Travel

Bucket list 2018: Naar deze bestemmingen wil Your Ambassadrice graag

bucket list 2018 sabine de witte your ambassadrice

Een nieuw (reis)jaar vraagt om nieuwe reiswensen. Het is altijd leuk om te zien hoe sommige reiswensen mij al jaren achtervolgen, maar ook hoe ik ieder jaar weer bestemmingen af kan strepen, zoals van de bucket list van vorig jaar. Je zou denken dat als je veel reist, de wensen wel minder worden. Integendeel! Het wakkert je reislust en nieuwsgierigheid juist aan. Daarom een overzicht van de reiswensen van het Your Ambassadrice team. En met de Vakantiebeurs voor de deur, aan inspiratie geen gebrek. Als je hier geen reiskriebels van krijgt…

Reiswens Anne

mandali retreats
Vorig jaar was gezondheidstechnisch niet mijn beste jaar, zelfs niet nadat ik dat gegeven probeerde te omarmen en lief voor mijzelf besloot te zijn met o.a. gezond eten en yoga. Natuurlijk heeft dat lijf en onrustig hoofd geholpen en daarom zou ik mezelf graag uitdagen tot een retreat, en dan heel graag bij het bekende Mandali in Italië. De warme, vertrouwde band met Italië, de ligging van het boutique style hotel en het eten maken dat ik me alleen bij het idee al vertrouwd genoeg voel om me over te geven aan wat er op mijn spirituele pad komt.

Bucket list bestemming Gili


Mijn droombestemming is Bali… ik ben nog steeds een Bali virgin, ongetwijfeld als een van de weinigen in Nederland. Maar dit jaar is de bedoeling dat ook ik een keer die kant op ga. Waarom: Indonesisch eten, het lekkere weer en overal fijne yoga scholen en de relaxte sfeer. Bovendien staat Indonesië al heel lang op mijn ‘bucket list’ en kunnen we op Your Ambassadrice wel wat Bali-tips gebruiken! 😉

Bestemmingsdroom van Iris


Mijn bucketlistreis is Cuba. De sluimerende invloeden van het communisme spreken mij tot de verbeelding. Ik droom weg bij foto’s van oude auto’s, huizen en de kleurrijke omgeving op het eiland. Het buitenleven is zwoel, want veel inwoners zijn dag en avond op straat te vinden. Om te eten, drinken of zelfs te dutten. Het is een plek met passie en rust. De laatste paar jaar hoor ik steeds sterker het geluid dat Cuba verandert. Oud wordt vervangen voor nieuw. Voor het zover is, zou ik graag nog het oude Cuba willen ervaren.

Jeffrey’s bucket list reis

mexico
Mexico: Wie mij een beetje kent, weet dat ik serieus lijd aan een latin fever. Na al aardig wat van Latijns-Amerika te hebben gezien, staat Mexico verder nog hoog op mijn bucket list!
Waarom Mexico? Het luisteren naar de Spaanse taal zorgt ervoor dat ik op slag verliefd word, de latin muziek zet me aan het dansen en de fascinerende cultuur en historie maken mij nieuwsgierig naar de koloniale steden en de prachtige honderden jaren oude Maya tempels. Daarnaast wil ik graag de mooie Mexicaanse bevolking leren kennen onder het genot van de smakelijke gerechten uit hun befaamde keuken en zou ik de privacy willen opzoeken door een ontspannen bezoekje te brengen aan het verborgen strand ‘La Playa del Amor’. ¡Vamos!

Julian reist het liefst naar…

japan
In 2013 heb ik een halfjaar in Shanghai gewoond en sindsdien ben ik verliefd op Azië. N verloop van tijd kreeg ik door hoeveel onze westerse samenleving wel niet verschilt met die van het oosten, wij meer op het individu en daar vooral collectief gericht. Deze verschillen worden interessant als je doorhebt dat alles is terug te koppelen naar bepaalde gebeurtenissen.China is niet het uiterste wat betreft deze collectieve cultuur, dat is Japan. Precies om deze reden heb ik het op mijn bucketlist. Als ik ook nog even een stad erbij kan noemen kies ik Tokyo.

