Reistips tips Travel

Bucketlist 2013

sabinedewitte bucketlist

Deze week is het weer Vakantiebeurs, de Jaarbeurs is het domein van reisgrage consumenten op zoek naar een vakantiebestemming of bijzondere reis. Bij een nieuw jaar horen nieuwe reiswensen. Hoewel ik een behoorlijk aantal bestemmingen van mijn bucketlist lijstje heb mogen strepen, zijn er ook een aantal blijven staan. Ik heb nog niet de kans gehad om ze te ontdekken en hoop dat dit jaar alsnog te kunnen doen of nieuwe reiswensen te vervullen. Waar zou jij heen willen dit jaar?

sabine vakantiebeurs

Bucketlist

Mijn bucketlist voor 2013 bestaat uit veel wensen. Sommigen heb ik in mijn hoofd of agenda al gepland, voor andere landen ben ik nog op zoek naar invalshoeken of het beste moment. Een behoorlijke lijst, die ik samen met mijn vaste reispartner heb gemaakt. Veel Europa, een uitstapje naar Azië en de VS. Ik heb alleen een nummer 1, de rest is in willekeurige volgorde, maar nummer 1 is wel mijn droomreis.

 • Nummer 1. Net als vorig jaar staat een reis naar Fins Lapland nog steeds op nummer 1. Het lijkt mij geweldig om in de ijzige kou in de natuur te zijn. Op zoek naar rendieren, op een hondenslee, ijsvissen, het Noorderlicht zien en de hele dag met rode appelwangen te genieten van het buiten zijn. Dat afwisselen met een luxe accommodatie met spa en welnness om bij te komen van alle indrukken .
 • Dubai. Het land van bizarre rijkdom, ultieme luxe, belachelijke shopping malls en fijne gastronomie. Ik zou hier graag een paar dagen mijn ogen uit kijken, proberen om nog iets van de lokale cultuur mee te krijgen en het jet set leventje daar mee te maken.
 • Vanuit Dubai zou ik dan graag doorvliegen naar Hong Kong. Deze Aziatische stad is het mekka van luxe hotels, perfecte gastronomie en een leefstijl die bij zo’n grote stad hoort. Ik hou van steden, de hectiek en de drukte. Naast stad heeft Hong Kong veel groen, parken en musea en een uitstapje naar Macau hoort natuurlijk bij deze stad. Een grote uitdaging voor mijzelf daar: ik ben niet zo’n liefhebber van de Aziatische keuken en eten op straat kopen is ongeveer mijn grootste angst. Sinds ik een bacterie uit India heb gehad is deze angst nog groter. Angsten zijn er om overwonnen te worden en Hong Kong heeft natuurlijk ook veel Westerse invloeden. Een goed startpunt voor een kennismaking met Azië, lijkt me!
 • Hamburg. Deze Duitse stad is afgelopen jaar steeds populairder geworden en staat bekend om de vele musea, galerieën, gastronomie en internationale invloeden. Een booming stad die ik graag zou willen ontdekken! Behalve Hamburg zou ik ook graag nog wat langer kennis maken met München. Ik ben er een keer heel snel geweest en merkte toen al dat München een hele fijne stad is; vriendelijke mensen, een prachtig oud centrum, veel design- en mooie kledingwinkels en heerlijk eten. Ook zit er een Mandarin Oriental Hotel, de enige in Europa waar ik nog niet geweest ben…
 • Minneapolis, een alles behalve bekende bestemming. Dat, in combinatie met een bezoek aan goede vrienden die de stad goed kennen en ik daardoor zeker weet dat ik de lokale pareltjes zal beleven. Het plan is om hier in maart heen te gaan, in combinatie met een bezoek aan de staat Texas. Waarschijnlijk zal het Dallas worden, ik heb nog hoop op een press ticket SXSW in Austin. Wat ik van Minneapolis kan verwachten, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Ik denk dat het vergelijkbaar is met Ontario, ook een staat tussen de meren en omringd door natuur.
 • Nice, een stad waar ik al jaren heen wil maar wat er steeds niet van komt. Vliegen op Nice, daar een paar dagen de stad verkennen en vervolgens de omgeving in te trekken voor een road trip richting Cannes en Monaco. Als luxury travel & lifestyle blogger is dat in de zomer natuurlijk de plek waar alle jet set zich verzameld en moet ik dat zelf nog eens meemaken.
 • Dublin. Deze Ierse stad trekt al jaren mijn aandacht. Veel wisselende verhalen, maar ik hou van de Ierse mentaliteit, ginger hair en de geschiedenis. In oktober van dit jaar organiseert TBEX daar het Travel Bloggers Exchange Congres, het grootste evenement voor reisbloggers in Europa. Dan krijg ik de kans om deze stad te gaan verkennen en plak ik nog wat dagen eraan vast voor de omgeving. Ik heb sinds mijn tripje Glasgow nog steeds spijt dat ik toen niet de tijd heb genomen om de Schotse hooglanden in te gaan, dus dat gaat me niet weer gebeuren. No doubt about Dublin!
 • sabinedewitte's reiswensen

