Travel

Catfish

De afgelopen twee maanden zijn er 2 films over Facebook uitgekomen. The Social Network met het verhaal over het ontstaan van Facebook en de oprichter Mark Zuckerberg en Catfish, een documentaire over ontmoetingen via Facebook.

The Social Network was een mooi voorbeeld van een idee hebben, er samen voor willen gaan maar uiteindelijk tijdens de uitvoering kiezen voor je eigen kunde en kennis en daar uiteindelijk van profiteren. Een film die mij in deed zien dat je voorzichtig moet zijn met je ideeën en de mensen die je betrekt bij de uitvoering.

Catfish is een documentaire over ontmoetingen en online identiteit. Nev heeft via Facebook het jonge tekentalentje Abby en haar familie ontdekt. Zijn broer Ariel filmt de ontwikkelingen van hun steeds dieper wordende Facebook-relatie. Nev wordt zelfs verliefd op Megan, de oude zus van Abby. Als Nev de familie wil bezoeken, komen ze er achter dat de identiteit van Abby en Megan niet klopt met de werkelijkheid. Ze gaan uitzoeken wat de waarheid is, wat een eerlijke, respectvolle documentaire heeft opgeleverd. Ik ga niet vertellen hoe het werkelijk zit, je zou de documentaire gewoon zelf moeten zien.

Na het zien ervan voelde ik mee met Nev. Ik ging nadenken. Het is niet moeilijk om een online identiteit te faken. Bekijk de vele datingsites. Niet alleen de nicknames zijn nep, hoeveel foto’s, profielen en zoektochten zijn daar niet gebaseerd op leugens? Ik heb veel mensen via Twitter leren kennen. Sommigen zijn vrienden geworden, begonnen met contact via internet en blijven hangen na een succesvolle live ontmoeting. Ook zakelijke contacten doe ik zo op. Nooit eerder had ik er bij stilgestaan dat daar iemand tussen zou kunnen zitten die zich anders voordeed.

Het is makkelijk om te veroordelen. Wat een zieke geest moet je hebben om zoiets te doen… Het is een spel, een uitdaging om te kijken hoe ver je kunt gaan en vol kan houden dat je de werkelijkheid kan bespelen. Het zou niet mijn spel kunnen zijn. Mijn online identiteit is een afspiegeling van wie ik in werkelijkheid ben. Als ik online dingen niet meer kan delen, gaat dat ten koste van mijn online identiteit en zelfs van een stukje persoonlijkheid.

Online delen is een onderdeel van mij. Dat maakt mijn profielen tot een afspiegeling van de echte Sabine. Daarmee spelen is net zo fout als je tijdens een sollicitatie of ontmoeting anders voordoen dan je bent. Uiteindelijk komt de ware jij toch wel naar buiten.

Een ontzettende aanrader, zowel voor mensen die in de online wereld werken, maar ook voor gewone Facebookers of mensen die het leuk vinden om online nieuwe mensen te leren kennen. Laat niet met je hengelen, weet wat voor vis je in de kuip hebt 😉