Travel

Bier & eten, gaat dat samen?

Hoewel ik best zou kunnen wennen aan alleen maar champagne drinken, moet een glas bubbels ook voor mij speciaal blijven. Bij etentjes drink ik vooral wijn, maar wat je misschien niet weet is dat ik ook fervent (speciaal)bier drinker ben. Zeker op warme zomerse dagen gaat een lekkere Leffe of een IJwitje er zo in en in de herfst drink ik graag een wat zwaarder biertje. Regelmatig experimenteer ik met nieuwe biertjes, zoals die van Gebrouwen door Vrouwen (geweldige dames!) en andere lokale brouwerijen. Waar ik wel altijd moeite mee heb, is het combineren van bier met eten. En daar heb ik nu twee hele leuke tips voor!

Beers, Botanicals & Bites


Op donderdag 11 en 18 augustus organiseert Lowlander Beer, ook een Amsterdamse brouwerij die vooral gebruik maakt van specerijen van o.a. Jacob Hooy, het oudste kruidenwarenhuis van Amsterdam, een bierproeverij. En niet zomaar: de setting is de Hortus Botanicus. Er zijn beperkte plekken om op deze bijzondere plek te eten en drie gangen eten gecombineerd met een Lowlander biertje te ervaren. Lowlander noemt haar biertjes ‘botanische biertjes’ vanwege de planten- en kruidenextracten en daardoor passen ze extra goed bij gerechten. Er zijn nog enkele plekken, dus als je into bier en eten bent, reserveer snel door een mailtje te sturen naar Chiara van Lowlander Beer! Voor €42 krijg je een bijzondere botanische avond!

Kimchi Festival by Oedipus @ Noorderlicht


Ook van Amsterdamse makelij, de biertjes van Oedipus. Inmiddels een begrip in de stad en erbuiten, vanwege de bijzondere namen en opvallende etiketten. Bovendien weten ze zichzelf goed op de kaart te zetten met het Kimchi Festival, komend weekend bij Noorderlicht. Hier leer je alles over craft beer, gerechten die er bij passen en dat onder begeleiding van live muziek en een gezellig festival sfeertje. Kaarten kosten €10 per stuk en dan krijg je er een glas en boekje met achtergrondinformatie over alle biertjes bij. Voor updates en programma informatie, check het Facebook Event.

Omdat ik je nu op deze maandag misschien wel lekker heb zitten maken en je niet tot het weekend wilt of kunt wachten, kreeg ik via Twitter een hele goede tip. Ik ben namelijk gek op oesters, eet ze het liefst 24/7, maar weet nooit zo goed wat ik daar bij moet drinken als ik geen champagne of wijn hoef. De ‘stout’ bier, beter bekend als bijvoorbeeld het Ierse Guinness, smaakt hier dus perfect bij. Ik moet het zelf nog uitproberen, maar omdat Rick Kempen zo’n bierkenner is, neem ik het meteen van ‘m aan!

Sabine de Witte