Reistips tips

Champagnedag

champagne frankrijk

Global Champagnedag

Van alle bijzondere dagen is dit denk ik mijn lievelings; Global Champagne Dag. Een eerbetoon aan champagne en het drinken ervan, wereldwijd. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik dol ben op champagne en ik iedere dag wel een reden kan bedenken om het te drinken. Gelukkig kan ik me inhouden en beperk ik me tot de momenten waarop ik echt iets te vieren heb, ik in goed gezelschap verkeer of als ik op een bijzondere plek ben. Vandaag hoef ik me niet in allerlei bochten te wringen voor een champagne excuus; op Global Champagne Dag kan je de bubbels de hele dag laten vloeien!

Champagnestreek

Eind augustus mocht ik een reiswens van mijn bucketlist afstrepen: de Champagnestreek. Het weer was nog prachtig, de wijngaarden hingen nog vol druiven en de champagneboeren maakten zich op voor de oogst van dit jaar. Reims is de plek waar de meeste champagne huizen zich hebben gevestigd en waar je een idyllisch dorpje vol met wijnboerderijtjes zou verwachten, zijn de indrukwekkende panden van de grote champagnehuizen inmiddels grote toeristentrekpleisters geworden. Een hapje eten en een glas bubbels in de stad is dan ook meteen een duur grapje. Het loont dan ook om via de kleine slingerdorpjes naar Reims te rijden, of een van de zandpaden naar de wijngaarden te nemen en daar te genieten van het uitzicht. Alleen maar druivenplanten!

champagne frankrijk

sabine als druivenplukker

champagne frankrijk

champagne route

champagne velden

Champagnehuizen

Het bezoek in Reims begon met een bezoek aan Daniel Savart, een relatief klein champagnehuis, aangeraden door de sommelier van Chez Odette in Williers, die ook de afspraak regelde. Daniel Savart is een familie erfgoed wat momenteel gerund wordt door Frederic en Daniel Savart. Frederic is de jonge enthousiaste zoon die vol passie en enthousiasme uitleg geeft over champagne, het productieproces en verschil in bruis. Half in het Frans, half in het Engels laat hij zien hoe zijn bruiswijnen worden gemaakt en wordt er geproefd. Heerlijk, op een zaterdagochtend om 11.30u aan de bubbels!
Daarna stond een rondleiding bij Taittinger op het programma. Met een gids door de lange kelders, die afstammen uit 1400 gemaakt door de monniken. Het klooster is voor een groot deel gesneuveld, hier zie je nog op sommige plekken hoe de kelders met het klooster waren verbonden. Indrukwekkend om te zien. Ook indrukwekkend zijn de hoeveelheden met flessen champagne die je overal ziet liggen, klaar voor de remuage (het 1/8e draaien van de flessen in het laatste onderdeel van het rijpingsproces). De meeste flessen worden nog met de hand gedraaid door professionele remuageurs die hiervoor leren. Bizar om flessen champagne met een kroondop te zien. Die is nodig om later het gist makkelijk uit de fles te ‘poppen’. Na het gisten volgt het dosage proces. Hierin wordt suikerlikeur toegevoegd aan de wijn, waardoor het brut, sec of demi sec wordt. Dat moet nog enkele maanden op elkaar inwerken voordat de flessen in de verkoop kunnen. Het grootste verschil met dit grote huis en het kleinere Savart: bij Savart is niets geheim, bij Taittinger wordt over veel geheimzinnig gedaan. Over de champagne voorraad van de president bijvoorbeeld, die een uitgebreide verzameling heeft, met waarschijnlijk vooral special editions. Ook waar de druiven vandaan komen is een vraag die je niet moet stellen. Na de rondleiding wordt er weer geproefd, maar ik loop zonder flessen naar buiten. Taittinger is niet mijn favoriet, te zurig, veel bruis.
Op naar Mumm, een uitstekende champagne die voor mijn gevoel ondergewaardeerd wordt. Staat in Nederland weinig op de kaart, te weinig als je het met vraagt. De rondleidingen zijn al afgelopen, maar een kijkje nemen in de shop en in de open ruimten mag. Van andere bezoekers vang ik op dat ook hier alles geheim is. Dat was te verwachten. De gebroeders Mumm zijn een van de grootste champagne producenten ter wereld en verkopen wereldwijd meer dan Moet & Chandon. Met een doos Blanc des Blancs, prachtige champagne glazen en weer een paar slokken champagne op, vertrok ik weer. Meteen de belangrijkste tip: ga de auto naar Reims! Met het vliegtuig is het een stuk lastiger om al die champagne mee te krijgen en het vooruit laten sturen is best een duur grapje.
Nog een rondje Reims, ietwat teut van alle champagne, want champagne proeven bij de grote huizen betekent gewoon drinken. Alle grote merken zoals Veuve Clicquot zitten bijna in Reims, behalve mijn favoriet Bollinger. Zij zitten in Ay, een stuk zuidelijker en vanwege een dinner afspraak ’s avonds zat dat er niet in. Toen ik er eigenlijk wel klaar mee was, doemde het prachtige huis van Vranken Pommery op. Dit vond ik qua huis het mooiste, met het Vranken pand aan de overkant in klassieke staat en het modernere Pommery. Hier waren de rondleidingen afgelopen, maar wel mocht ik nog even een kijkje nemen boven aan de enorme trap naar de wijnkelders. Vervolgens kreeg ik allerlei champagnes aangeboden om te proeven, waaronder een heerlijke Cuvee Louise. Het personeel was ontzettend vriendelijk (dat ik een voorraadje insloeg hielp vast) en kwam steeds met wat nieuws aanzetten. De kelders heb ik helaas niet gezien, maar wel de immense hal waar vroeger de vaten werden opgeslagen. Nog wat flessen, cadeaus, een proeverij en een uitnodiging voor Pommery events later, vertrok ik. Geen fles hoefde ik zelf te dragen, de auto werd netjes vol geladen. Heerlijk! Rozig van de champagne, glunderend van de mooie omgeving en onder de indruk van de massa van de grote huizen, viel ik glimlachend in de auto in slaap.

