Travel

Begin met starten

SXSW launch; bepalend voor succes
Gisteren begon in Austin (Texas) SXSW, South by South West. Deze Amerikaanse beurs geeft nieuwe ontwikkelingen op het gebied van internet, muziek en video en beginnende bedrijfjes daarin een kans om zich te presenteren. Veel van deze zogenaamde start-ups zijn dankzij deze presentaties groot geworden, zoals Twitter, Foursquare en FoodSpotting. Als je idee + basic uitwerking daar niet aan slaat, is de kans groot dat je het kan vergeten.

Begin met starten
Maar hoe begin je met starten? Je hebt een idee, maar geen financiële middelen of genoeg kennis om het zelf te ontwikkelen. Op zoek naar investeerders en team uitbreiding dus. Klinkt makkelijker dan het daadwerkelijk is, heb ik samen met mijn teamies de afgelopen maanden ervaren. Iedereen is enthousiast over het idee, maar omdat we zelf geen technische kennis hebben, komen we steeds een klein beetje geschut te kort om enthousiastelingen over de streep te trekken om er dan wel geld, tijd of andere moeite in te steken. Maar dat schrikt ons niet af. Hetzelfde ervaar ik nu met andere ideeën. Ik wil graag beginnen, niet meer met starten, maar met groeien.

Net een bevalling
In een boek, aangeraden door een ervaren start-upper (en ja, ik weet dat je met lezen geen start-up begint…) las ik dat het hele proces van een idee hebben, ontwikkelen, lanceren en uitbouwen vergelijkbaar is met het krijgen van een kind; je krijgt een idee = je raakt zwanger. De maanden erna werk je je idee steeds verder uit, tot een eerste bestaande versie die je aan publiek kan tonen = de 9 maanden er na. Tussentijds heb je spannende controles, een boel gepuf en gesteun. Je eerste versie is dusdanig uitgewerkt en in besloten kring getest, dat je het aandurft om ‘publiek te gaan’ = de bevalling. Vanaf het moment dat het publiek gaat, kan je alleen nog maar bijsturen. Het moet zelf gaan groeien, wil het een succes worden. Je kunt het af en toe voeden met financiële injecties, productverbeteringen en marketingtrucs, maar het product moet het uiteindelijk zelf doen. Vergelijkbaar met het proces van een baby die opgroeit. Lang leve kinderbijslag, opa’s en oma’s, studie en vrienden voor heropvoeding en scholing. Uiteindelijk moet je kinderen ook loslaten.

Volgende fase
Graag wil ik de komende jaren dit soort ‘kindjes’ groot brengen. Ik volg SXSW op de voet, evenals alle ‘bekenden’ waarvan ik weet dat ze er zijn. Volgend jaar ben ik er ook bij. Wie weet wel voor de bevalling van mijn baby. Anders voor inspiratie en learnings. Begin vooral met starten. Je krijgt vanzelf door of en wanneer je moet stoppen. Maar de meeste beren op de weg zijn prima te overzien, zeker met advies van ervaren mensen om je heen.

Ik wens alle Nederlandse start-ups op SXSW een bevalling zonder complicaties en een heel voorspoedige groei, het liefst boven de gemiddelde groeicurve 🙂

Sabine de Witte