Travel

Bucketlist 2014

Ieder jaar maak ik een Bucketlist met plekken waar ik graag het komende jaar naar toe wil reizen en om te kijken wat ik van de bucket list van het vorige jaar en zelfs 2012 heb af kunnen vinken. Er zijn steeds een aantal landen die blijven terug komen omdat ik nog niet de kans heb gehad om er heen te gaan en er zijn onverwachts andere bijzondere bestemmingen tussendoor gekomen. De bucketlist voor 2014 ziet er zo uit:

travel-bug

  • Lapland staat nog steeds op nummer 1. Ondanks de kou heeft dit land zo’n enorme aantrekkingskracht op mij. De volledig witte omgeving in IJsland heeft veel indruk achter gelaten, ik ben dol op rendieren en ik ben heel benieuwd naar de mensen en de cultuur. Hoe komen zij de kou en de donkere maanden door? Is alles heel basic of bestaan er luxe accommodaties? Ik kan het niet laten om soms online een volledig verzorgde reis te plannen, bijvoorbeeld naar Noord-Noorwegen. En klik ik snel weg als ik de prijs zie, als ik het doe wil ik ook graag alles beleven en ervaren, zelfs slapen in een tent als het moet… Out of my comfort zone much, ja, het voelt alsof ik mijn gekoukleum moet overwinnen.
  • Alaska staat ook op de bucketlist. Een combinatie van de wilde natuur, te vaak Into The Wild kijken en de drang om mijzelf te laten zien dat ik me ook prima kan redden in urban uitgestorven gebieden. Het liefst zou ik net als Floortje Dessing in 3opreis met een vrachtschip meevaren, de rust van de zee, het geschommel op een boot, dat geeft mij echt een zen gevoel.
  • Mauritius na bovenstaande koude landen een ander uiterste. Mauritius is een bekende locatie voor huwelijksreizen, maar ook het perfecte eiland om zelf helemaal tot rust te komen. Natuurlijk kan ik ook eiland hoppen in Azie, maar Mauritius staat bekend om de gastronomie, luxe hotels & resorts en duizelingwekkende natuur. Je kunt er geweldig snorkelen en duiken, hiken en je laten pamperen. Klinkt als de hemel. Extra aantrekkelijk omdat je er met Emirates heen kan vliegen (via Dubai in een A380, allebei ook heel erg bucketlist experiences).
  • Zeiltocht over de Baltische zee. Hoewel ik in geen eeuwen heb gezeild droom ik er al tijden over. Toen ik vorige week een studievriend ontmoette in Dusseldorf en hij vertelde over zijn geplande sabbatical year waarin hij de wereld rond wil zeilen, keek ik hem verlangend aan. Of ik niet een keer mee mocht tijdens een testvaart. Tegelijk riepen we dat deze dan door de Baltische Zee moest gaan, langs de kust van Denemarken, Scandinavie, Polen, Litouwen, Letland, Estland en eindigend in Sint Petersburg. Prima plan voor aanstaande zomer lijkt me. Nu nog even oefenen met zeilen…
  • Texas en dan niet alleen de stad, maar een tour door de hele staat. Natuurlijk zou dat perfect zijn na een bezoek aan SXSW, wat als gadget- en startup freak een must is, maar dit jaar ga ik dat niet redden. Wel heb ik in gedachten de hele reis al uitgedacht: vliegen op Austin, SXSW meepakken, daarna een paar dagen helemaal unpluggen in Fort Worth, uiteraard een paar dagen naar Dallas, dan via de Route 45 naar Houston rijden en daar nog een paar dagen langs de kust rondreizen en uiteraard een authentieke paardenranch bezoeken. Forth Worth schijnt een heel interessant aanbod kunst en cultuur te hebben, Houston moet een enorm shop walhalla te zijn, overal zijn wildreservaten en ook de kust moet prachtig zijn.
  • Andalusië met onder andere Malaga, Gibraltar, Sevilla, Cordoba en Granada. De Spaanse zuidkust heb ik nog steeds niet bezocht, maar eigenlijk staat de Spaanse noord-west kust ook hoog op de verlanglijst. Coruna moet 1 van de mooiste plekken van Spanje zijn en is minder toeristisch. Spanje blijft mij trekken na alle bezoeken Barcelona, ik mis het leefritme ontzettend!
  • Curaçao omdat ineens iedereen er geweest is behalve ik, zo lijkt het. En omdat het Caribische ritme, de hagelwitte stranden en het weer me heerlijk lijken, met dolfijnen zwemmen mij te gek lijkt en ik benieuwd ben naar de mix van culturen.
  • Wintersport deed ik eigenlijk nooit vanwege een blessure aan mijn pols. Dit jaar kreeg ik een go van de arts, mits goed ingepakt mag ik de piste op. Geen idee waar ik heen moet eigenlijk, al lijkt Tirol of Gstaad me een goede combinatie van luxe en sneeuw happen. Wat zijn jouw aanraders op wintersport gebied?
  • Citytrips naar Lissabon, Istanbul, Kiev, Krakau en Zurich omdat deze steden steeds op mijn lijst blijven staan en ik uiteindelijk weer in Berlijn, Londen of Parijs eindig. Dit jaar ECHT meer nieuwe bestemmingen bezoeken!
  • Verder droom ik nog steeds van Mandarin Oriental hotels hoppen in Hong Kong & Singapore, een reis door Argentinië naar Patagonië en stiekem wil ik ook wel een stukje pool mee pakken. Of op expeditie in Groenland. Terug naar IJsland om het noorden van IJsland te verkennen. Een safari in het Krugerpark met uiteraard ook een bezoekje aan Kaapstad en Johannesburg.

travelmap

Wat alle landen gemeen hebben is dat ik meer uit mijn comfort zone moet, de natuur en omgeving in. Dat deed ik vroeger met mijn ouders ook vaak en ik merkte afgelopen jaar dat ik die ‘connectie’ met de natuur mis. Wel alles met een beetje luxe als het even kan, want kamperen daar gaat mijn hart nog steeds niet sneller van kloppen. En uiteraard blijven alle onbezochte plekken van de afgelopen jaren nog steeds staan. Wel fijn dat ik inmiddels heel Scandinavië heb ‘afgetikt’ en Bilbao, Wenen en Hamburg kan schrappen. Nieuw jaar, nieuwe ontdekkingen.

Wat staat er op jouw bucketlist?

Sabine de Witte