De Japanse cultuur die toch meer ingetogen is gaat samen met een stad die 24/7 leeft. Al die typische tv-shows en cafés die wij stiekem hier ook willen hebben. Hoezo werkt dat daar? Zo nu en dan wil ik wel eens een anime serie kijken en ook daar valt me wat op. Kijk deze onderstaande afbeelding van Gundam. Waarom lijkt hij eigenlijk gewoon op een samurai, is dit een onderbewuste manier om de geschiedenis in stand te houden? Duizenden jaren verder en een robot heeft nog steeds een zwaard en een schild ¯\_(ツ)_/¯ (Let maar eens op bij andere sci-fi anime series.).

Het zijn die kleine verschillen tussen twee totaal andere werelden die ik graag van dichtbij wil ervaren.

Waar wil Karien Anne graag heen?

samos griekenland
Tijdens het bladeren door een magazine viel mijn oog op een artikel over Griekenland, specifiek Samos. De combinatie van eilandleven, de verse Griekse keuken en Mediterraanse cultuur spreekt mij enorm aan. Dat levert gegarandeerd prachtige plaatjes op!

Machteld’s droomreis gaat naar…

yourambassadrice bucketlist Australië

Australië, by far! Waarom? Alles – denk ik. Avontuur, zon, natuur, cultuur. Wijnen! Roadtrip (gevaarlijke combinatie). Ja ik denk dat ik me daar wel ontzettend kan vermaken. Stiekem droom ik al een tijdje van deze roadtrip en ben daarom het insta-account Australia gaan volgen. Jongens wat een schoonheid, vrijheid en veelzijdigheid. Ik ben me ervan bewust dat, wil ik alles zien, deze roadtrip bijna een jaar gaat duren. Misschien beginnen aan de Oost-kust maar de eilanden wil ik zeker ook niet missen. Het schijnt dat iedereen daar ontzettend ontspannen is! Oh en de zuidkust want wijn! Goed ik merk het alweer… kannietkiezen, G-mate!

De opmerkelijke bucket list bestemming van Martine

noord-korea

Fotocredits: Volkskrant

Wellicht behoorlijk controversieel en ‘frowned upon’ op dit moment, maar voor mij een van de belangrijkste landen om te zien: Noord-Korea.Het is een van de laatste communistische regimes om te bezoeken. Omdat Noord-Koreanen niet kunnen reizen ben jij juist als toerist een venster naar de westerse wereld.
Het is niet goedkoop, al gauw €4000 voor 16 dagen, het betreft altijd een groepsreis met gids maar desalniettemin enen geïsoleerde, intrigerende bestemming om tijdens het festivalseizoen te bezoeken!

Nina’s bijzondere bucket list wens

Oman
Op mijn bucketlist staat Oman. Het is misschien niet 1,2,3 de bestemming die iedereen zou kiezen om te gaan ontdekken. Maar twee van mijn goede vriendinnetjes zijn er onlangs geweest en na de foto’s te hebben gezien en de verhalen te hebben gehoord. Een bestemming die absoluut op mijn lijst staat. Het is een nog onontdekt land, dus dat betekent weinig toeristen. De mensen zijn hartstikke vriendelijk en het maanachtige landschap bevat prachtige oases. Geef mij maar een ticket en een jeep zodat ik het land kan gaan verkennen.
Daarnaast staat IJsland, Tokyo, Mexico en Kaapstad ook nog steeds op de lijst! 😉

