Home sweet home

Bouwval gezocht

Geen ambitieuze plannen aan deze kant. In tegenstelling, een grootschalig klusproject zal vermoedelijk het einde van onze relatie betekenen. Een vriend zonder geduld en weinig kluservaring en een eigenwijze ikke die alles zelf wil proberen, is geen gouden combinatie.

Neem daarbij een incomplete gereeschapskist en de ramp is compleet. Al moet ik toegeven, nadat vriendlief op vrijdagmiddag om 16.55u het voor elkaar kreeg de aardlekschakelaar op te blazen, dat het inmiddels best aardig gaat. Zo aardig dat we onze kunsten komend weekend bij schoonzus U. mogen gaan vertonen.

Geen bouwval voor ons dus, al zijn wij in ons blok van 6 huizen uit 1910 wel het enige huis wat helemaal gestript is geweest. Geen houten balken onder de vloer (beton gestort), geen houten zichtbare balken aan het plafond want deze zijn vervangen door nieuwe en behangen met kabels. Overal dubbelglas en behalve wat simpelheid van vorige bewoners, wonen we hier veilig. Terwijl het huis naast ons nog onder de schrootjes en linoleum zit (zie Funda – Wilhelminastraat Meppel), heeft het huis daarnaast een vloer die los laat waardoor de wenteltrap in het midden van de woonkamer niet volkomen veilig meer is. Wat er onder de vloer allemaal gebeurt, mag de volgende bewoner gaan onderzoeken. Gratis bij de koop. Heel vreemd dat het al een jaar te koop staat ook…

bouwval

Waar ik nu eigenlijk heen wil, je raadt het al: ‘Bouwval gezocht’. Een tv-programma van rtl4, waar iedere dinsdag om 20.30u is te aanschouwen wat voor bouwvallen er in Nederland bestaan. En imbicielen die het kopen. Zonder plan, zonder genoeg budget, zonder na te denken bij wat er allemaal aangetroffen kan worden, beginnen ze als een kip zonder kop te slopen. ‘Het wordt altijd beter,’ is een vaak gehoord motto.Voor ons wordt het ook geen nieuwbouwhuis, maar mocht er veel aan een huis moeten gebeuren, besteed ik dat liever uit aan mensen die er wel verstand van hebben.

Het is een van mijn lievelingsprogramma’s. Alle denkbare doemscenario’s komen voor in iedere aflevering. Een volgelopen kelder, schimmels & paddestoelen, rottende balken, rotte kozijnen, Polen die alles wat van hout is slopen inclusief de bovenverdieping die vanwege te krap budget niet gedaan hoeft te worden… E. en ik genieten hiervan. Geen enkele koper heeft een taxatierapport of bouwtechnische keuring laten doen. Waarbij wij ons dan weer afvragen, hoe de financiering dan geregeld kan worden. Onze bank verplichte ons tot beider en heeft deze regel voor alle huizen ouder dan 1950. Wat mij niet meer dan logisch lijkt. De kosten van dit rapport en de keuring, zijn een schijntje vergeleken bij wat er anders tijdens het klussen naar boven kan komen en moet worden opgelost. Als je dit voor de koop weet, kun je hier rekening mee houden in de koopprijs, je hypotheek of kan zelfs de verkopende partij hier nog op aangesproken worden.

Tuurlijk hoef je geen Thomas van Eigen Huis & Tuin te zijn, Dennis van Woon & Klus Magazine of alleskunnende klusjesman. Maar met nul ervaring een bouwval zelf op willen knappen, is in veel gevallen naief. Wij lachen wel, om een ver overschreden budget, verbouwing die terug te zien is bij ‘Help mijn man is klusser’ (vanavond 20.30u RTL4) of intens geschrokken en teleurgestelde Bob.

Bob & Peter

Nog iets pikants, als we het toch over onroerend goed hebben: Maandag begon de Net5 serie ‘Verborgen Verbreken’. Aan ons hebben ze vaste kijkers. De aflevering begon met de liquidatie van de makelaar. In het hoofd geschoten. Gisterochtend in Bussum heeft er een dergelijk incident plaatsgevonden. Vriendlief en ik riepen allebei in koor: Zeker ook gekeken!

En nu ga ik nog even de jaarlijkse OZB uitpluisen. Vroeg ik 2 weken geleden het WOZ-bedrag aan waar dit jaar het bedrag op is gebasseerd. Krijg ik keurig in de mail een berichtje dat de WOZ-waarde van ons huis €147.000 bedraagt. Krijg ik zaterdag de rekening: WOZ-waarde waarop het bedrag is gebasseerd bedraagt: €149.000. Scheelt zo’n €150,00. Nog wel de moeite waard dus!