Travel

Het Brixental in Oostenrijk, waar luxe en basic hand in hand gaan

Een dosis energie waar je U tegen zegt, de lente is aangebroken. Herken je dat gevoel en weet je ook niet waar je moet beginnen? Elk voorjaar reis ik af voor een korte outdoortrip om frisse lucht op te snuiven, m’n energie de ruimte te geven en weer te connecten met mezelf. Mijn tip als jij dit ook nodig hebt? In de regio Brixental in Oostenrijk vind je dé ideale bestemming om te wandelen, e-biken, golfen en de culinaire uitgangspunten en smaken van KochArt te ontdekken en in balans te komen.

Brixental blauwe luchten

De winter van me afschudden

De thermometer tikt bijna twintig graden aan, de buren slepen alweer nieuwe plantjes aan voor op de balkons en de katten gaan ’s nachts weer de hort op om mij ’s ochtends een vogeltje cadeau te doen. Het is lente en elk jaar overkomt het me weer. M’n lichaam wil bewegen, m’n geest barst van de nieuwe ideeën en m’n hart wil alleen maar genieten. Dag kaarsjes, dikke boeken en het naar binnen gericht zijn, dat ik in de donkere maanden zo fijn vind voelen. Hallo spontane dansjes op festivals, wijn op het terras, nieuwe plannen, blote benen en goede voornemens. Al die energie kan ook overweldigend zijn. Voor mij werkt het goed om die energie de ruimte te geven om weer focus te krijgen. Want alles doen dat in m’n flow van lente-energie opkomt, kan uiteindelijk ook heel vermoeiend zijn. Het is dus weer tijd voor het lente-ritueel dat me hier elk jaar bij helpt. Een actief tripje naar de natuur om mijn eigen energie te balanceren en de winter van me af te schudden. Het liefst wel met een beetje luxe zodat ik me na een dag ravotten in de natuur weer ‘mens’ kan voelen. Ook kies ik altijd voor lightpacking, want als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan veel bagage meenemen op reis en eindeloos wachten op je check-in bagage bij de band. Een van de meest bevrijdende elementen van reizen, is ook dat je niet hoeft na te denken over spullen en geen keuzestress hebt over wat je aandoet. Natuurlijk wil ik ook niet na een dag ravotten in de bergen als een verwilderde aan het diner aanschuiven. Dus ik besluit een paar nette kledingstukken op te rollen in m’n rolkoffer, thermoshirts, wandelbroek en wandelsokken in m’n rugzak te proppen en m’n wandelschoenen in het vliegtuig aan te doen. Klaar voor Oostenrijk, met basic én luxe outfits en een berg aan energie. Gruss Got!

Tessa in Brixental Oostenrijk

Brixental, waar buitenleven in het bloed zit en de chefs dúrven koken

Eerlijk is eerlijk: het Pieterpad lopen is ook een fijn decor om je gedachten op een rijtje te zetten en je klaar te maken voor het voorjaar. Toch, de Alpen hebben iets magisch, althans ze hebben op mij een bijzondere werking. Ten eerst de frisse ijle lucht die zo in contrast staat met wat ik dagelijks inadem op de fiets door het stadse. Dan de imposante bergtoppen die alle gedachten relativeren en van de olifant weer die mug kunnen maken. Het buitenleven zit in het bloed van de mensen en dat werkt aanstekelijk. Wandelen, fietsen, een duik in een meertje, paardrijden of een balletje slaan: iedereen is buiten. Oostenrijk heeft ook de gave om traditie en innovatie in de keuken te combineren. Ik hou van traditioneel eten, zeker als ik de hele dag in de buitenlucht ben geweest. Ook heb ik een zwak voor koks die dúrven. In Oostenrijk komt dat met het doordachte concept KochArt samen. Daar waar je in de winter nog op de ski’s naar beneden roetsjt, klauter je in het voorjaar alweer door de Alpenweide. Ik was afgelopen jaar in de regio Brixental, maar zou zo weer gaan voor m’n voorjaarsritueel. Je vliegt in anderhalf uur naar Innsbruck en na nog anderhalf uur rijden ben je al in Brixental. In dit gebied vind je de drie dorpen Brixen im Thale, Kirchberg en Westendorf, vandaaruit kun je de Kitzbüheler Alpen op je gemak verkennen. De Hohe Salve geeft een betoverend uitzicht over de Alpen op bijna 1.900 meter hoogte. De idyllische Filzamsee ligt er vredig bij, sommigen wagen zelfs al een voorjaarsduik in deze enorme spiegel.

