Brussel is vooral bekend als Europese hoofdstad en maar weinig Nederlanders hebben de stad ooit echt verkend. Daarom ging ik op pad in deze veelzijdige stad en raad ik de stad zelfs aan als romantische Valentijnsbestemming. Begeerlijk Brussel met luxe hotels, prachtige winkels, afwisselende wijken en heerlijk eten. Wat een plezante stad!
Brusselse boetieks
Brussel staat bekend om de grote boetieks op Avenue Louise en Boulevard de Waterloo. Hier zitten alle bekende nationale en internationale winkels. Modehuis Hermes heeft er niet alleen een winkel maar een ware expositie ruimte waar ik net op tijd was voor het bewonderen van de expo Le Petit H, helaas mocht ik er geen foto’s maken. De etalages waren in kerststijl versierd en vooral de kerstballen bij Delvaux, voorzien van de bekende mini-Delvaux tas, sprak mij aan. Het Belgische lederwarenhuis is in Nederland vrij onbekend, onterecht als je het mij vraagt. Klassieke modellen in veel verschillende kleuren, of juist uitgesproken exemplaren. Le Tanneur was ook al zo’n aangename verrassing. Wil je liever Brusselse ontwerpers, dan is de Rue Antoine Dansaert waar je moet zijn. Afgewisseld met de pas geopende Marc by Marc Jacobs winkel en wat andere bekendere namen een heerlijke straat om je ogen uit te kijken en je modehart sneller te laten kloppen. Wat mij opviel vergeleken met Antwerpen, de Brusselse streetstyle is veel meer ingetogen, zakelijk en klassiek. Ik had iets meer stijl op straat verwacht. Rue du Page, Rue du Bailli en de straatjes rond de Place du Châtelain zijn net Parijs, van kleine speelgoedwinkel tot koffiesalons, bijoux en interieur design, van die kleine schattige boetiekjes.
Expositie Yves Saint Laurent
Eind januari opende in het ING Cultuurcentrum de Yves Saint Laurent expositie. Deze tentoonstelling heeft een aantal nog nooit eerder vertoonde items, zoals papieren modellen die hij aankleedde in zijn tienerjaren. Saint Laurent, zoals het modehuis sinds kort heet, heeft veel teweeg gebracht in de damesmode en brak vooral door met zijn broekpakken. Ik ben 2 jaar geleden naar een expositie van Yves Saint Laurent in Parijs geweest en was zwaar onder de indruk. De tentoonstelling is nog tot 5 mei 2013 in Brussel te bezoeken, voor meer informatie kijk op de site van het ING Cultuurcentrum.
Hotels in Brussel
Brussel heeft veel verschillende hotels. Ik sliep in het opvallend hoge The Hotel. Een luxe 4-sterren hotel met grote kamers, een adembenemend uitzicht over de stad, goede ligging aan Avenue Louise en de tuinen van Egmont en fijne service. Vanaf de 25ste verdieping genoot ik van uitkijken over de stad, de luxe kamer, probeerde ik de vernieuwde spa en snoepte ik van het uitgebreide ontbijt en de hapjes. De grote kamer en de gastvrijheid van het personeel maken dit hotel een aanrader voor een citytrip of romantisch verlaat Valentijnsweekend!
[adsense]
Ben je een enorme designfan dan is het Pantone hotel een must en voel je meer voor een boutique hotel, dan is Odette en Ville een aanrader. Wat prijziger dan de andere opties, maar op en top romantiek. Het zusje van hotel Odette in de Franse Ardennen.
Brussels’ culinaire hoogstandjes
Bij Brussel moest ik meteen denken aan Manneke Pis (die kleiner is dan je denkt) en Vlaamse frites. Inderdaad, die frites kom je overal tegen en bij veel ‘frietkotten’ staan ellenlange rijen. Aangenaam verrast werd ik door de vele oesters en garnaalkroketjes, want ook dat is op bijna iedere menukaart in Brussel terug te vinden. Ik at bij een aantal hele goede adressen, waar mijn buik erg blij van werd!
