Travel

Citytrippin’ in Haarlem met Moonback

Uitzicht Haarlem

De bijnaam voor Haarlem is Muggenstad en een Haarlemmer noemt zich dan ook met trots een mug. Dat lijkt wellicht een beetje raar, want de mug is een naar beestje, maar een echte Haarlemmer draagt de naam als eretitel. Over de oorsprong van de naam gaan verschillende verhalen rond. Inmiddels vind je de naam terug in allerlei Haarlemse evenementen en organisaties zoals de wielerronde de Muggenronde, het roze Mug magazine en de groene Mug voor een groenere en schonere stad. Je mag je na twee dagen Haarlem natuurlijk geen mug noemen, maar na zo veel uur in deze prachtige stad begin je vanzelf te zoemen van blijdschap. Hier moet je dus zijn voor een stedentrip Haarlem.

Luxe slapen en eten in hartje Haarlem

Wij mochten samen via Moonback en Visit Haarlem en lieten ons twee dagen onderdompelen in veel van wat Haarlem heeft te bieden. Op twee minuten lopen van het treinstation vind je boutique hotel STAATS. STAATS bevindt zich in een oud schoolgebouw. De inrichting is niets minder dan indrukwekkend. We worden onmiddellijk verliefd op de charmante bar waar je de hele dag koffie en thee kunt halen, maar we realiseren ons dat nog niets voorstelde wanneer we naar boven lopen richting de hal en de hotelkamers. Goedemorgen, wat een hotel! Elke kamer is anders en met zo veel zorg ingericht. Het is een combinatie van modern en vintage met een leuke speelse knipoog. Ja, dit is een hotel naar ons hart.

Hotel STAATS

Na de verwondering over al deze heerlijke luxe – we love a good gift basket – springen we op de fiets voor een klein rondje Haarlem om te stoppen voor de lunch in Restaurant ML aan het Klokhuisplein. Onder de leiding van Mark en Liane Gratama heeft het team van ML ook in 2022 zijn Michelin ster weten te behouden en dat is meer dan terecht. In dit moderne rijksmonument wordt net zoals in het Boutiquehotel STAATS vintage en chique perfect met elkaar gecombineerd. De chef brengt een creatief verhaal op het bord. Het is speels met een prettige afwisseling van texturen. Er worden regelmatig Aziatische invloeden in de gerechten verwerkt wat zorgt voor net dat beetje extra kracht.

Je kunt bij Restaurant ML op elk moment van de dag terecht. Of het nu voor ontbijt, koffie, lunch of een heerlijk glas met een snackje is. Het is goed toeven daar in het hartje Haarlem.

Restaurant ML

Trappen klimmen en op de trappers

Na de flinke lunch bij ML is het tijd om wat calorieën te verbranden! Helemaal naar het topje van de Sint-Bavo Kerk in Haarlem is een bijzondere ervaring. Het is een absolute exercitie in kruip-door-sluip-door. We stuntelen over smalle trappetjes, komen in uurwerkkamers, kijken op de bovenkanten van de kerkgewelven. Zo hebben we nog nooit een kerk gezien. Als kers op de taart mogen we helemaal bovenop naar buiten en kijken we uit over de stad. Je kunt zo ver kijken dat je Leiden, Zandvoort, Bloemendaal ziet liggen. Het is een ongelooflijk bijzondere rondleiding en als je de kans krijgt deze ooit te boeken dan kunnen we je deze van harte aanraden. De kerk heeft een rijke geschiedenis en het uitzicht wil je zeker niet missen!

We ruilen de smalle trappen van de kerk voor de trappers van onze fietsen en maken een mooie ronde door de stad. Langs het Frans Hals Museum, smalle straatjes met veel begroeiing waardoor de stad enorm sereen aandoet en stoppen bij verstopte hofjes. Je mag dan wel midden in een stad zijn waar ontzettend veel te beleven is, maar Haarlem voelt ook rustig aan en dat is soms ook echt een welkome afwisseling.

