Travel

Citytrip: 48 uur weekend in Bergen op Zoom

Onlangs ging ik op uitnodiging van de provincie Brabant de stad Bergen op Zoom en haar omgeving ontdekken. Een short stay in eigen land, er even tussenuit – natuurlijk wilde ik dat wel! De meeste van mijn tripjes gaan normaliter over de landsgrenzen; bijzondere plekken binnen Europa, maar ook ver daarbuiten. Ik liet mij daarom dit keer graag verrassen door alles wat deze stad in eigen land te bieden heeft en snap de term Brabant is open. Wat mij opviel was dat alle basiselementen hier zeer uitgesproken naar voren komen. Benieuwd hoe? Lees hieronder Bergen op Zoom beschreven aan de hand van de oudste basiselementen vuur, water, aarde en lucht.

Vuur – Verblijf in Hotel De Draak

Het weekend verbleef ik in Grand Hotel De Draak aan de Grote Markt. Op deze centraal gelegen plek worden ruim 600 jaar lang dag in dag uit hotelgasten ontvangen. Dit maakt De Draak tot het oudste hotel van Nederland. Je denkt misschien daar komt ‘ie makkelijk vanaf. Draken en vuur, een inkoppertje. Maar nee, vuur speelt een veel grotere rol in de historie van het pand. In 1397 woedde er een allesverwoestende brand in Bergen op Zoom die de hele stad platlegde. Nou ja, behalve het pand De Draak en het aangrenzende pand De Olifant. Dit waren de enige twee gebouwen die staande zijn gebleven tijdens deze brand. Helaas bleef het niet bij deze ene brand. De Draak heeft het namelijk flink te verduren gehad tijdens een grote brand in 2013. Veel van het hotel werd aangedaan en het kostte maar liefst ruim anderhalf jaar voordat het hotel weer haar deuren kon openen. Ja, de geschiedenis van de draak heeft dus echt met de real deal op het gebied van vuur te maken gehad.

grand hotel de draak bergen op zoom

Vandaag de dag heeft het hotel een 4-sterrenstatus en beschikt het over een fijne lobby, een goed restaurant, wellness en ontzettend vriendelijke staff dat 24/7 voor je klaar staat. De kamers van het hotel zijn modern ingericht. Vrij eenvoudig, maar meer dan prima voor een kort verblijf in Bergen op zoom. Ontbijten doe je in de recent gerenoveerde ontbijtzaal. Een mooie lichte ruimte waar een divers buffet klaarstaat om de dag goed te kunnen beginnen. Inclusief een glaasje champagnje. Score!

Water – Geniet van ansjovis uit de Oosterschelde

Ik vind het altijd bijzonder interessant om te zien hoe eten en drinken respectievelijk op mijn bord en in mijn glas terechtkomen. Wie ditzelfde heeft, moet zeker eens een bezoekje brengen aan de Oosterschelde om daar meer te leren over de kunst van de weervisserij. De vissers zijn ontzettend gepassioneerd over hun vak en beantwoorden vol enthousiasme jouw vragen over deze ambachtelijke wijze van vissen. Bovendien draag je bij aan het behoud van dit traditionele vak door mee te varen op een tour.

De weervisserij in deze regio is vooral gericht op het vangen van ansjovis. Dit visje komt nadat het overwinterd heeft in Zuid-Engeland op zoek naar de warmte in de Oosterschelde. Het gebied hier vormt vanwege het relatief ondiepe zoute water een ideale warme badder-omgeving voor de visjes. Met een ingenieuze methode waarbij ze met houten palen een constructie maken om de vis in een fuik te lokken, vangen de vissers in de periode mei en juni de ansjovis om jou en mij hier in de restaurants te kunnen voorzien van deze heerlijke vis. Fantastisch om te zien, smakelijk om te proeven!

weervisserij bergen op zoom

Aarde – Bourgondisch genieten in Bergen op Zoom

Voor diegene die niet gezegend zijn met zeebenen en liever op het vaste land blijven, kunnen de stad te voet gaan ontdekken. Bergen op Zoom heeft veel gezellige, smalle straatjes, met mooi gekleurde huisjes die haast Scandinavisch aandoen. Vergeet ook vooral niet een wijntje te drinken op één van de gezellige terrasjes aan de Grote Markt onder het genot van het gezang van de Peperbus, zoals de kerk aan dit plein door de Bergenaren genoemd wordt.

