Travel

Citytrip: 24 uur Maastricht

safe travels

Dat een vakantiegevoel bereiken niet meteen betekent dat je 15 uur in een vliegtuig moet zitten naar het andere eind van de wereld bewees Maastricht mij kort geleden. In slechts 24 uur waande ik me heel even in een ander land. En aangezien sharing, caring is deel ik mijn 24 uur in deze prachtige stad graag met je.

9.40 uur – vertrek met de trein vanaf Amsterdam Centraal

Vanaf Amsterdam Centraal is het exact 2.25 uur met de trein naar hartje Maastricht. Ik geef toe, dat is even, maar het fijne is wel, je stapt in en kan gewoon blijven zitten. Niks overstappen of ander gedoe. In die 2,5 uur kun je, zo bewijst dit artikel, prima een artikel schrijven over Maastricht of je achterstallige mails wegwerken. Of, als je toch meer voor het weekend weg gevoel wil gaan, beginnen in dat boek dat al een tijdje op je nachtkastje ligt of 2 afleveringen Game of Thrones kijken. Koffie halen op het station, iets lekkers te eten en je weekend weg begint al in de trein.

12.04 uur – aankomst Maastricht Centraal

12.12 uur – wandelen naar Mabi City Centre Hotel, uitzicht Maas vanaf de Wilhelminabrug, tijd voor een foto

Vanaf het station loop je in een klein kwartier, via de Wilhelminabrug, zo naar het Mabi City Centre Hotel. Vanaf een van deze twee verbindingsbruggen heb je een mooi uitzicht over de Maas die Maastricht (whats in a name) in tweeën splitst. Tijd om heel even stil te staan en die afgezaagde, maar o zo mooie foto voor het thuisfront te maken.

12.24 uur – inchecken Mabi City Centre Hotel

 photo Mabi-Hotel-gevel.jpg

Hotel Mabi City Centre is een luxe boutique hotel, gehuisvest in de voormalige Mabi City Centre bioscoop, in hartje centrum Maastricht. Mabi staat dan ook voor “Maastrichtse Bioscoop”. Klein “aha-moment” aldaar.

 photo kamer-Mabi-bed.jpg

Een hotel voor gasten die niet gewoon erbij willen horen en het liefst hun eigen verhaal creëren. Vertoeven in het Mabi City Centre Hotel betekent fantasie de vrije loop laten en verhalen zelf tot leven brengen, een knipoog naar gecensureerde film-scènes van vroeger. Dat het voorheen een bioscoop was vind je zeker terug. Want een van de heel bijzondere dingen in het hotel is een heuse in-house mini bioscoop mét rode, pluche stoelen. Ze hebben toegang tot good old Netflix dus als je het lief vraagt en je bent de eerste van de avond kan je je favoriete film of serie op groot scherm bekijken. Nou wil ik me nergens mee bemoeien, maar als er iets romantisch is, is het samen met je lief (of beste vriendin, kan ook!) jullie lievelings film kijken op groot scherm.

Verder zijn er 55 boutique hotel kamers voor 2 tot 4 personen. Een ruim bureau om aan te werken, garderobe en luxe amenities, aan comfort is er geen gebrek. Ook vind je overal kleine verrassingen. Zo ligt er een kleurboek, want creativiteit is altijd goed en ligt er een wel heel speciale view master…

En de soorten kamers? Heerlijk basic slapen in een basic room, ’s avonds oneindig genieten van een filmklassieker of een avond binge watching in een imagine room met Chromecast, of juist genieten van de luxe van een minibar in een twisted room? Zeeën van ruimte met een bad of douche ontdek je in een plush room. Bovendien bieden zij design Corbusier family rooms met iconische Corbusier-stukken. Er zijn veel mogelijkheden! Elke kamer is gedesigned in de een moderne versie van the Great Gatsby. Alleen al het bijzondere behang is jaloersmakend. Alle kamers zijn er in twee versies: een donkere, sfeervolle, zwarte versie met zwarte muren en alles of, als je dat net iets te donker vindt, ook in een witte, lichte versie. Ik koos uiteraard voor de zwarte versie.

 photo kamer-Mabi-bureau.jpg

13.10 uur – Lunch

Een goede lunchspot vinden in Maastricht is niet heel moeilijk. De binnenstad barst van de bijzondere plekken waar je heel prima kan neerstrijken. Loop bijvoorbeeld eens naar het Onze Lieve Vrouwenplein. Een plein als uit een boek met heel veel terrassen en naast de prachtige Onze Lievevrouwenkerk. Echt een bijzonder plekje!

14.35 uur – Chocolade tasting bij Darq

 photo Darq-chocola.jpg

Darq is dé hotspot voor de verstokte chocoholic en koffieliefhebber in Maastricht. En je kan er meer dan alleen maar bizar goede chocola kopen, je kan er zelfs een blind tasting doen. Letterlijk blind, want het proeven lijkt nog net iets intenser te zijn als je een van je zintuigen, je zicht, uitschakelt. Dus hop, op dat “slaapmasker” en blind proeven. Onder leiding van Jorrit leer je aan de hand van 5 chocoladesoorten alles over verschil in kwaliteit en land van produceren. Interessant! Samen met goede koffie de perfecte tussenstop.