La Quincaillerie is een oude ijzerhandel, omgetoverd tot brasserie van niveau. Bij binnenkomst denk je dat je een klein restaurant binnenloopt en het water liep mij meteen in mijn mond toen ik de verse oesters en andere heerlijkheden zag liggen. Iets verderop leek het net alsof ik het decor uit de film Hugo binnenliep, wow. Het tafeltje waar ik aan mocht schuiven zat op de smalle verdieping met uitzicht over het restaurant. Het aperitief bestond uit biologische champagne en, hoe kon het ook anders, oesters. Er zijn een aantal oesters, waaronder Zeeuwse, speciaal voor de brasserie gekweekt. Huisoesters, dat is nog eens origineel! Daarna at ik de lekkerste vegetarische risotto ever, erbij een van mijn favoriete wijnen, Montepulciano. Traditioneel, heerlijk eten met verse ingrediënten en briljante service in een sprookjesachtige omgeving. Met recht een klassieker.
[adsense]
Voor lunch ben je bij Lola aan een geweldig adres. Aan het Grote Zavel, tussen alle bekende Belgische chocolademerken zit dit opvallend hippe restaurant. Inmiddels een klassieker onder de Brusselaren en buurtgenoten vanwege het moderne uiterlijk en de klassieke gerechten met een twist. Reserveren is een must, want op zaterdagmiddag zit het er bomvol. Ik at een foie gras met gecarameliseerde ui en abrikozen en dronk er een dessert wijn bij, mijn gezelschap koos de simpele maar heerlijke Linguine.
Voor een high tea of late, zoete lunch is God save the Cream een must. Net in december geopend en inmiddels een bekend adresje voor verschillende thee, organische eigen baksels en scones met de beste lemon custard die ik heb geproefd. Een beetje verstopt in de Rue de Stassartstraat, maar een perfect adresje voor de zondagmiddag na een wandeling in Ixelles. Als theeleut mag je het bekende Le Palais des Thés niet overslaan. Wil je de beste garnalenkroketjes van Brussel proberen, dan is Mer du Nord een must en voor ontbijt of lunch ga je naar APDM. De chocoladehuizen Neuhaus, Wittamer en Marcolini zitten vlakbij elkaar en eigenlijk moet je ze allemaal binnenlopen om te proeven en de onderlinge verschillen te zien. Best een opgave! Maison Dandoy is inmiddels een beroemde keten in het Brusselse, met heerlijke koekjes in allerlei soorten, maten en smaken. Ik kon het niet laten om een voorraadje pain d’amande in te slaan. Guilty pleasure!
Antiek en markten
Waar ik vooral heel blij van werd waren niet zo zeer de kledingwinkels, mijn hart ging sneller kloppen van de antiekzaken en de Marollen (antiekmarkt). Schat zoeken is een van mijn hobby’s en ik ben er best goed in. Helaas had ik tijdens het struinen in Brussel geen succes, doordeweeks maak je de beste kans. In het weekeinde drukken ze graag nog wat extra eurocenten op de prijs. Niet getreurd, wat oesters kopen verderop maakt veel goed. Of Belgische bonbons natuurlijk. Ook rondom de Zavel zijn veel antiekzaken, zoals Daniel Traube en Stef Antiek . Helaas toog ik zonder opgezette uil weer huiswaarts, mijn gezelschap kocht een vintage special edition van een St. Dupont aansteker.
Cultuur
Tijd om een museum te bezoeken had ik niet, ik hield het bij struinen over de kerstmarkt, de Grote Markt, zwaaien naar Manneke Pis, de antiekmarkt en het ervaren van de cultuur in de keuken. Mensen in Brussel zijn erg vriendelijk en behulpzaam, wat mij erg opviel was ook dat in winkels personeel graag een praatje maakt. Niet zozeer uit beleefdheid, ze tonen oprechte interesse in waar je vandaan komt en waarom je Brussel bezoekt. Het is even schakelen ook voor de taal, ambtenaren horen zowel Frans als Vlaams te spreken maar in hotels is dat niet altijd het geval.
Reizen naar Brussel
In december reed er nog een Fyra rechtstreeks vanaf Amsterdam. Ook ik had tijdens de reis vertraging, vanaf Antwerpen ging het mis. Jammer, want deze treinaansluiting is anders perfect voor een spontaan weekendje weg naar begeerlijk Brussel. Met de internationale trein ben je toch nog zo’n 5 uur onderweg, met de Thalys sta je in iets meer dan 2 uur op Brussel Midi. Wil je geen onzekerheid op het spoor, kun je ook het luchtruim verkiezen en vliegen met KLM.
- Uber lanceert Uber Safari - 30/09/2024
- Zo mooi woont Camille Razat (Emily in Paris) - 29/09/2024
- Uber update: boat cruisen door Parijs en Flying Blue miles sparen - 16/07/2024