Home sweet home

Crisistijd thuistijd

In tijden van crisis bezuinigen we op van alles. De A-merken worden vervangen door huismerken, een wekelijks bioscoopje wordt het huren van een dvd, een avondje kroeg wordt een avondje bij vrienden borrelen.

We worden veel meer op ons eigen ‘thuis’ aangewezen. Brengen er veel meer tijd door, zeker als je inmiddels door de crisis op straat bent komen te staan. Het aanbod in huizen blijft stijgen, de prijzen dalen en ook de rentes zijn gunstig. Helaas zijn de banken wat kieskeuriger en is het een aanrader om eerst je oude stulp kwijt te raken voor je je in een nieuwe hypotheek stort. Dus wat is er op een brakke regendag nou leuker dan een beetje rondneuzen op Funda?

Uren kan ik me er mee vermaken, maar al een paar weken valt mij op dat de foto’s steeds ‘huiselijker’ worden. Niet meer een compleet leeg, onpersoonlijk huis, maar een aanrecht waaraan je kunt zien dat er geleefd wordt. Foto’s blijven steeds vaker zichtbaar, en ook katten mogen steeds vaker blijven soezen op de stoel, terwijl de makelaar mooie kiekjes maakt. Het is dat je door je pc niet kan ruiken, want ik durf te wedden dat tijdens het maken van de foto’s de geur van verse koffie en appeltaart je neus binnen zou dringen. Alles voor de verkoop.

Funda-trend: huiselijkheid!

Funda-trend: huiselijkheid!

Wat mij betreft een goede zet. Want al koop je een nieuw huis in deze tijd, dan wordt er nog bezuinigd op de inrichting. De designoutlets schieten als paddestoelen de grond uit, IKEA kampt met leveringsproblemen voor veel standaard artikelen en de accessoires komen steeds vaker van de Blokker en de HEMA. Dus alle ideetjes voor huiselijkheid en sfeer zijn natuurlijk welkom.

Ook de spelletjes worden weer uit de kast getrokken, en de ouderwetse ‘zaterdagavond-spelletjesavond’ wordt steeds vaker weer ingevoerd. En waarom ook niet? Waarom moeten we altijd maar weg zijn om het leuk te hebben?

Inmiddels heb ik weer heel wat te koop staande huizen in mijn ‘volglijstje’ staan. Omdat ik ze leuk vind, omdat ze apart zijn, of omdat ze in Haarlem staan voor vriendinnetje D. Weer een paar uur van de dag doorgekomen. Inmiddels is het droog, dus is het tijd om wat te gaan doen. Vanavond gaan we asperges eten bij mijn ouders. Want ook dat is bezuinigen. Met grotere groepen eten. En nog gezellig ook. Met al die huiselijkheid komen we de crisis wel door.