 • Sud Tirol, als niet-wintersporter ben ik op zoek naar locaties waar mijn gezelschap lekker op de latten kan staan terwijl ik geniet van een lekkere spa, lunch op een fijn terras bij een luxe restaurant of even aan het shoppen ben, die Italianen weten prima hoe je je zonder wintersport gear kunt vermaken. Sud Tirol heeft sterrenrestaurants, weet hoe je jezelf in de watten kan leggen en het gebied is sneeuwzeker tot Pasen. De Dolomieten zijn UNESCO werelderfgoed dus ik ben er ook verzekerd van mooie plaatjes.
 • Milaan, de stad van de mode, leer en Italiaanse klasse. Als er in een Italiaanse stad luxe lifestyle te ontdekken is, moet het wel in Milaan zijn. Meteen een goede reden om daar het NHOW hotel uit te proberen, nadat ik eerder al in het NHOW in Berlijn verbleef.
 • De Marokkaanse stad Marrakech, de stad spreekt mij al jaren aan vanwege de cultuur, het eten en de luxe hotels. Het lijkt me heerlijk om over de markten te struinen en volgens mij is de stad er 1 die je met al je zintuigen kunt ervaren.
 • Een cruise langs Noorwegen. Mijn ouders hebben dit jaren geleden gedaan en de foto’s die ik daarvan heb gezien hebben altijd diepe indruk gemaakt. De ruige gebergten, de heldere riviertjes, grote rotsblokken en beboste bergen. Een cruise lijkt mij gaaf omdat je in korte tijd veel verschillende dingen kan zien, water voor mij iets magisch heeft en je aan boord natuurlijk van alle luxe faciliteiten bent voorzien. Schip ahoy!
 • Wenen en Graz staan nog steeds op de lijst. De klassieke geschiedenis in een modern jasje. Sissi en hotel Daniel. Opera en shoppen. Gustav Klimmt en koets rijden. Do I need to say more? Graz is de stad van parfums, strak (auto)design en horloges. Groen, modern en strak. Iedere keer als ik die naam hoor, sta ik weer op scherp. Het gras is vast groener in Graz.
 • Zurich is zo hip en populair, er staat daar nog een koperkleurig servies op mij te wachten en het lijkt me gewoon zo’n fijne stad. Zou het er dit jaar wel van komen?
 • Krakau. Warschau mag ook. Oost-Europa is booming, en terecht. Ik zag het in Talinn en Praag; goedkoop maar heerlijk eten. Gave winkels en koffiebarretjes met gezellig design gebaseerd op veel retro items, schieten daar als paddestoelen uit de grond. Alles ademt cultuur en geschiedenis. Waar iedereen denkt grauw en grijs komt er steeds meer kleur in deze steden. Nog even en deze steden verslaan het hippe Berlijn.
 • Net als vorig jaar: Sint Petersburg. Rusland is het land van overdaad, bizarre luxe en Sint Petersburg trekt mij iets meer aan dan Moskou. Vanwege de culturele bezienswaardigheden, de ligging (ik zou dus serieus op cruise willen die kant op, bij mooi weer en zonder de Deadliest Catch golven) en de geschiedenis. Iemand al geweest?
 • Singapore moet een bijzondere stad zijn en als ik mijn vuurdoop in Hong Kong heb gehad, dan wil ik hier nog wel heen op shoptripje. Net als in Hong Kong betaal je daar geen belasting zoals wij BTW kennen. Scheelt snel 20%, tempting!
 • Bilbao. Ik ben veel in Spanje geweest maar heb er nog veel te weinig gezien. Bilbao trekt mij aan omdat Baskenland zo anders dan de rest van Spanje moet zijn, vanwege het Guggenheim, de geschiedenis en ook hier het eten.
 • Istanbul. Last but not least. Stiekem denk ik dat ik de enige Nederlander ben die er nog niet is geweest. Struinen over de markt, me vergapen aan de moskeeën, fietsen op het eiland, eten, uitgaan. En binnenkort een Mama Shelter. Perfecte bestemming voor het voor- of najaar!

jet d'eau geneve

Wat hebben al deze bestemmingen gemeen?

