Weekendtips

Bevrijdingsdag Tips

vrijheid
Deze week geen weekendtips, maar een lijst met activiteiten voor aankomende bevrijdingsdag, op 5 mei. Dit jaar is het namelijk niet alleen 70 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd, ook is het de 25e verjaardag van de Bevrijdingsfestivals in Nederland.
Ik vind het ontzettend belangrijk dat we stil staan bij onze vrijheid. De bevrijding van de Tweede Wereldoorlog is een aanleiding die nooit vergeten mag worden. De verhalen tijdens geschiedenis, maar ook die van mijn opa’s en oma’s, over mijn overgrootouders, natuurlijk het dagboek van Anne Frank, concentratiekamp Bergen-Belsen, ze hebben allemaal zoveel indruk op mij gemaakt. Maar ook de verhalen over slavernij in Curaçao en Mauritius, de geschiedenis van Jordanië. Zo’n vrij leven, is niet vanzelfsprekend. Kunnen zeggen wat je denkt, voelt en vindt, ook niet. Ergens in geloven of iemand kunnen zijn die niet binnen de normen van de maatschappij past, nog steeds levensbedreigend. En daarom vind ik dat je hier op 5 mei extra stil bij mag staan. Niet alleen omdat het voor de meesten dit jaar een vrije dag is, het heel gezellig is om biertjes te drinken op een festival of naar optredens te kijken. Maar omdat wij vrij mogen zijn. Vier je vrijheid. En dat kan je dan heel toevallig fijn doen op deze plekken in Amsterdam.

Het vrije Westen


In het Westerpark wordt op verschillende podia met een super gevarieerd programma de vrijheid gevierd tijdens Het Vrije Westen. Naast het Bevrijdingspodium en de SENA talent stage met een propvol programma aan leuke en verrassende bands zijn er nog diverse andere podia te vinden in het park. De feestorganisatie Earth verzorgt ism Rebellion een house area, Rusty Beat Club bemant het podium met vintage soul en andere grooves maar ook met Lindy Hop workshops en Wicked Jazz Sounds draait een lekker dansbare mix van jazz, hiphop en funk en bij Mossel&Gin hosten ze een hiphop stage.

Brug over het IJ

Het_IJ
Amsterdam-Noord was ten tijde van oorlog de route op zoek naar eten. Het platteland, daar moest je naar toe voor voedsel. 70 Jaar geleden verbond een pontenbrug het centrum met Amsterdam-Noord. Het was de weg naar voedsel en vrijheid voor velen. De Brug over het IJ ligt er 4 en 5 mei weer, om die route en de bevrijding te herdenken. Kaarten om over de brug heen te lopen zijn uitverkocht, maar je kunt uiteraard kijken hoe velen deze pontenbrug zullen oversteken, ter nagedachtenis van al die mensen, voor wie deze brug de redding, of de ondergang was.

Bevrijdingsbioscoop


Op de Nieuwmarkt komen Amsterdammers van alle leeftijden en alle achtergronden samen om tijdens de Bevrijdingsbioscoop een spannende oorlogsfilm te bekijken en na te praten. De Bevrijdingsbioscoop is een gratis bioscoop in de openlucht, voor iedereen toegankelijk. De vertoning begint om 21.00u en om het extra feestelijk te maken is er een bar en een foodmarket, zodat je voor, tijdens en na de film kan genieten van de lekkerste gerechten. Voor de liefhebbers is er ’s middags al een sjoelbaktoernooi met allerlei prijzen en zijn er muzikanten, acts en interessante sprekers!

Bevrijdingsoptocht


Op 5 mei 2015, 70 jaar naar de Bevrijding, organiseert Keep them Rolling een herhaling van de bevrijdingsintocht met antieke legervoertuigen van de geallieerden. De voertuigen trekken rond 15.00 uur over de Berlagebrug, via de Vrijheidslaan, Churchilllaan, Muzenplein, Hobbemakade, Stadhouderskade, Nassaukade en Rozengracht naar de Dam. Een erg indrukwekkende manier om stil te staan bij de gebeurtenissen van 70 jaar geleden.

Het homomonument


Het Amsterdamse homomonument is niet alleen een monument, maar ook een plek om te feesten! Op Bevrijdingsdag wordt er gedanst en gesjanst in de zon en onder de sterrenhemel op één van de meest veelzijdige gratis openluchtfeesten van Amsterdam. Met fijne dj’s en lekkere muziek, vrolijke vrijwilligers en opgewekt publiek.

Het Amsterdams Verbond


Het Amsterdamse nachtleven verenigt zich deze bevrijdingsdag in Het Amsterdams Verbond. Dit nieuwe bevrijdingsfestival wil de saamhorigheid, verbroedering en tolerantie van het nachtleven een plek geven op nationale bevrijdingsdag. Verschillende Amsterdamse organisaties en ruim 50 dj’s en artiesten zullen op geheel eigen wijze de vrijheid en tolerantie uitdragen. Drie van de vier podia worden op het festival gehost door twee verschillende organisaties. Zo delen Chicago Social Club en Disco Dolly samen een podium. Vunzige Deuntjes deelt een stage met Waterkant en FISSA met Terug naar Toen. Het hoofdpodium “Mokums Paradijs” is gevuld met de paradijsvogels van het Amsterdamse nachtleven zoals Tom Trago, Cinnaman, De Sluwe Vos, Boris Werner, Beesmunt Soundsystem en Cleavage. Het Amsterdamse blog Ourground zal het festival live verslaan via hun blog en instagram kanaal.

Casting Doubts


Voel jij je vrij? Doorbreek je taboes? Op bevrijdingsdag leiden de dertig vragen van Casting Doubts je langs een groen wandelpad. Als bezoeker geef je antwoord door het planten van zaadjes. Op die manier groeien deze zomer de antwoorden van de Amsterdammers die aan de installatie hebben meegedaan uit tot een prachtige natuurlijke infographic. Een heel interessant project dat je helpt stilstaan bij je eigen standpunt tegenover vrijheid.

Hoe vier jij je vrijheid op 5 mei?

Sabine de Witte