15.46 uur – Wandeling terug naar kamer

En als je dan terug loopt, vergeet dan vooral geen bezoek aan een van de mooiste boekhandels ter wereld; Boekhandel Dominicanen. De boekhandel is gevestigd in de ruim 700 jaar oude Dominicaner Kerk en is door the Guardian uitgeroepen tot “The fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”. Een prachtige locatie met een rijke geschiedenis die zorgt voor een indrukwekkende en bovenal unieke sfeer.

 photo boekhandel-Maastricht_1.jpg

Ook zijn er genoeg prachtige straatjes en steegjes met veelal luxe winkels. Erg fijn!

 photo Maastricht-straat.jpg

16.11 uur – Cava en kaas in hotelbar Twisted

 photo interieur-bar-Twisted.jpg

Het hotel Mabi heeft, naast de heerlijk gedisignde kamers, ook een prachtige bar genaamd Bar Twisted. In die bar, met dezelfde ‘Great Gatsby vibe’ als de rest van het hotel, vind je tussen 16.11 en 17.24 uur een complementary glas Cava met passende kaas. Hoe fijn is dat?! En heb je na dat glas behoefte aan nog iets spannends? Kan! Op de kaart staan de zogenaamde censored drinks. Drinks waarvan niet wordt verklapt wát het is, maar enkel een omschrijving wordt gegeven van de smaak. Ik moest dit uiteraard ook proberen en het was erg verrassend en lekker. Wat ik dronk verklap ik uiteraard niet, het moet een verrassing blijven 😉

 photo bar-Twisted-platter.jpg

19.51 uur – diner bij Restaurant Le Bon Vivant

Restaurant Le Bon Vivant, waar ze voor verrassende smaakcombinaties staan (de eendenlever brulee die ik vooraf kreeg is hier een goed voorbeeld van) en huiselijke gastvrijheid. Gelegen in een werfkelder in het hart van Maastricht kan je hier echt verrassend goed en lekker dineren. De bediening is zeer kundig en gastvrij (Amsterdam, letten we even op?) en vertelt je graag alles over het eten en de passende wijnen. De romantische setting is perfect voor een diner bij kaarslicht, maar ook is er een grote stamtafel waar je heel prima met een groep kan eten.

22.49 uur – After dinner cocktail bij Mr. Smith

 photo cokctail-Mr.Smith.jpg

Na het diner nog behoefte aan dat bekende (of beruchte..) afzakkertje? Maastricht heeft een keur aan bruine kroegen en gezellige bars. Hartstikke prima natuurlijk. Maar wil je echt iets bijzonders, ook dat kan in Maastricht. Ook Maastricht heeft namelijk een heuse speak easy style cocktailbar genaamd Mr. Smith. Mr. Smith Maastricht is open sinds eind april van dit jaar en om binnen te komen moet je aanbellen, want zomaar binnenlopen is er niet bij. Vervolgens wordt je door een van de gastheren begeleid naar een tafel of de bar een verdieping lager. Een ervaring op zich en net even een tandje chiquer dan die bruine kroeg. Jazz op de achtergrond en een kaart met zalige cocktails, lijkt mij de perfecte afsluiter van je eerste deel Maastricht.

—-

08.10 uur – hardlopen in de omgeving

 photo Hardloop-kaartje-Maastricht.jpg

Als ik in een ‘vreemde stad’ ben, neem ik altijd graag mijn hardloopspullen mee. Niks leukers dan de stad verkennen doormiddel van een rondje rennen. Zo heb ik al heel wat mooie rondjes verzameld in mijn running app, als een soort souvenirs. Ook in Maastricht kan je echt een aantal hele mooie routes lopen. En om je hierbij te helpen heeft het hotel bij de receptie een kaartjes met twee routes, een van 5 en een van 10 km, in de omgeving van het hotel. Details als deze, ik hou daar van.

09.30 uur – ontbijt in Little Cannes

 photo interieur-ontbijt-Mabi.jpg

Na het ontbijt schijf je zo aan in de ook al zo mooi ingerichte “ontbijtzaal” van het hotel. Zaal tussen haakjes, want je zou de ruimte tekort doen door het zo te noemen. Little Cannes noemt het hotel het liever. Hier geniet van een zeer goed, uitgebreid ontbijt met sapjes, vers brood en beleg en yoghurt. Alles waar je zin in hebt en meer. Zo kan je zelfs genieten van een klein glaasje bubbels, want hey, het is een klein beetje vakantie en je hebt net minstens 5 KM gerend, toch? Het ontbijt is dagelijks van 7.00 tot 10.00 uur en in het weekend van 8.00 tot 10.30 uur.

10.32 uur – uitchecken hotel

11.01 uur – koffie en vlaai bij Zondag

Voor je vertrekt naar huis kan je natuurlijk niet de stad verlaten zonder een punt echte, Limburgse vlaai. Een erg fijne plek om die te eten is cafe Zondag. Dit cafe, op een kleine 10 minuten lopen van het station is een geliefde plek bij de Maastrichtenaren. Uit de piepkleine keuken komt er, naast de vlaai, meer lekkers.

 photo cafe-Zondag-Maastricht.jpg

Ik proefde onder andere de huisgemaakte gehaktballen (als jullie meelezen, graag richting Leidsekade alsjeblieft!) en bruschetta met gegrilde courgette en Parmezaanse kaas. Heerlijk! En een goede afsluiter van 24 uur Maastricht.

 photo gehaktbal-Zondag.jpg

11.40 uur – trein terug naar Amsterdam

Zo zit je 24 uurs ‘vakantie’ Maastricht er op. En ook al was het maar een etmaal, die kan dus echt, oprecht voelen als een kleine vakantie. Maastricht voelt aan als een Noord-Franse stad waar je Bourgondische hart sneller gaat kloppen. De mensen zijn opvallend gastvrij en dat is voor deze verstokte Amsterdammer bijna wennen.

Kortom, go! En bedank me later 🙂

 photo zonsondergang-trein.jpg

Sabine de Witte