Travel

Business Class vliegen met Jet Airways

In februari vloog ik met Jet Airways naar India. Een feestje op zich, maar dat feestje werd nog beter. Ik vloog namelijk Business Class en dat maakt een intercontinentale vlucht toch echt een stuk aangenamer! Vanaf Amsterdam vloog ik eerst naar Mumbai (Bombay), waar zowel de stad als het vliegveld een hele fijne eerste kennismaking waren. Vanaf Mumbai begon een reeks binnenlandse vluchten, van Chennai naar Port Blair op de Andaman eilanden en vanaf daar via Delhi naar Jaipur om uiteindelijk vanaf Mumbai weer terug te vliegen. En dat alles, heerlijk Business Class voorin!

Ontdek India met Jet Airways

India ontdekken, dat leek me leuk en eng tegelijk. Als de kans zich dan voordoet dat je een nieuwe vliegtuigmaatschappij mag ervaren én zelf je reis kunt samenstellen, dan pak je die natuurlijk met twee handen aan. De Indiase maatschappij timmert hard aan de weg in Nederland en heeft van Schiphol in mum van tijd een hub-bestemming van en naar India gemaakt. Het verruilde in 2016 Brussel voor Amsterdam en voert sindsdien dagelijks rechtstreekse Jet Airways 9W vluchten uit naar Delhi, Mumbai en Toronto. In oktober kwam daar nog een vlucht naar Bangalore bij, waardoor er nu dagelijks zo’n 500 passagiers met Jet Airways vanuit Amsterdam vliegen verdeeld over 31 vluchten per week. Onlangs tekende AIR France/KLM een joint venture, om vluchten Europa/India nog beter op elkaar af te stemmen.

Ik vloog met de Boeing 777-300ER, een behoorlijke kist, maar daar merk je voorin vrijwel niets van. Er zijn ca. 30 Business Class stoelen, waarvan solo-seats aan de raamkanten en mogelijke duo’s in het gangpad. Wat mij betreft benoem je daarmee ook meteen het enige nadeel van business class vliegen: het is minder gezellig en knus bij elkaar zitten. Maar als je nog drie weken met elkaar op reis mag, is dat prima te overzien.

Eerste kennismaking met de luxe kant van India

Als je aan India denkt is luxe misschien niet het eerste wat in je opkomt. Ik heb die kant van India wel mogen ervaren, waarbij de business class vlucht een aangename eerste kennismaking was. Aan boord doet het personeel er alles aan om je vlucht zo fijn mogelijk te laten verlopen. Dat begint al met een glas champagne, een uitgebreid menu met keus uit zowel Indiase als westerse gerechten, Hollywood én Bollywood films, een noise-cancelling headset en een heerlijk flat-bed. Ook fijn: USB-laadpunten zodat je gewoon je telefoon kunt gebruiken zonder dat deze leeg is als je aankomt en heel veel opbergruimte, verzorgingsproducten en veel opfrismomenten. Waar je mij vooral blij mee maakt? Ook buiten de standaard serveermomenten kun je iets te drinken of snacken bestellen en er is genoeg keus uit gezond fruit of bijvoorbeeld ijs.

Deadline én slaap gehaald

Toen ik het vliegtuig instapte moest ik nog een laatste Monocle deadline halen. Dat lukte zonder problemen, want de business class seats zijn zo ingericht dat je er echt goed in kunt werken. Dat flat-bed kan ook in werkhouding, de tv is ook radio (ik luister graag klassieke pianomuziek als ik schrijf) en ik vind het altijd leuk om op een scherm af en toe een blik op de route te werpen. Ook kun je de crew aangeven of ze je tussentijds mogen storen voor versnaperingen. Dit kan ook als je slaapt. Alles mag, niets moet.

Waarom en wanneer business class vliegen?

De vraag waarom en wanneer je business class zou ‘moeten’ vliegen, krijg ik best vaak. Zelf heb ik de regel als ik voor werk meer dan zes uur moet reizen, dat ik dan graag voor extra comfort kies. Waarom? Omdat je dan écht uitgeruster aankomt. Met Jet Airways had ik het geluk dat er steeds een upgrade beschikbaar was en werd aangeboden, zoveel mazzel heb ik niet altijd. Dan kies ik vaak alsnog voor een Economy Comfort plek: net iets meer ruimte, voorin het vliegtuig dus je kunt er laat in en als een van de eersten weer uit. Iets waar ik zeker na een lange vlucht erg naar verlang; benen strekken en frisse lucht!

Ben ik sindsdien verpest en verwend? Natuurlijk vlieg ik het liefst altijd business class, maar op korte Europese vluchten zie ik er geen toegevoegde waarde in om voor te betalen. Een aangeboden upgrade zal ik uiteraard niet afslaan, maar ik ben niet extreem lang en ook alles behalve bang. In die gevallen kan ik me voorstellen dat je graag voor extra geld meer comfort koopt. Ook dan wil ik mezelf nog wel eens trakteren op een Comfort seat, vooral bij een vroege vlucht. Hoe vaker je vliegt, hoe voordeliger.

Wat is er goed?: Alles. Tot in de puntjes.
Extra punten voor:Het feit dat ze toch alcohol schenken, ondanks de lokale religieuze gebruiken
Wat kan er beter?: Eerlijk gezegd heb ik geen idee, zeker niet nu ze onderdeel zijn van het Flying Blue programma. Dat was niet het geval toen ik vloog. En vluchten boeken via de mobiele website op Indiaas internet was een uitdaging, maar dat ligt niet helemaal aan Jet Airways maar aan internet op de Andaman eilanden.

Sabine de Witte