Travel

Business Talk: Stop de onbetaalde factuur

01/05/2015

opencompanies
Bloggen is niet mijn fulltime business, ernaast werk ik freelance als online marketing adviseur en content creator. Veel opdrachtgevers zijn gerelateerd aan de reisbranche. Inmiddels blog en freelance ik alweer 6 jaar. De laatste tijd krijg ik veel vragen over de business kant hiervan en hoor ik veel geluiden van startende zzp’ers en freelancers om mij heen. De meest gestelde vragen zijn altijd over financiële zaken. En hoewel dat eigenlijk heel on-Nederlands is, wil ik daar vandaag aandacht aan besteden.

Onbetaalde facturen

Mijn grootste frustratie aan het zelfstandig zijn, is de afwikkeling van facturen. Ik ben er zelf inmiddels heel strikt in om alle facturen altijd op de laatste of eerste dag van de maand te maken en te versturen. Bovendien factureer ik vaak vooruit of vraag ik om een voorschot, omdat ik door de jaren heen heb gemerkt dat hoe groter de organisatie, hoe langer de betalingstermijn. En als zelfstandige 90 dagen op je geld moeten wachten, is echt heel lang. Nou is dat natuurlijk deels een kwestie van goed financial management, een buffer opbouwen etc. Maar dan nog. Ik kan niet tegen mijn huurbaas zeggen dat ‘ie nog even 90 dagen moet wachten, omdat ik dan pas mijn geld krijg.
Onbetaalde facturen zijn de grootste frustratie en de laatste 2 jaar merk ik dat dat gemiddeld 2 dagen per maand op slokt om er achter aan te zitten. En daar ben ik niet zo goed in. Ik voel me snel bezwaard, ben bang dat ik de relatie met klanten aan tast, etc. Genoeg excuses die ik voor mezelf kan verzinnen om geen reminder uit te sturen. Wat belachelijk is, want het is geld waar ik recht op heb. Inmiddels ben ik overgestapt op Moneybird, die automatisch reminders uitstuurt, zodat ik het zelf niet hoef te doen. Eens kijken of dat helpt.

Infographic_-_Onbetaalde_Factuur
Deze getallen liegen er niet om!

Open Companies

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 86% van de kleine ondernemingen (tot 10 werknemers) te maken heeft met rekeningen die te laat worden betaald. Daar schrok ik van, maar even rondvragen in mijn omgeving bevestigde dit gegeven. Dit onderzoek werd gehouden door OpenCompanies, een dochteronderneming van Graydon. Na aanleiding van dit onderzoek zijn zij de actie ‘Stop de onbetaalde factuur’ gestart, om zo kleine ondernemingen te helpen met het tijdig betalen van facturen. Je kunt een abonnement bij Graydon nemen, waarbij je op basis van de database en reviews kunt terug vinden of jouw opdrachtgever meestal op tijd betaald. Je kunt je als opdrachtgever aanmelden en ‘Open’ laten verklaren, om te laten zien dat jij facturen en zzp’ers serieus neemt.
Daarnaast is Open Companies een petitie gestart om aandacht voor de Wet Betalingstermijnen, die weinig steun biedt aan ondernemers. Deze petitie kun je nog steeds tekenen en daarmee kun je helpen om die lange betalingstermijnen te voorkomen. Goede zaak lijkt me zo!
Ik mag het abonnement op Open Companies een jaar uitproberen en het geeft wel een prettig gevoel als je opdrachtgever in de database staat, met een review van tijdige betaling en kredietwaardigheid. Gelukkig zijn niet alle bedrijven wanbetalers dus.

Maak kans op betaling van je openstaande factuur

Iedere vrijdag is het voor Open Companies ZZPAY’Day. Je kunt op de website een openstaande factuur indienen en daarmee kans maken om dit bedrag te winnen, met een maximum van € 1500,00. Wordt deze alsnog uitbetaald, dan is dat natuurlijk een leuke meevaller! Kijk, zo wordt zaken doen weer leuk.

Heb jij dit wel eens meegemaakt? Hoe pak jij je financiën aan?

Sabine de Witte