Travel

Care Label Project: verander de mode-industrie

Care Label Project verander de mode-industrie

Het Care Label Project hield onlangs een presentatie in Pakhuis de Zwijger, en ik was erbij. Het Care Label Project roept om aandacht van zowel de modeconsument als de -producent. De snelheid waarmee mode komt en gaat moeten we terugschroeven. We moeten onze kleding minder snel vervangen en stoppen met het overwassen van onze delicate items. Een manier om dit laatste tegen te gaan is bijvoorbeeld het introduceren van nieuwe waslabels. De waslabels die nu nog in onze mooie jurkjes en dure jasjes zitten, zijn met de hedendaagse wastechnieken niet meer van deze tijd. Dry clean only? Hell no!

Mode wordt fast fashion

De mode-industrie wordt steeds meer een fast fashion industrie door het snelle aanbod van collecties. Hierdoor ontstaat een weggooi-mentaliteit bij de consumenten. Tijdens de presentatie werd de vraag gesteld hoe vaak wij denken dat we gemiddeld een kledingstuk dragen, voordat we het weggooien. Het antwoord: vier keer. Mijn probleem is juist het tegenovergesteld: ik bewaar alles, zelfs panty’s met gaten naai ik weer dicht. Enfin, het gaat hier nu niet over mij, maar over het gemiddelde. Vier keer(!) vind ik erg weinig.

Het probleem van de mode-industrie

Hoe sneller het komt hoe sneller het gaat. Tijdens de presentatie werden er schrikbarende cijfers getoond: de textielconsumptie is sinds 2000 meer dan verdubbeld. Onze economie is ontzettend productief en dat zorgt ervoor dat wij blijven consumeren. De producenten maken het erg makkelijk, want er is zoveel goedkope kleding! We letten hierbij niet meer op de gevolgen van ons koopgedrag. We hebben geen oog of kennis meer van kwaliteit van de mode. Consumeren is een manier van leven geworden. Een van de sprekers, Gwen Cunningham maakte dit duidelijk met een citaat van Victor Lebow (1955):

“We convert the buying and use of goods into rituals, that we seek our spiritual satisfaction, our ego satisfaction, in consumption. We need things consumed, burned up, replaced and discarded at an ever accelerating rate.”

Care Label Project: de oplossing voor de mode-industrie

Gwen Cunningham is coördinator en leraar duurzaamheid aan het Amsterdam Fashion Institute. Daarnaast is ze leidinggevende van het Cicle Textiles Programme bij Circle Economy. Dit programma werkt samen met verzamelaars, sorteerinrichtingen, recyclingbedrijven en merken aan een circulaire economie waarbij textiel en vezels consistent gemaakt, gebruikt, verzameld en hergebruikt kunnen worden als grondstof. Dat is ook wel nodig want tijdens de Care Label Project werd gesproken over een geschatte verspilling van tien tot vijftien procent postindustrieel, meer dan dertig procent pre-consument en ongeveer twintig ton postconsumer in de EU en de VS!

 photo DSC_0401.jpg

Gwen Cunningham wijst niet met haar vingertje naar één boosdoener. Volgens haar moet iedereen meewerken aan de fashionrevolutie, anders werkt het niet. Producenten moeten duurzamere kleding produceren en beter recyclen. En consumenten moeten ook in actie komen. Wat kan jij doen?

  • Koop bewust
    Koop je kleding bewust en gooi het niet gelijk weg als het kleine gebreken vertoont. Kwalitatieve en wat duurdere kleding wil je sneller repareren en behouden. Een voorbeeld van duurzame kwalitatieve mode is wollen kleding. Ik kan heel slecht tegen wol, ik krijg spontane jeukaanvallen als ik eraan denk. Gelukkig heb je nu ook merinowol en andere duurzame en kriebelloze (!) wolsoorten. Deze kledingstukken kun je gewoon achterlaten in de natuur! Niet dat je dat wilt uiteraard, maar just to paint the picture.
  • Mode upcyclen!
    Pak je oude kledingstukken en maak er wat nieuws van. Gebruik je creativiteit! Schoenen die je niet meer wil? Maar er een bloempot van. Moe van je oude spijkerbroek? Gebruik de stof om een portomonnee of telefoonhoesje van te maken. Heb je in een waas een overkill aan topjes gekocht? Maak er tasjes van.
  •  photo upcycling_bag_made_of_t-shirts.jpg

  • Don’t Overwash
    Was je kleding op maximaal 30 graden en was het minder vaak. Vaak is een kledingstuk uithangen al genoeg om de geurtjes te doen verdwijnen. Om het overwassen tegen te gaan en de levensduur van je kledingstuk te verlengen, is er een nieuw waslabel op de markt gebracht. AEG heeft samen met de mode-industrie (o.a. Fashion Revolution en Not Just Another Label) het Care Label Project opgezet. Daarbij hebben zij een nieuw waslabel ontworpen, ‘Don’t Overwash’ – in maart gelanceerd bij 18.200 kledingstukken. Deze labels zijn ter vervanging van de oude waslabels, zoals ‘dry clean only’ of’ hand wash only’. Vooral kledingstukken die bestaan uit kostbare en delicate stoffen hebben standaard een van deze labels. De producent wil zo min mogelijk verantwoordelijkheid hebben over het product als het eenmaal verkocht is en speelt met dit label altijd op safe. Gelukkig is het met de nieuwe wastechnieken van wasmachines mogelijk om de meeste soorten stoffen, waaronder wol, gewoon op lage temperaturen in de wasmachine te wassen! Scheelt je weer een hoop geld en tijd!

 photo Afbeelding1 goed.jpg

Het is noodzakelijk om de mode-industrie te veranderen. Zowel de mentaliteit bij de producent als bij de consument moet bewuster worden. Het Care Label Project Programma helpt mee om deze mentaliteit te verbeteren bij alle spelers in de mode-industrie. Kies als consument bewust voor duurzaamheid en denk na over de gevolgen van je koopgedrag. Of zoals modeontwerper Vivienne Westwood zei: “Buy less, choose well, make it last.”

Sabine de Witte