tips

Charity voor Sinterklaas

charity water scott harrison

Vanavond is het Pakjesavond. Afgelopen weekend werd er weer voor een behoorlijk bedrag aan cadeautjes geshopt, al zijn geluiden van een crisis die roet in het eten gooit steeds vaker hoorbaar. Het feest wordt nog regelmatig gebruikt om elkaar, zowel als kind en ouder, af te troeven als het om grootste/duurste/mooiste cadeau gaat. Ik zou hier tot kerst cadeau tips plaatsen, maar gisteren bij LeWeb werd ik wakker geschud. De cadeautip voor vandaag: geef charity. Geef aan goede doelen!

charity: water

Scott Harrison kreeg gisteren een zaal met 3000 geeks & nerds bijna in tranen. 3 Jaar geleden was hij succesvol start-up entrepreneur. Hij zat op de mooiste feestjes, dronk de duurste vodka en champagne, droeg dure gesponsorde horloges en genoot daar lange tijd van. Totdat hij op een dag wakker werd en naar een ‘lege blik’ keek. De laatste jaren van zijn leven had hij met geld gesmeten, alleen maar ‘gezopen’ en tof lopen doen. Voor z’n image, om te voldoen aan verwachtingen die in New York rondom succes gelden en voor anderen. Hij walgde van zichzelf en ging op zoek naar iets nuttigs in zijn leven. Dat ontdekte hij in Afrika: schoon drinkwater beschikbaar maken. Door het vieze water wat ze in landen als Ehtiopie drinken uit moerassen, rivieren en putten, hebben ze te kampen met verschrikkelijke ziekten. Jonge mensen, in de leeftijd van Scott, jou en mij, die door tumoren, gezichtsvervormingen etc. gehavend en minder valide door het leven moeten gaan. Door iets simpels als drinkwater. Natuurlijk weten we allemaal dat zoiets speelt, ergens ver weg. Waarom het gisteren zoveel impact had? Scott had iemand kunnen zijn uit je vriendengroep. Zo’n normale jongen, die niet opvalt. De passie waarmee hij spreekt, hij wil echt de wereld verbeteren om anderen. De projecten, de personen die zich in zetten en verhalen die je raken tot het bot. Ook het verdienmodel; geen fancy gedoe, alles gaat naar charity:water en komt echt terecht bij mensen die het nodig hebben. Dit is het eerste goede doel dat vanuit de tech scene is geboren en daardoor wegen inslaat die nieuw en vernieuwend zijn. Geef je verjaardag, je Sint of kerst cadeaus, doe een maand geen onnodige aankopen en doneer je geld. Doe iets waar je zelf niet direct baat bij hebt, maar een ander des te meer.

Bekijk de hele talk van Scott in het filmpje hieronder. Krab jezelf nog een keer achter je oren als je water uit de kraan drinkt, vanavond een lange douche neemt om weer warm te worden of het water weggooit waar je vanavond je groente in hebt gekookt. Vanzelfsprekend toch, schoon water? Helaas. Niet voor iedereen.

Do good, feel good

Er zijn nog zoveel andere goede doelen waar je aan kunt geven. Dicht bij en ver weg. Al geef je geen geld, lever eens een dienst. Vrijwillig meehelpen, je kennis delen, iets geven wat voor jou vanzelfsprekend is maar voor anderen niet. Als mijn herinnering klopt, is dat zelfs de geschiedenis van Sinterklaas: een gulle gever die moeite deed voor minder bedeelden. Ik heb misschien makkelijk praten. Ik heb een fijn, vrij leven en ben rijk in gezondheid, fijne vrienden en familie en hoef niet na te denken waar ik mijn geld aan uitgeef. Misschien ben ik daarom juist wel bewuster van het feit dat het niet vanzelfsprekend is. Daarom deel ik graag. Mijn ervaringen, herinneringen, trakteer ik graag gezelschap en laat ik anderen onderdeel zijn van die ‘rijkdom’. En voelt het extra fijn als ik daarmee iets goeds kan doen. Op de poezenboot, tijdens Movember en nu, voor charity:water. Alle kleine beetjes helpen.

Fijne pakjesavond!

Sabine de Witte