Travel

Chemische versnaperingen

Vroeger kregen we ze thuis niet. Het was slecht. Maar lekker! Dus bij vriendinnetjes, opa’s en oma’s en verdere familie, zeurden we erom. Snoepjes met felle kleurtjes. Dummie’s, zuurstokken, wijnballen, likkoekjes, Bubblelicious, kauwgomballen, noem het maar op. Hoe aparter de kleurtjes, hoe gewilder. En als je tong er van kleurde, was het helemaal feest. Of groen of knaloranje ranja. Thuis kregen wij de verantwoorde Karvan Cevitam, maar die groene was alleen om de kleur al veel lekkerder.

Inmiddels ben ik zelf net zo’n zeurpiet. Teveel E is een nee. Dat koop ik niet. Gevoelig ben ik dan ook voor snoep van bijvoorbeeld Katja (biggetjes), Haribo (kersen en colaflesjes) of Fruittella, als er groot op de verpakking staat dat er alleen natuurlijke smaak-, geur-, kleur- en smaakstoffen in zitten. Wat uiteraard altijd weer tegenvalt.

Lief en ik hadden het laatst over de Dummy’s. Hoe lekker dat was om dat hele pakje in een keer in je mond te lurken en er een grote klont van te maken. Afgelopen weekend waren we onderweg en kwamen we ze tegen. Inmiddels van Fruittella, niet meer van Van Melle. Als kleine kinderen zaten we in de auto. Ik stikte er bijna in, toen ik er 4 tegelijk in nam. Vies! Het chemisch zoete, wat toen zo lekker was, is niet meer. Het leek echter nog chemischer te smaken, nu het zoete weg viel. Deceptie dus.

Door die aversie tegen kleurstoffen, eet ik ook eigenlijk alleen de bruine m&m’s. Aan rood, geel en oranje durf ik me ook nog wel te wagen. Maar no way, dat ik zo’n blauwe of groene neem. En van die cocktailtjes met teveel kleur? Dank je. Oranjebitter? Liever niet. Al heeft dat meer met een geslaagde Koninginnedag te maken. Misselijk en oranje kots.

En in Duitsland, waar we af en toe boodschappen halen, wordt iedere keer een stukje jeugdsentiment weer mee genomen. alhoewel de glazen fles er niet meer is, zijn we lichtelijk verslaafd aan Punica. Dat mocht bij ons dan weer wel. Afgelopen week scoorde ik het zelfs hier in Nederland, bij de Super de Boer. Kom er normaal gesproken nooit, en toen ik bij de kassa moest afrekenen had ik meteen spijt van m’n litertje memories. Morgen maar weer een voorraadje in slaan. De dummy’s laat ik in het vervolg wel zeker weten liggen!

Dummy's in het nieuw

Dummy's in het nieuw

Vandaag is de laatste dag dat je kunt stemmen, dus help me nog even. Morgen de uitslag! Spannend!