Travel

Business Talk: Wat te doen met je pensioen?

pensioen aan
Toen ik nog studeerde, had ik nooit gedacht dat ik ‘later’ als freelancer/zelfstandig ondernemer zou gaan werken. Vanaf havo-3 was mijn droom om bij een multinational als Heineken aan de slag te gaan, iedere dag in mantelpakjes rond te lopen en de strenge manager uit te hangen. Die droom spatte na 2 jaar IBS in duigen. Omdat ik er altijd vanuit ging voor een werkgever aan de slag te gaan, maakte ik mij nooit zorgen over verzekeringen en pensioenen. Toen ik net voor mijzelf begon, werd ik van alle kanten bestookt over dure verzekeringen en onhaalbare pensioenplannen. En toen werd ik 30. En vond ik dat ik daar eindelijk wél over na moest gaan denken.

Wat de te doen met je pensioen?


Dit was afgelopen week helemaal mijn wake-up call. Want het heerlijke goede leven dat ik nu heb, wil ik ook wel graag op mijn oude dag kunnen voortzetten. Hoe het er dan ook uit ziet, het zou fijn zijn als het harde werken van nu, ook een beloning is voor later.
Behalve een opgebouwd buffertje voor zakelijke tegenvallers en te late betalers plus iedere maand een klein bedrag sparen voor ‘reizen’, heb ik geen pensioenplan, laat staan iets waar ik geld in investeer of rendement uithaal. Daarom ben ik me aan het oriënteren op het kopen van mijn appartement, maar ook aan het zoeken naar iets waar ik nu en later wat aan heb. De website PensioenAan heeft mij meer inzicht gegeven in pensioenopbouw, de AOW en mogelijkheden. Ik heb met vorige baantjes natuurlijk wel iets opgebouwd, maar ook een pensioengat van 7 jaar. Toen ik ging kijken hoeveel ik had opgebouwd, moest ik er stiekem om lachen. Daar kan ik nog geen maand lekker van leven.

Naast het kopen van mijn huis zijn er nog zoveel opties. Beleggen, sparen, wel een echt pensioenplan, zelf opzij zetten. Als freelancer is het nog lastiger om je pensioen goed in te richten, terwijl dat veel belangrijker is dan ik dacht. ‘Later’ is sneller dan je denkt. Dus plan ik een afspraak in met mijn boekhouder en financieel adviseur, om de mogelijkheden die het best bij mij passen eens onder de loep te nemen.

Heb jij je wel eens verdiept in pensioenszaken? Of er überhaupt over nagedacht?

Sabine de Witte