Travel

Bosnië en Herzegovina: mystieke vakantiebestemming

Bergen in bosnie en herzegovina Iris

Een tijdje terug ben ik voor de tweede keer afgereisd naar Bosnië en Herzegovina. En natuurlijk met de backpack! Het is misschien niet het eerste land waar je aan denkt voor een vakantie, maar daar hou ik wel van. De mensen zijn er niet ’toeristen-moe’, de toeristenindustrie heeft nog niet de overhand en een bijkomend voordeel is dat de prijzen nog laag liggen. Dit zijn drie kenmerken die bij mij het vakantiegevoel laten floreren. Het land heet Bosnië en Herzegovina, omdat het is opgedeeld in deze twee delen. Omdat Bosnië het grootste gedeelte omvat, wordt het land vaak aangeduid als enkel Bosnië.

Bosnië en Herzegovina als vakantiebestemming

Bosnië en Herzegovina leent zich uitstekend als vakantiebestemming, zowel in de winter als de zomer. In de winter is het berekoud (wintersport!), maar in de zomer zijn de temperaturen zeer aangenaam. Zo rond de 27 graden. Het land, net als de hele Balkan, heeft een heftige en interessante geschiedenis, waarin ook Nederland een vinger in de pap had. Je inlezen voordat je ernaartoe reist, raad ik dan ook ten zeerste aan. Zelf vind ik het erg belangrijk om de gewoontes en omgangsvormen van een gebied te kennen voordat ik ernaartoe ga. Zeker van niet-Westerse.

 photo treinbalkan.jpg

Vervoer in Bosnië en Herzegovina

De eerste keer dat ik naar Bosnië en Herzegovina ging, was ik samen met een vriendin aan het interrrailen door de Balkan. Het spoornetwerk in de Balkan is een erg goedkope en minimalistische versie van die van Nederland. Sterker nog, vaak is er maar één spoor door een land heen. Dit betekent meestal lange reistijden waarin je ongelofelijk veel ziet van het landschap. De routes zijn prachtig! Je gaat door bergen en dalen en over bruggen die akelig hoog zijn. Tip voor de genieters van de buitenlucht: de raampjes in de trein kunnen gewoon open! Veel beter dan die Nederlandse airco.

Tips voor (city) trips

Bosnië heeft zowel voor de natuur als stedenliefhebbers veel te bieden.

  • Kravica

Watervallen! En niet alleen maar om te kijken, je kunt heerlijk zwemmen in het koude water zwemmen. En als je durft kun je cliffspringen. Ik heb nogal last van waterangst, maar dit water was zelfs voor mij helder genoeg om in te zwemmen. Entree is twee euro en dan kun je je de hele dag wanen in het paradijs!

 photo watervallen.jpg

  • Sarajevo

De hoofdstad is Sarajevo. Het centrum is druk en zit vol met winkeltjes en terrasjes verscholen in binnenplaatsen. Net buiten het centrum is het beter vertoeven met leuke cafeetjes en restaurantjes. Leuk weetje: er zit ook een Kriterion in Sarajevo!

 photo sarajevostad.jpgfoto door Annosh Urbanke

Wat de moeite waard is in het centrum, is een bezoek aan het museum Gallery 11/07/95. In Bosnië zijn veel musea te vinden die je alles vertellen over de oorlog van ongeveer 25 jaar geleden, maar deze heeft op mij heel veel indruk gemaakt. Er is een permanente expositie over de val van Srebrenica met veel foto’s en een gedetailleerde auditieve uitleg op computers over deze tragedie. Als je alles wilt beluisteren ben je wel een paar uur zoet, dus neem er de tijd voor.

 photo Sarajevoveraf.pngfoto door Annosh Urbanke

De stad Sarajevo ligt in een dal tussen de bergen, waardoor je buiten het centrum een paar mooie uitzichtpunten hebt. Bijvoorbeeld Yellow Bastion, waarbij je een indrukwekkend uitzicht hebt op het grote kerkhof met alleen maar witte kruisjes. Er is hier een barretje waar je koffie of limonade kunt drinken en kunt genieten van de zonsondergang. Ben je na het struinen in de stad toe aan wat heerlijks te eten dan kun je ook naar restaurant Biban voor een fantastisch uitzicht. Je kunt kiezen om te klimmen of om lekker de taxi te pakken ;). Weet wel: het is daar een paar graden kouder dan in de stad zelf dus neem wat warms mee!

 photo uitzichtsarajevo.jpg

  • Mostar

Mostar staat bekend om de brug die door Unesco in 2001 is gerestaureerd om de twee delen van de stad weer met elkaar te verbinden. De symbolische betekenis van de brug is de verbintenis die het creëert tussen de verschillende geloven in het gebied. Deze verscheidenheid heeft helaas ook voor vele conflicten gezorgd in Bosnië. Buiten het centrum van Mostar ligt The Partisan Necropolis. Een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog. Het monument wordt niet meer onderhouden waardoor het is aangetast door wildgroei en vandalen, maar deze aanblik van verval geeft het tegelijkertijd ook een mystieke uitstraling.

 photo PartisanMemorialcemetery.jpg

  • Wellness Banja Vrucica

Het ligt een beetje uit de route, maar het voelt wel lekker als een klein weekendje weg. Op ruim twee uur rijden van Sarajevo ligt namelijk de grootste wellness van Bosnië genaamd Banja Vrucica. Hier kun je heerlijk badderen in helend mineraal water (dat niet stinkt naar eieren), zowel in een groot als privé-bad en je kunt er massages en pakkingen doen. Dit allemaal voor een fractie van de prijs die je in Nederland betaalt. Een sauna en stoomcabine ontbreekt natuurlijk niet, dus dat wordt heerlijk ontspannen!

 photo banja vrucica.jpg

Favoriete Balkanproducten

Elke keer als ik in de Balkan ben (ook in Kroatië) dan verheug ik me altijd op de lokale lekkernijen die je veelal niet in Nederland kunt halen.

 photo balkanproducten.jpg

Een ervan is de koffie! De gemalen koffie wordt hier niet gefilterd. Je krijgt dus de volle smaak van de boon in je kopje. De koffie is sterk en smaakvol, en drink je van origine uit een zeer charmant koperen kopje. Je hoeft hiervoor niet naar een dure speciaalzaak, maar je kunt de zakken gewoon in de supermarkt halen. Jammie!

Een tweede favoriet is de drinkbare yoghurt. Ik vind het verslavend! Het vult goed en is iets minder zuur dan de yoghurt die we in Nederland kennen.

In Bosnië hebben ze een eigen gebrouwen soort cola genaamd Cockta. Wat zoeter dan Coca Cola, maar gekoeld een goede dorstlesser.

En last maar zeker niet least, de welbekende Rakija. Op de foto gepresenteerd in een waterfles, want de meeste Rakija is thuis gebrouwen en wordt gemaakt met verschillende vruchten zoals perzik, appel, abrikoos en pruim. Echt lekker vind ik het niet, want het brandt alleen maar in je keel, maar de lokale bevolking is altijd zo trots op de Rakija dat je het eigenlijk maar gewoon moet drinken. Nazdravlje!

Iris Oosterloo