Travel

Citytrip: Hamburg

I Love Hamburg

Een weekendje naar Hamburg. Dat hoor je minder vaak dan een weekendje naar de populaire hoofdstad. Het lijkt een beetje op de toeristische verhouding tussen Amsterdam en Rotterdam. Wij hebben onszelf ondergedompeld in de tweede stad van Duitsland. Gotische kerken naast vooruitstrevende street art en een haven waar je u tegen zegt, Hanzestad Hamburg in een notendop.

Vlag van Hamburg

De vlag van Hamburg met daarop ‘Hammaburg’

Reichshof – Curio collection by Hilton

Wij verbleven in het Reichshof, een traditioneel hotel in een nieuw jasje. Dit hotel ligt centraal op een steenworpafstand van de Hamburger Hauptbahnhof. Vanaf Amsterdam te bereiken met de trein binnen iets meer dan 5 uur. Met de auto is het ook goed te doen in zo’n vijf en een half uur. Tip: Parkeer je auto in de parkeergarage bij de Hamburger Hauptbahnhof en betaal vooraf, dat scheelt je 5 euro per dag.

Reichshof Hotel

Bedden bij Reichshof Hotel

Bureau

Het hotel heeft 278 kamers variërend van medium tot extra large en een spa & fitness gedeelte. Wij verbleven in de medium kamer die stijlvol art deco is ingericht. Het koffiezetapparaat voor de noodzakelijke kop koffie in de ochtend en de regendouche maken de kamer compleet. Ook is er een fijn bureau waaraan je kunt werken, of niet.

Hotel inrichting

Stadt Restaurant verzorgde het ontbijt en het diner in het hotel in een ruimte vol met marmer en hout. Het ontbijt is ruim opgezet als buffet met de usuals. Ik ging voor het Engelse ontbijt, krachtvoer voor de dag. Voor het diner hielden we het lokaal met een amuse van typisch Hamburgse Labskaus, een soort kartoffelsalade met haring. De Friese Os stond op het hoofdmenu, dry aged wel te verstaan.

Stadt Restaurant
Dessert bij Stadt Restaurant

Dit was het heerlijke dessert bij Stadt Restaurant

Cocktails and a bottle of rum

Cave is een cocktailbar in de kelder van een oude watertoren. Deze steekt boven alles uit in het Schanzenpark. Een relaxte setting met pilaren en bogen en slow jazz op de achtergrond. Alleen James Bond ontbrak nog met een dame aan de bar. Wij deden daar een rumproeverij met onder andere de Indiase Old Monk, een 7 jaar oude donkere maar toch zachte rum met een heerlijk lange afdronk. Als je van whiskey houdt is dit zeker een aanrader. Ook als je van andere cocktails houdt trouwens. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Hamburger Gin Basel Smash?

Cave

Cave cocktailbar

Sankt Pauli en Street Art

Ben je maar één dag in Hamburg? Dan raad ik je aan om sowieso naar Sankt Pauli te gaan. Deze cultwijk in het centrum van Hamburg ademt een unieke sfeer van street art en anarchistische hoop. Iedere vierkante centimeter wordt benut voor street art, graffiti, stencils en 3D-installaties. Met een Alternative Tour brengt een gids je langs alle werken met een toelichting over de artiesten en methodes. Zo is er veel kruisbestuiving met artiesten uit Berlijn en gaan ze meer dan eens collaboraties met elkaar aan waarin de stijlen gecombineerd worden.

Hamburger Street Art

Ook kom je langs het iconische kraakpand ‘Die Rote Flora’, het vroegere theater dat sinds november 1989 gekraakt wordt. Waarom? Omdat ze er een musical theater van wilden maken met voorstellingen van ‘Das Phantom der Oper’. Daar was de buurt niet van gediend en als je door de buurt loopt dan begrijp je ook meteen waarom. Het dient nu vooral als links politieke broedplaats waarin onder andere gediscussieerd en geëxposeerd wordt.

Hamburger Street Art

Heb je even geen zin in politiek geëngageerd geneuzel? Dan ga je naar de koffiebar Less Political, waar absoluut niet gepraat mag worden over politiek. En daardoor wordt er juist gepraat over politiek. Ironisch.

Less Political
Wat ook fijn is om te doen is een uurtje naar platen struinen bij Zardoz. Een mooi stapeltje platen samenstellen om vervolgens te gaan luisteren hoe goed of slecht je platenzoekskills zijn. Tip van de dag voor winkelen in Hamburg: neem contanten mee. Pin-mogelijkheden zijn schaars.
Zardos

Zardos

Hoe dan ook, duik die wijk in en ga op avontuur. Kom erachter waarom ze zo wars zijn van gentrificatie en waarom er daar tegen de G20 zo hard werd/wordt gedemonstreerd.

Stop G20
G20

Hamburger Haven

De Elbe loopt dwars door Hamburg en is de verbinding met de Noordzee, vandaar dat het in de Middeleeuwen de Hanzestad Hamburg werd. De haven is een mooie combinatie van oude pakhuizen met fonkelnieuwe architectuur. Zo heb je daar de Noord-Zuidlijn van Hamburg, de Elbphilharmonie. Dit concertgebouw is in zijn bouw ruim 10 keer over de kop gegaan qua budget. En dat zie je er ook wel aan af. Om de beste plek te hebben is het gebouwd bovenop een warenhuis, waarom niet? Voor een mooi uitzicht op de Elbphilharmonie en de rest van de haven neem je een boottour van Barkassen Meyer. Zij brengen je langs alle spots over de Elbe.

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie

Je kunt er ook rondom lopen met een mooi uitzicht op Hamburg en de haven

Hamburger Haven

Hamburger haven, de derde haven van Europa

Voor de lunch ga je in de haven naar Flamm’hus voor authentieke flammküchen. Dit zijn een soort pizza’s maar dan met een typische dunne knapperige bodem met crème fraîche.

Hamburger Haven

De oude Hamburger haven

Art, om je van de straat te houden

Heb je genoeg street art gezien? Dan wordt het tijd voor de museumkunsten. Voor de klassieke kunsten van 700 jaar geleden tot nu moet je absoluut naar de Kunsthalle. Ben je meer van de moderne kunst? Ga dan naar het Museum fur Kunst und Gewerbe. Tot 5 november 2017 staat daar onder andere een tentoonstelling van mijn persoonlijke favoriet Keith Haring. Je kunt daar ook terecht voor een tentoonstelling over de toekomst van voedsel mét VR-brillen voor kippen. Denk daar maar eens over na.

VR Kip
Keith Haring
Als je de voedseltentoonstelling vervolgens in praktijk wilt brengen dan kun je een biologische burger happen bij de Burger Company. Ze hebben terecht goede vertrouwen in hun burgers want dit is de eerste burger met een niet-goed-geld-terug-garantie.

Burger Company

Niet goed geld terug

Dus de volgende keer als je naar Duitsland gaat, denk eens aan Hamburg. Het Rotterdam van Duitsland zal je sowieso verrassen.

null

Heinrich Hertz Turm

Sabine de Witte