Cocooning

Begrijpelijke taal

Taal is zeg maar helemaal mijn ding
Met mijn werk is het niet heel verrassend dat ik van taal hou. Cijfers zijn al jaren mijn grootste vijand, alles wat met rekenen, wiskundig en ruimtelijk inzicht te maken heeft is niet aan mij besteed. Talen pik ik redelijk snel op en als dat niet het geval is, raak ik snel gefrustreerd.

Lichaamstaal spreekt boekdelen
Gisteravond lag ik op de massagebank. Dankzij een Compeed blarenpleister werd mijn hardloopsessie door m’n neus geboord (blaar/wond zwaar ontstoken, apotheek adviseert geen blarenpleisters te gebruiken) dus een andere manier van spiertraining was noodzakelijk. Na mijn mislukte kennismaking met Chinese massage eerder dit jaar, een herkansing bij een vriendelijke Zwitserse dame in Spanje, besloot ik het toch nog eens te proberen. De gastvrouw sprak goed Nederlands, maar de uitvoerende dames iets minder. De gehorige hokjes zorgden er dan ook voor dat ik heel geconcentreerd probeerde wat te begrijpen van hun snelle, schelle Chinese klanken, in plaats van relaxed en ontspannen te genieten van de knedende handen. Dat was natuurlijk mission impossible. Na een tijdje wat kneden, wroeten en duwen, had ze dankzij mijn lichaamstaal ineens de juiste plekken te pakken. Haar geklets werd ineens overstemd door het geluid van over elkaar bewegende spieren. En ja, dat is net zo pijnlijk als het klinkt.

Begrijpelijke taal
Het moment waarop ze mijn lichaamstaal begreep, werd de massage pas prettig en kon ik me beter ontspannen. En dat terwijl ik liggend op mijn buik, toch nauwelijks expressie kon uiten. Zo werden twee vreemde talen heel even universeel en snapten we elkaar. Als ze me vandaag zou zien lopen, had ze geweten dat ze de juiste spieren te pakken heeft gehad. Want ondanks de spierpijn kan ik mijn hoofd weer verder draaien en lijken mijn schouders ineens veel soepeler. Beter een onverstaanbare taal dan onheilspellende toekomstberichten. En de volgende keer gewoon een muziekje meenemen doet vast ook wonderen.

Ontspannende massage

Sabine de Witte