Sabine’s nummer 1 bucket list reis

wijn georgië
In 2017 heb ik weer mogen strepen: Gdansk, droombestemming de Andaman eilanden en EINDELIJK kon ik Portland en Oregon van de wensenlijst schrappen. Verder bezocht ik bestemmingen waar ik al eerder was geweest of kort mee mocht kennismaken. Ik reisde met gezelschap waar ik nog nooit of niet zo vaak mee op pad was geweest, altijd een uitdaging. Net als drie weken met je lief op pad zijn. Dit jaar heb ik minder reiswensen. Niet omdat ik reizen zat ben, zeker niet. Maar net als vorig jaar start mijn reisjaar met een droomreis: Abu Dhabi, de Seychellen en Zuid-Afrika (ik denk dat ik de enige reisjournalist in Nederland ben die hier nog nooit geweest is, hoogste tijd dus). Die reis gaat op korte termijn plaats vinden en zodra al het regelwerk rond is, zal ik mijn plannen hier uiteraard delen. De winter ontvluchten, opladen voor de nieuwe klus en met heel veel reisbagage terug komen. Hier kijk ik ontzettend naar uit, want de bestemmingen intrigeren en inspireren me al langere tijd. Abu Dhabi is een kunstbestemming bij uitstek, maar voelt voor ‘ons Nederlanders’ vaak toch wat gek. Bij de Seychellen denk je vaak aan een honeymoon-bestemming, ik wil dolgraag ervaren dat er meer is (vooral op eco-gebied). Wat Zuid-Afrika betreft; veelzijdiger kan volgens mij niet. Tel daarbij mijn enorme drang naar giraffes knuffelen, olifanten spotten en vooral deze keer wel tijgers en/of luipaarden spotten op, drang om de surfchick uit te hangen gecombineerd met liefde voor wijn, en je weet: ‘hier wil ik zijn’. Bovendien, jarig zijn en weer een jaartje ouder worden doet in zo’n setting sowieso minder pijn!

Wat er verder nog op de lijst staat? Georgië. Een wijnreis hier lijkt me zo bijzonder en zo anders dan alle andere wijnbestemmingen waar ik ben geweest. Ook staat het land gastronomisch hoog aangeschreven en zijn mijn collega’s uit Berlijn allemaal lyrisch. Verder niet zo zeer bestemmingen, maar na het Iran en Gdansk avontuur lijkt een bijzondere reis met Tessa me een uitstekend idee. Moet ook mijn vader echt nog een keertje mee en blijkt de appel toch minder ver uit de boom te vallen met een zusje dat de reisavonturen van haar en haar vriend prachtig op beeld weet vast te leggen. Martine heeft me uitgedaagd om met haar en kind op pad te gaan en nadat ze met mij de verrassingsreis challenge is aangegaan vorig jaar, kan ik dat natuurlijk niet weigeren. En dan is er nog Evelien, waar jullie binnenkort meer van gaan zien, waarmee ik nodig weer op pad moet. Het waarheen doet er minder toe, er komt wel een bestemming die bij de gelegenheid en het gezelschap past.

Is Tessa’s bestemming een echte trend destination?

Thailand
De wereldbol is mijn speeltuin. Afgelopen jaar heb ik een Jaar van Reflectie ingebouwd om het volgens van m’n hart en m’n hoofd weer in balans te brengen. Ik reisde naar Senegal, Colombia, Cuba, Noorwegen en Polen. Een sjahmaan in het Amazone-regenwoud, de Noorse fjorden en de opgewektheid van Afrika hebben mij ontwaakt. De wijsheid die het onderdompelen in andere culturen mij heeft gebracht is onbetaalbaar. Tegelijkertijd knaagt het aan me dat ik weet dat vliegen een van de slechtste dingen is voor het milieu. Vliegen naar een bestemming buiten Europa is goed voor 76% van de CO2 uitstoot van je totale reis (Bron: LNHTV/CVO). De komende 20 jaar gaan we met z’n allen twee keer zoveel vliegen, dat komt uit op 7,8 miljard mensen die het vliegtuig nemen (Bron: IATA).
Reizen is here to stay! Op mijn bucketlist staat in 2018 niet per se een bestemming maar het voornemen om – als ik dan toch reis- meer betekenis te geven aan mijn reizen door zo goed mogelijk te doen voor de lokale cultuur & natuur, mensen & dieren. Ik slaap op plekken die rekening houden met het milieu, doe vrijwilligerswerk tussendoor, print geen tickets en bevestigingen maar bewaar ze op mijn smartphone en reis ‘local’ zodat mijn uitgaven de welvaart van de lokale bevolking ten goede komen. Vooruit, er zijn natuurlijk plekken waar dat goed kan: tripjes naar Suriname, Rwanda of Oeganda en India prijken daarom wel op m’n wishlist.

Wat staat er op jouw reis bucket list? Welke bestemming wil je graag in 2018 bezoeken?

Sabine de Witte