Sint-Bavo Haarlem

De boel de boules laten

We sluiten de avond af met wat flinke competitie en gezelligheid bij Mooie Boules.
Wat ooit begon als een grappig toernooitje tussen vrienden in 2013 op het Museumplein in Amsterdam, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle onderneming met vijf vestigingen in Nederland. Bij Mooie Boules kun je Jeu de Boulen, maar ook karaoken, bordspellen spelen en lekker eten en drinken. De bestorming van de Jeu de Boules en het karaoke-hok was binnen de kortste keren een feit. Na wat partijtjes jeu de Boules en en wat jaren tachtig nummers te hebben verknald bij het karaoken besluiten we de boel de boules te laten en hopen we van harte dat onze stemmen zullen herstellen voor de volgende dag zich aandoet.

‘Ga niet langs start, ga direct naar de gevangenis’

Nee, natuurlijk worden we niet opgesloten in de gevangenis, maar brengen we een bezoek aan een van de meest prestigieuze renovatieprojecten van Haarlem. De Koepel werd in 2016 gesloten als gevangenis en in 2020 werd onder leiding van architect André van Stigt begonnen aan dit enorme project. Ondanks de transformatie zijn er nog veel oorspronkelijke details waar te nemen en dat maakt het concept erg bijzonder.

Er zijn allerlei toffe concepten te vinden binnen de Koepel en we zetten het dan ook even voor je op een rij. Allereerst is er de Filmkoepel, die precies in het midden, ondergronds, is gebouwd. Je vindt er zes zalen. Je kunt er niet alleen terecht voor de blockbusters, maar ook voor producties van kleine makers en klassieke films. Binnen de Koepel is ook verschillende horeca te vinden, dus daar hoef je je ook geen zorgen over te maken. Op dat gebied wordt er ook goed voor je gezorgd.

Een groot deel van ruimte wordt ingenomen door bedrijven en ondernemers. Oude cellen zijn omgetoverd tot kantoorruimtes, ruimtes om te sporten, flexplekken, vergaderruimtes, je kunt het zo gek niet bedenken. Er is aan alles gedacht om jouw werkdag zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Wat ons wel opvalt is dat er niet één cel intact is gelaten zoals het ooit was en dat is eigenlijk best jammer als je een rondleiding krijgt door het gebouw. Op een of andere manier had het ons beter geleken om dat deel van de geschiedenis van het bouw toch te bewaren. We begrijpen dat verandering belangrijk en goed is, maar dat betekent niet dat we alles maar moeten uitgummen.

De Koepel Haarlem

We sluiten onze geweldige tijd met Moonback en Visit Haarlem af met een lunch bij Locael Centraal waar we nog even onze ervaringen doorspreken. Dan is het tijd om weer op trein te stappen naar Rotterdam. Nederland is een klein land, maar het heeft zo veel te bieden, ook op het gebied van een citytrip en dat bewijst deze twee dagen in Haarlem maar weer eens te meer!

Love you to the Moonback

Moonback timmert hard aan de weg. We hebben al vaker over deze hotelboekingssite geschreven en niet voor niets. Wij zijn fan.
Nadat Niels Meijssen en zijn fantastische team met een tweede crowdfunding ruim 2 miljoen euro een groeikapitaal hebben opgehaald, gaan ze als een speer.
Na de start met accommodaties in Nederlandse en Belgische steden, is het hotelboekingsplatform verder Europa ingegaan. Met de komst van de uitgebreide stadsinformatie op de plattegronden, is Moonback nu ook te vinden in steden als Parijs, Berlijn, Rome, Lissabon en Valencia. Deze steden zijn namelijk enorm geliefd bij Nederlanders voor een citytrip! Andere topbestemmingen zullen snel volgen. Eind maart willen ze in 50 steden in Europa actief zijn zodat ze hun klanten een ruim aanbod kunnen bieden.

Als je je aanmeldt voor de reistips over je favoriete reisbestemmingen, krijg je niet alleen hele goede tips, beter nog, je maakt elke maand kans op een gratis overnachting. Precies! Eén keer inschrijven, elke maand kans maken. Wie wil dat nou niet? Schrijf je hier in.

Wil je nou ook eens fijn op citytrip naar Haarlem en slapen in dat geweldige boutiquehotel STAATS? Boek dan hier je nachtje, of twee. En zeg namens ons even gedag tegen de schattige kippen achter in de tuin.

Fiets Moonback

Fotocredits voor uitzichtfoto Haarlem en fiets: @MaxKneefel

Amber de Bruin