Reistips tips Travel

Culturele hoofdstad Europa 2014, Umeå

Umeå, de grootste stad van het noorden van Zweden, is benoemd tot culturele hoofdstad van Europa in 2014. De EU benoemt ieder jaar twee van dit soort culturele hoofdsteden om op die manier de rijkdom en verscheidenheid van de Europese cultuur te belichten. Umeå (spreek uit: Uumeejoh) pakt deze benoeming grondig aan met een van de grootste, niet commerciele kunstwedstrijden voor foto, film en design van Europa. Voor mij is de benoeming vooral een goede reden om nieuwe Europese steden te ontdekken.

[adsense]

Hip & Happening Umeå

De hippe stad Umeå ligt geografisch dan wel aan de noordzijde van Europa, maar in het ontwikkelen van creativiteit en nieuwe denkwijzen bevindt Umeå zich in het hart van het continent. Umeå en de rest van Noord-Zweden kennen namelijk de invloed van de Sami. Dit is de enige overgebleven oerbevolking van de EU. De Sami leefden al in Europa lang voordat er staten waren. De acht Samische jaargetijden en de Samische cultuur zijn een centraal element van de regionale tradities in de wijde omtrek van Umeå. De historie is altijd van grote invloed geweest en daardoor scoort Umea op cultureel en sociaal economisch niveau hoger dan haar buurtgenoten.
Naast historische trekpleisters ligt in Umeå de oorsprong van de Zweedse opera, wordt er ieder jaar een groot jazz festival gehouden en heeft de stad een aantal grote musea zoals het gitaar museum.

umea art museum

Artists Caught by [Umeå]

Met de wedstrijd Artists Caught by laten creatievelingen zien hoe ze Umeå zien met foto, film en design. De inzendingen reizen vervolgens door heel Europa. Een must is dat het kunstwerk is geinspireerd op invloeden uit Umeå en omgeving. Eind september zijn de kunstwerken in Amsterdam te zien; tentoongesteld in een metersgroot ijsblok. Een culturele hoofdstad maak je namelijk samen, vindt Umeå.

[adsense]

“Caught by [Umeå] is een geweldige kans voor creatieve mensen om zich internationaal in de kijker te spelen”, zegt ze. “Dat Umeå zich openstelt voor deelname van ook Nederlanders laat duidelijk zien hoe belangrijk Noord-Zweden het vindt dat creativiteit voortkomt uit het inspireren van elkaar.’ aldus Pauline van den Brandthof. Heb jij talent en wil je je grenzen verleggen, dan is dit een perfecte kans!

umea

Wedstrijd weetjes

l De wedstrijd vindt online plaats via www.caughtbyumea.com.
l De wedstrijd is open tot 30 juni. Iedereen van 18 jaar of ouder mag zijn of haar bijdragen sturen in de categorieën Foto, Film en Design.
l Een jury van experts selecteert wie meedoet aan de halve finale. De bijdragen van de halve finalisten gaan op tournee langs de acht Europese steden Kopenhagen, Warschau, Londen, Amsterdam, Parijs, Milaan, Barcelona en Hamburg.
l Iedereen die dat wil, kan vanaf half juli online een stem uitbrengen op zijn of haar favoriet. De winnaar in elke categorie doet mee aan de eindfinale in Umeå in januari 2014.

Touragenda

Ben je zelf niet zo creatief maar wel benieuwd naar de inzendingen van anderen en wil je je laten inspireren door het Zweedse Umeå? Kom dan naar de exposities.
De touragenda:

  • Kopenhagen 5 september
  • Warschau 12 – 13 september
  • Londen 19 – 20 september
  • Amsterdam 26 – 27 september
  • Parijs 3 – 5 oktober
  • Milaan 10 – 11 oktober
  • Barcelona 17 – 18 oktober
  • Hamburg 24 – 26 oktober

Uhm… Umea!

Ik hou van dit soort projecten, waar kunst en reizen samen komen en ga het project zeker in de gaten houden. Voorlopers als ze zijn in Zweden is het Caught by [Umeå] project goed vertegenwoordigd op social media, Twitter, Facebook, Pinterest en Instagram!
Tip: journalist en schrijver Stieg Larson komt uit Umeå en schrijft regelmatig over zijn hometown!

[google-maps width=500 height=375]

Sabine de Witte