amsterdam Hotspots

Culinair Amsterdam Oost: Rijsel en Wilde Zwijnen

Nieuwe plekken in Amsterdam ontdekken

Niet alleen op reis is het leuk om nieuwe plekken te ontdekken. Ook in Amsterdam ga ik er graag op uit. Zo ben je op weg naar de bakker en ontdek je ineens COTTONCAKE, zo leest regular eetdate Patrick de Playboy en zit je ’s avonds in een van de door hun getipte restaurants. Het lijkt altijd alsof er in andere wijken nog leukere spots te vinden zijn. De afgelopen weken ontdekte ik veel fijne plekken in culinair Amsterdam Oost, waar ik sinds mijn dubbele kennismaking met Enoteca niet meer geweest was.

Rijsel’s gezellige zuidelijke keuken

Om af te kicken van een weekend Barcelona at ik hier samen met Patrick en Evelien. Rijsel serveert voornamelijk Franse keuken, met een knipoog naar de Vlaamse zuiderburen. Rijsel is een Rotisserie, je kijkt uit op de ronddraaiende grillkippetjes en ander gevogelte. Voor de fans van de Vlaamse taal: Rijsel betekent inderdaad Lille, waar de keuken zich door laat inspireren. En stiekem zie je dat ook terug in het interieur. Alsof er goed geshopt is op de brocante markt in Lille en dat gecombineerd is met industrieel design. Tegen een witte achtergrond doet dat het altijd goed en ziet het oude gebouw er prachtig uit in een mix van oud en nieuw. Behalve dat het er mooi uitziet, met als enige nadeel dat de akoestiek het nogal luidruchtig maakt, is ook het personeel opvallend vriendelijk. Zo stelt de eigenaar, Pieter, zich voor en in plaats van bij iedereen apart ‘alsjeblieft’ te zeggen krijgen we een lachend ‘alsjullieblieft’ van de bediening na het indekken van het bestek. Ik ben vriendelijk verrast! Met oesters vooraf, die helaas niet waren losgemaakt, een ’trend’ die ik niet begrijp, een fles uitstekende Pinot Blanc, gedeelde boeuf voor Evelien en mij en kuiken voor Patrick, smikkelen we er lustig op los. De boeuf is niet van het mooiste vlees met best wat spier en vet, maar de jus, aardappelblokjes en salade maken dat ruimschoots goed. In goed gezelschap, met fijne bediening in een mooie omgeving smaakt alles! Rijsel maakte haar belofte ruimschoots waar, goed eten voor een vriendelijk bedrag. En iets totaal on-Amsterdams: gevulde waterkaraffen, gratis! Ik viel er bijna door van m’n stoel. Ga hier genieten, een driegangenmenu kost € 31,00 bij deze nieuwe parel.

rijsel amsterdam

restaurant rijsel amsterdam

Wilde Zwijnen

Waar Rijsel een nieuwkomer is (geopend in november 2011), bestaat Wilde Zwijnen al even. Vooral bekend door veelvuldige aanwezigheid in vrouwenbladen, vanwege het prachtige interieur en de goede, ook Frans geïnspireerde menukaart. Dit keer geen etentje voor de gezelligheid, maar een combinatie van zakelijk overleg en mijn verjaardag. Wilde Zwijnen bleek voor overleg iets minder geschikt. Door de industriële inrichting en weinig gebruik van stof, is de akoestiek in het restaurant ronduit slecht. Het is erg gehorig en mijn zachte stem kwam daar met moeite overheen. We namen het 3-gangen verrassingsmenu voor € 29,50 per persoon en dronken daar een heerlijke Cantina Zacciagnini bij. Als voorgerecht kregen we een croquet van kabeljauw met hollandse garnalen en rucola. Als hoofdgerecht entrecote met bearnaisesaus. Helaas werd de saus door de keuken al over het vlees gegoten, wat in mijn ogen de grootste fout is die je als keuken kan begaan. Hierdoor was het moeilijk om de vlees van smaak en kwaliteit in te schatten, want alles proefde naar bearnaise. Gelukkig was de keuken zo vriendelijk om 2x een nieuwe entrecote te serveren met de saus apart (en voor mij rode wijnsaus, want ik ben geen echte bearnaise fan, mits in Frankrijk). Over het vlees daarna niets verkeerds. Mooie kwaliteit, sappig en de wijnsaus die ik zelf kon doseren was top. Als dessert een warme appel crumble met ijs. Dat laatste had de keuken voor mij al achterwege gelaten, want daar maak je mij niet snel blij mee. Sinds een incidentje met een verkeerde apfelstrudel ben ik echter ook niet meer te porren voor andere warme appeltaart soorten, dus de crumble liet ik staan. We kregen nog een kop koffie van het huis aangeboden en ik sloot de avond af met thee van Mr. Jones, altijd goed. Een fijne avond met goed eten, dat een verrassingsmenu iets bevat wat ik niet lekker vind is natuurlijk het risico wat je dan loopt. Wilde Zwijnen is een prachtige locatie voor informeel dineren in een klein gezelschap, en bewijst dat het geen kwaad kan om eens uit je comfortzone te komen en in Oost te gaan eten!

Restaurant Wilde Zwijnen

amsterdam wilde zwijnen

Sabine de Witte