Ook aan land ontkom je er niet aan dat de visserij hier sterk aanwezig is. Op de menukaarten in de restaurants is het moois uit de zee rijk vertegenwoordigd. Breng je in de periode tussen april en eind juni een bezoekje aan de stad? Geniet dan niet alleen van de heerlijke ansjovis, maar ga voor het volledige triple A menu. Dit menu bevat de drie lokale producten waar de Brabo’s – met recht – erg trots op zijn. De drie A’s staan hier voor ansjovis, asperges en aardbeien. Zalig! En mocht je na dit uitgebreide menu nog ruimte over hebben. Ga dan naar Crusio voor heerlijk ijs gemaakt volgens een geheim familierecept. Zeker de moeite waard om eens te proberen. De Bergenaren staan niet voor niets specifiek hier in de rij om van deze koude lekkernij te genieten. Ja, ze weten hier duidelijk wat lekker eten is.

crusio-kortemeesstraat

Mocht je graag willen shoppen dan doe je dit het beste in het oude stadscentrum. De straatjes Fortuinstraat, Kremerstraat en de Kortemeesstraat bevatten diverse schattige boetiekjes. Dit gezellige en fotogenieke buurtje wordt ook wel vergeleken met de 9 straatjes van Amsterdam, omdat je hier eveneens de grote winkelketens kunt onltopen, er eenzelfde ongedwongen sfeer heerst en je er bijzondere kleding en cadeaus kunt vinden. Een echte aanrader!

Lucht – Een adembenemend uitzicht vanaf de Pompejus

Dan het laatste element, lucht. Vanuit de lucht bekeken is de omgeving van Bergen op Zoom ook zeker de moeite waard. Bovendien hoef je voor dit uitzicht niet je privé vliegtuig uit de stalling te halen of een ingewikkelde helikoptervlucht te boeken. Nee, een tochtje naar Fort De Roovere is hiervoor al voldoende. Dit fort is aangelegd in 1628 en heeft daarna meerdere malen weerstand weten te bieden aan verschillende Europese legers. Vandaag de dag kun je deze historische omgeving met of zonder gids nog steeds ontdekken.

Rond Fort de Roovere kun je ideaal wandelen en genieten van de omgeving. Bovendien zijn er verschillende architectonische hoogstandjes te bewonderen. Zo is er een interessante loopgraafbrug, ook wel de Mozesbrug, aangelegd in 2010 en geprezen in binnen- en buitenland. Bij het oversteken van deze brug bevind je je letterlijk tussen het water. De brug is namelijk uitgediept in de oude gracht. Aan beide kanten wordt het water tegengehouden met een muurtje, waardoor je gelukkig geen natte voeten krijgt maar je het net lijkt of het water uiteen splijt wanneer jij er doorheen loopt.

De tweede architectonische uitblinker is niet zo snel over het hoofd te zien. Het gaat hier namelijk om de 25 meter hoge toren van Pompejus. Deze uitkijktoren is afgelopen maart geopend en werd ontworpen door het architectenbureau RO&AD Architecten. De toren is gemaakt van hout dat eenmalig chemisch bewerkt is, waardoor de samenstelling van het hout lichtjes aangepast wordt. Schimmels en dieren zien het hierdoor vervolgens niet meer als voedselbron. Dit zorgt ervoor dat deze opvallende verschijning nog vele jaren langer mee kan. Eenmaal bovenaan de toren kijk je uit over de prachtige omgeving. Een ware luxe om zoveel groen om je heen te hebben!

toren van pompejus

Al met al biedt de provincie dus een prettige combinatie van cultuur en natuur en kun je jezelf te buiten gaan aan het heerlijke Bourgondische leven. Dit tripje heeft mij positief verrast en zeker geïnspireerd om er vaker op uit te gaan in eigen land. Bergen op Zoom, je was fijn!