Travel

Beperkte vrijheid

Vermoedelijk is het om ons te pesten, onze vakantie onnodig duur te maken en ter vergroting van de agressiviteit in het openbaar vervoer. Van 16 juli tot 16 augustus is de OV-studentenkaart niet geldig en kun je alleen reizen met korting. Zonder die korting wordt een retourtje Amsterdam net zo duur als een enkeltje Parijs – Rotterdam, heerlijk die Nederlandse monopoly van de NS!

Aangezien ik nog wekelijks hard werk aan het verkrijgen van ‘hét’ rosé pasje, heb ik er weinig aan als de auto eens voor de deur staat. Mijn fiets en ik hebben ook geen hele hechte band, dus vooral mijn benen brengen mij overal heen. Meestal in de combi met het openbaar vervoer. Sinds gister voel ik me dan ook enigszins gehandicapt, beperkt in mijn vrijheid.

Niet even naar Breukelen voor een bezoekje aan S., niet het nieuwe appartementje in Den Haag bekijken van R., mijn thee-date met S. moet wachten tot na de 16e en iedere twee weken moet ik op station Zwolle nu mijn fiets gaan verplaatsen om te voorkomen dat de gemeente hem in beslag neemt, waar ik lief nu maar voor moet gaan strikken, want snel op en neer wordt nu al snel een duur grapje.

Wat ga ik die OV-kaart missen als ik afgestudeerd ben. En dan heb ik nog niet eens de goede tijd meegemaakt waarin het ding áltijd geldig was. Geen Goede Vrijdag waar je ineens op moet betalen, vrij reizen in het weekend én doordeweeks. Optimaal heb ik altijd gebruik gemaakt van mijn OV-kaart. Carnaval in Breda, werken in Zeeland, vriendinnetjes bezoeken all over the country, woonbeursje hier, studiebeursje daar. Hoe vaak ik het openbaar vervoer ook heb vervloekt, vanwege vertragingen, uit(een)vallende treinen, overvolle treinen, blad op het spoor én vooral gecancelde laatste treinen, het idee dat je zo in een gele rups kunt stappen en overal in Nederland weer uit kunt stappen, vond ik erg fijn. Het maakte Nederland echt ‘klein’, zelfs al zijn de verbindingen niet altijd optimaal. Een treinreis Meppel – Doetinchem duurt namelijk minstens 2:11. Gelukkig ben ik wel met een klein uurtje in Amersfoort/Utrecht en is Amsterdam met iets meer dan anderhalf uur ook ’te doen’.

Nu even een maand vooral Meppel. En wat uitspatting in het weekend met de wagen, lang leve lease. Prima uit te houden, maar toch voelt het als een straf. Ongetwijfeld dat ik deze maand bij een treintripje vergeet een kaartje te kopen, waardoor ik in de trein zal zitten met het idee dat ik ‘iets’ vergeet, maar wat? Kan NS geen mooie iPhone app maken, zoiets als MyOrder maar dan voor je OV-kaartjes? Die chipkaart is toch al geen succes.

Ik ga weer aan het werk. Aan huis gekluisterd. O, en NS/OV Nederland, als jullie dan toch bezig zijn met veranderingen, maak dan ook eens een goed systeem. Kijk het af van steden als Berlijn, Parijs en Praag. Dan heb ik, met velen, veel minder moeite met betalen voor vervoer. Als het maar betrouwbaar is.

ovchipkaartlogo