daniel savart geeft uitleg

savart champagne kopen

taittinger shop

mumm champagne huis

proeverij taittinger

hal bij pommery

pommery kelders

Champagne bruist

De Champagnestreek is prachtig maar ik kwam wel een kleine illusie armer terug. Die grote huizen zijn prachtig, maar vooral marketing. Bij Moet & Chandon en Veuve Clicquot wist ik dat, van de andere huizen had ik het minder duidelijk verwacht. Ook de geheimdoenerij tijdens de rondleidingen vond ik jammer. Het is al jaren geen geheim dat niet alle champagne echt uit de Champagne komt (daar hebben ze te weinig druiven voor), de grote huizen kopen hun wijn in bij kleinere huizen, rijke Aziaten en Russen komen hierheen om de duurste flessen te kopen zonder te weten wat ze drinken en als je via de snelweg naar Reims rijdt zie je geen druivenplant staan. Ga je hierheen, dan moet je zeker of the beaten track om het sprookje rondom champagne te vinden en de charme van de kleine huizen te kunnen waarderen. Ik ben er 1 dag geweest en zou volgend jaar heel graag nog eens heel willen rond de tijd van het plukken. Dan zijn alle huizen minder druk met rondleidingen, maar moeten ze echt aan het werk en zie je een boel bedrijvigheid in de anders zo verlaten wijngaarden.

champagnestreek

lekker weer in de champagne

kersen eten in stijl

drankje in reims

Ilja Gort en champagne

Het zal geen toeval zijn, maar afgelopen woensdag was Ilja Gort op onderzoek uit in de Champagne. Een prachtige reportage, ietwat chaotisch door Ilja als persoon, over champagne, het proces en de mening van Gort die hij niet onder stoelen of banken steekt. Leuk om te kijken bij een glas champagne vanavond!

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Een beetje jammer dat ik uitgerekend op deze dag ziek ben… gelukkig blijft champagne nog wel even goed, zodra ik beter ben drink ik er graag weer 1 op de mijn gezondheid! Proost!

[google-maps width=500 height=375]

Sabine de Witte