk vertrek is wel iets te zijn, maar ik noem bijvoorbeeld originele kunstwerken van Breitner en Rembrandt en glaswerk uit de 17e eeuw.
 photo Glaswerk uit de 17e eeuw_zpsz4dqv4et.jpg
 photo Interieur dVijff Vlieghen_zpsrbhifqul.jpg

Daarnaast zijn er stapels gastenboeken waar de veelal wereldberoemde gasten een dankwoord hebben achtergelaten. Ik viel steil achterover van een pagina vol originele Alice in Wonderland tekeningen getekende door de tekenaars van deze Disney film.

 photo Gastenboek Alice in Wonderland_zpsnhw23vgb.jpg

Drankvoorraad d'Vijff Vlieghen photo De drankvoorraad van Dvijff Vlieghen_zpskmcu0ezj.jpg

Ook heeft Kroese voor beroemde e/o vaste gasten een koperen naamplaatje op een van de stoelen geschroefd. Zo zou het zomaar kunnen dat je ineens op de stoel van Mick Jager of André van Duin beland. Naast de adembenemende setting (ik beloof je, je ziet elk kwartier wel weer iets nieuws!) kun je er ook nog eens heerlijk eten. Wij kregen bijvoorbeeld coquilles, een boerenkoolsoepje met schuim van rookworst en gerookt speenvarken.

Pop-up bar De Vlieg

In een van die 5 grachtenpanden zit nu tijdelijk de pop-up bar De Vlieg. In samenwerking met Ketel1 en de Fabulous Shaker boys is dit de plek voor cocktails. In de zelfde setting als
het restaurant, maar met toch een iets moderne knipoog kun je hier genieten van bijvoorbeeld een Dutch & Stormy of een dagelijks wisselende punch. Hier MOET je de komende vier maanden echt eens heen!

Interieur De Vlieg photo Bar de Vlieg interieur_zpsxgw1v32w.jpg

Frozen Martini photo Frozen Martini_zpsmsfkhpfl.jpg

Uiteraard, hoe kan het ook anders, zijn er diverse bites bij te bestellen en mocht je nog meer trek hebben, een passend menu reserveren bij het restaurant kan uiteraard ook.

Rest mij alleen nog de vraag: “Waarom was ik hier niet eerder??”

 photo Ketel1_zps4egmsh7w.jpg

 photo IJs hakken 2.0_zpsgon3gzjd.jpg

Antieke tegelwand photo Antieke tegelwand_zpsoaexyuog.jpg

Waar?: D’Vijf Vlieghen, Spuistraat 294-302
Wanneer?: Officieel zit De Vlieg er nog t/m eind maart 2017, maar ik pleit voor altijd!

(Jullie hadden het vast al goed gegokt, maar uiteraard zijn alle mooie foto’s wederom gemaakt door Rik Groendland)

Sabine de Witte