Terwijl ik schrijf ontdek ik dat alle bestemmingen een aantal dingen gemeen hebben: er is water in de buurt (nooit geweten dat ik de zee zo zou missen als in Madrid), de steden staan bekend als populair of upcoming, hebben allemaal een rijke geschiedenis en veel cultureel erfgoed en alle bestemmingen staan bekend om goed eten en een luxe markt. Ik merkte in een stad als Alicante dat ik een luxe boulevard met internationale winkels miste, niet omdat ik per se overal bij een Louis Vuitton of Hermes naar binnen wil. Nee daar vind ik het vooral leuk om mensen te kijken, locals te ontmoeten en stijlinvloeden te achterhalen.

parijs

Travel is the only thing you buy that makes you richer

Tegen andere bestemmingen zeg ik ook geen nee hoor. In februari ga ik naar Parijs voor een bruiloft en Barcelona voor MWC. Ik hoop dit jaar ook nog weer naar Londen en Berlijn te gaan, een paar dagen Alicante/Altea mee te pakken, een weekendje struinen in Antwerpen en eindelijk het Eilandje bezoeken, dankzij Annemerel heb ik Newcastle in gedachten nog op mijn lijst gezet, Corsica staat sinds het lezen van Garance Dore’s blog op de wishlist, ik ben nog niet klaar met Helsinki, moet Rome een herkansing geven, uitwaaien in Knokke, Basel staat op de verlanglijst, Las Vegas en San Francisco, nog een keer Genève, een zonvakantie op de Canarische eilanden, een oud klasgenootje heeft prachtige huizen op Mallorca en eigenlijk wil ik ook nog mijn GVB halen.
Ik mag mij in m’n handjes knijpen met de reizen van het afgelopen jaar en ook al zou ik niet alles van mijn bucketlist dit jaar kunnen bezoeken, is er geen man over boord. Zolang ik mijn nieuwsgierigheid maar kan voeden en mijn visie op bestemmingen en ervaringen kan geven. Reizen is het enige wat je koopt en je hoe dan ook rijker maakt. In ervaringen, ontmoetingen, confrontaties en zelfkennis. Het houd mij scherp, een andere omgeving. Door ontmoetingen met andere culturen, word ik toleranter naar anderen toe. Gedrag is vaak te wijten aan geschiedenis, cultuur en opvoeding. Veroordelen zonder dat in gedachten te houden, is niet eerlijk. Ik probeer dat op reis, maar ook dichtbij, mee te nemen voordat ik mijn oordeel uitspreek.
Ook in Nederland valt nog veel te ontdekken en te ontmoeten. Zijn er onderling nog ‘culturele’ verschillen te merken, streekinvloeden waar te nemen en kan ik nog wel wat ‘stijl’ bijbrengen. Nederland en hospitality is een bijzondere combinatie. Alle grote lijnen kloppen vaak, het gaat mis bij de details. Zonde, want daar zit hem dan beetje extra in waar je als gast in luxe hotels, restaurants en winkels graag wat extra voor betaald. Ik hoop dat 2013 een reislustig en leerzaam jaar zal zijn, vol mooie ontmoetingen, inzichten en kennisdeling!

working nomad sabine

The New York Times x Taschen

Aangezien mijn volgende reis nog even duurt, een fijne tip voor de thuisblijvers. The New York Times heeft in samenwerking met Taschen een aantal prachtige (koffietafel)boeken uitgebracht. Met reisthema’s als 125 weekenden in Europa, 36 uur in… en de fijne stedenboeken de perfecte reisvoorbereiding. Vooral het boek 125 weekenden in Europa is helemaal mijn ding. De illustraties zijn gemaakt door illustratrice Olimpia Zagnoli, zij maakt ook de illustraties voor favoriet reismagazine Monocle.

illustraties Olimpia Zagnoli

125 weekends in europe

Sabine de Witte