amsterdam Hotspots Reistips

Barcelona’s verrassingen

Barcelona blijft verrassen

Hoewel ik bijna maandelijks in Barcelona kom, blijft de stad me keer op keer verrassen. Met nieuwe ontbijttentjes als Taranna, verborgen schatten als badhuis Aire de Barcelona en goedkope lunchtentjes in de stad en aan het strand. Hoewel het slecht gaat met de stad, kan er dankzij de lage lonen en de vele leegstaande panden vaak snel iets nieuws worden gestart. Het leuke daarvan is dat 2 nieuwe tentjes er voor kunnen zorgen dat een bepaalde wijk of buurt ineens helemaal in opkomst zijn.

Los Angeles

Onder het AirBnb appartement waar ik verbleef, zat de schoenenwinkel van de bewoners, Los Angeles. Geen hoge kwaliteitsschoenen, maar trendy schoenen perfect voor het seizoen. In Spanje is leer al stukken goedkoper en nadat ik 2 dagen op dunne ballerina’s had rondgelopen besloot ik om toch maar eens binnen te gaan kijken. Voor 30 euro liep ik naar buiten met comfortabele sleehakken en aangezien het sale was stond de winkel vol met Spaanse vrouwen die voor een prikkie leuke schoenen wilden kopen. Toen de Airbnb hostess mijn schoenen zag, wilde ze zelfs nog korting geven! Ik heb een nieuw adresje voor schoenen in Barcelona, aangezien ik koningin verkeerde schoenen inpakken ben!

Hotel Restaurant Market

Zondagmiddag kwam ik aan en nadat ik mijn spullen heb uitgepakt is het eerste wat ik doe in Barcelona lekker eten. Op aanraden van Foursquare belande ik in het Market restaurant, wat onderdeel van het Market hotel bleek. Een prachtig restaurant, vol genietende Spanjaarden (zondagmiddag tafereel, met hele families in restaurants genieten). Ik at er een heerlijke salade, simpele maar goede pasta en dronk 2 cola’s en een thee, Patrick at er een biefstuk en het genot van het eten werd nog groter toen ik nog geen € 30,00 hoefde af te rekenen. Zo lekker eten voor zo weinig blijft iedere keer en aangename verrassing!

Pez Vela

Eigenlijk had ik deze plek al eerder ontdekt. Onderdeel van de Tragaluz groep, eigenaar van veel horeca in Barcelona. Pez Vela ligt onder het W Hotel, aan het strand en heeft een prachtig uitzicht over de stad. Het restaurant is ingericht als een typische strandtent, maar met iets meer klasse en design. Met een open haard, een mooie bar en een heerlijk terras kun je er zowel overdag als ‘s avonds goed terecht. Als ik lekkere paella wil eten, ga ik hier heen. Verse producten, een mooie omgeving en vriendelijk personeel. Daarna een cocktail in de Eclipse bar van het W hotel, en je avond kan niet meer stuk!

Cuines Santa Caterina

Barcelona staat bekend om haar grote overdekte markten. Mijn favoriet San Antoni wordt al jaren verbouwd, maar Mercat Santa Caterina is een goed alternatief. Wil je inspiratie op doen wat je van al die verse producten zoal kunt maken? Dan moet je zeker eens gaan eten bij Cuines Santa Caterina. Dit restaurant zit in hetzelfde pand als de markt, met een tapas bar en een groot restaurant gedeelte. Naast a la carte eten uit alle werelddelen, verkopen ze dagelijks gerechten met producten van de markt. Verse vis, mooie groenten, goed vlees en rijp fruit in heerlijke combinaties op je bord. Ik at voor het eerst hier in oktober, aan de bar zodat je ziet wat er in de keuken gebeurt. De lekkerste verse dingen liggen voor je neus en kiezen is moeilijk. Daarna lunchte ik er op mijn verjaardag en afgelopen week zat ik er weer voor diner. Goed eten in een gezellige hal, met meerdere mensen aan je tafel en een gezellige sfeer! Aanrader!

Santa Marta

Hoewel ik maar al te vaak een ‘fijne vakantie’ gewenst krijg als ik weer naar Barcelona ga, lig ik er zelden op het strand. Ik ken een paar goede lunchplekjes, maar verder is het daar redelijk onbekend terrein. Toen ik vrijdag ging lunchen met Kim kwam ik er achter dat ik de stad dus eigenlijk helemaal nog niet zo goed ken. Gelukkig geeft Kim fietstours door de stad, dus bij een volgend bezoekje laat ik me door haar gidsen. Santa Marta bleek een typisch Spaanse bar met groot terras vlak aan het strand in Barceloneta. Een geweldige spot om te lunchen en zo genoot ik de zon van nachos (eindelijk!) en een heerlijke lasagna, maar ook de broodjes zagen er smakelijk uit. Als je ergens lekker mensen wilt kijken, zonnen en wilt genieten van goed Spaans eten, dan is Santa Marta the place to be!

Deze nieuwe hotspot in El Born wordt al gekscherend the Amy Winehouse genoemd. De wijnbar heeft een indrukwekkende wijnkaart en serveert kleine gerechten en tapas, zodat je niet helemaal aan een ‘liquid dinner’ ten onder gaat. Disset 17 Graus ziet er zeker voor een Spaanse wijnbar super modern en strak uit en ook het eten smaakte fantastisch.

Tapas in Barcelona

Het grappige is dat iedereen die in Barcelona komt altijd tapas wil eten (wat geen hoofdmaaltijd is, maar de Spanjaarden eten na een uitgebreide warme middagmaaltijd). Tapas komt niet uit Barcelona, maar uit Baskenland. En hoewel er zeker goede tapasbars zijn (Tickets, Tapa24, Cuidad Comdal), is het af te raden om op de Ramblas of Passeig de Gracia aan de tapas te gaan. Wil je per se tapas eten, neem dit dan aan het eind van de dag, voordat je gaat dineren, want de tapas zijn niet bedoeld als hoofdmaaltijd. Sowieso raad ik aan om niet een restaurant binnen te gaan waar geen Spaans wordt gesproken en waar het menu in 4 talen is aangekondigd. Dit zijn vaak ‘tourist traps’ en zonde van je geld en ervaring. Mijn ouders waren in april in Barcelona en vonden het eten niet fantastisch, terwijl ik altijd zo enthousiast was. Een avondje Cornelia & Co en ze waren om :).

Spanje in Amsterdam

Sprak ik vanochtend nog over het ontbreken van een ontbijtplek als Taranna, met serene rust en verse producten, kwam ik er vandaag toch ineens in terecht. Een uitgebreid report over deze nieuwe Amsterdamse hotspot volgt later deze week.
Voor een beetje Spanje in Amsterdam kom ik ook graag bij A la plancha, een goede tapasbar in de Jordaan, waar het vooral op zondag een gezellige bedoeling is. Laat dan vooral de sangria staan, die wil nog wel eens te hard gaan ;). Olivar op de Oudezijds Voorburgwal is ook een aanrader.
Azur Bleu heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar ik hoor veel enthousiaste verhalen en ook Johannes van Dam liet het er zich smaken.

*foto’s volgen later, daar heeft de site kennelijk even geen zin in :(*

Sabine de Witte