Oostenrijk Brixental

Tessa aan de Stegge Brixental

Ontspannen homebases: Windau Lodge en Maierl Alm

Voor mij staat of valt een outdoortrip met een fijne homebase waar je kunt uitrusten en opladen. Wij verbleven in een van de negentien luxe appartementen van het Windau Lodge apart-hotel in Westendorf. Je hebt hier alles wat een outdoorhart kan begeren: een nabijgelegen golfbaan, uitzicht op de bergen, verhuur van e-bikes en wellness! Open ’s morgens je gordijnen en geniet van het uitzicht op de bergen en start je early morning hike al wanneer je de hoteldeuren uitstapt. Dit is zo’n plek waar een mandje met vers brood, sap en beleg jou ’s ochtends voor de deur opwacht. Na een dag in de buitenlucht, kom je hier heel ontspannen tot rust in een van de sauna’s of het verwarmde outdoorbad.

golfbaan windau lodge

terras windau lodge apart hotel

Een andere tip is de luxueuze Maierl Alm die bewijst dat in Oostenrijk traditie en innovatie hand in hand kunnen gaan. Rondom een sfeervolle Oostenrijkse Alm (boerderij) op een bergkam bevinden zich een restaurant met klassieke Tiroolse keuken, exclusieve chalets, hotelkamers, een fenomenaal panorama-appartement en een binnenzwembad met wellnesscentrum. In de winter is het vanwege de gunstige ligging aan de piste, zelfs een ski-in, ski-out accommodatie.

Brixental Maieralm hotel

Hotel Maieralm wellness

Golfen, een lesje in focus

Ik moet bekennen dat ik nog nooit gegolfd had. Gelukkig deden ze daar in Brixental niet moeilijk over bij de nabijgelegen green – want direct naast de Windau Lodge vind je 18 holes op de PGA Championship Golfbaan Kitzbüheler Alpen Westerdorf. Met een prachtig bergpanorama als achtergrond, voorzag professional Steve ons van een Golf-Schnupperkurs, vrij vertaald is dat een cursus golf voor dummies. Ik leerde hier dat focus en de juiste techniek doorslaggevend zijn voor je golfvaardigheden, wat de woorden handicap, green, slice, tee, en PGA betekenen. In een compleet andere wereld belanden door dingen te doen die je normaal niet doet, vind ik toch wel het allerfijnste aan reizen. Overigens komen de meer ervaren golfers bij deze golfbaan ook volledig aan hun trekken.

Oostenrijk golf

Licht als een veertje de berg op een e-bike

Eerlijk is eerlijk. Ik was sceptisch over e-bikes, er zat zeg maar een bepaald beeld van e-bike rijders op m’n netvlies vastgeroest. Inmiddels ben ik om als het gaat om een ritje door de bergen, want met een e-bike zie je meer en geniet je meer. Wil je jezelf toch fysiek uitdagen, dan zet je de elektrische aansturing met een simpele klik op een lagere stand of zelfs helemaal uit. Brixental bleek een walhalla voor e-bikers, want wereldwijd telt dit gebied de meeste e-bike routes en heeft het zelfs een eigen e-bike festival (8-12 juni). We huurden de e-bikes heel comfortabel bij de Windau Lodge en zoefden zo de berg op naar het meer Filzamsee. 

Brixental e-bike

Brixental koeien Oostenrijkse Alpen

KochArt: fijn eten dat klopt

Na een dag in de bergen, wil ik meestal niets anders dan neerploffen in de sauna en daarna gezond en lekker eten. Ik hou van koks die dúrven experimenteren en van ingrediënten die eerlijk zijn geproduceerd. De keuken van Brixental is er zeker een om van te gaan watertanden. Kaasliefhebbers moeten trouwens zeker kaasboerderij Kasplatz op hun lijstje zetten, een eveneens typische boerderij waar je na een fijne wandeling verrast wordt met allerlei kazen en huisgemaakte chocomelk met échte melk.

Brixental Kazplatz

Onder de naam KochArt zet een collectief van restaurants in samenwerking met lokale boeren uit de regio zich in voor duurzaamheid en regionale aandacht in de gastronomie. Het resultaat? Traditionele producten zoals alpenkruiden, lokaal geproduceerd vlees en seizoengroenten die worden herontdekt en verfijnd. Bij Gasthaus Steinberg genoot ik van een uit hooi getrokken soep, huisgemaakt worst van wild zwijn en fushion knödeln. Wie een woordje Duits spreekt, vind op de website van KochArt alle aangesloten restaurants en recepten.

Oostenrijkse hooisoep

Ook overdag is het in Oostenrijk genieten geblazen. Mijn favorieten? Kaiserschmarrn, kleine poffertjes geserveerd met kersenjam en room, of brot und wurst met een Almdudler, een rivella-achtig drankje met prik. Die peuzel je dan op het terras van zo’n sfeervolle berg-Alm op, met een dekentje over je benen,  want soms kan het in de bergen nog fris zijn. Als je omhoog kijkt word je blij van de bekende bloembakken met geraniums in rood, blauw en paars.

Eigenlijk zou een tripje naar de Oostenrijkse Alpen een jaarlijks lente-ritueel moeten worden!

Worst Oostenrijk

Lente-ritueel Tessa Oostenrijk