Travel

Cultuur snuiven

De een vind het een genot, voor de ander is het een kwelling. Cultuur snuiven. Ik vind het heerlijk, zet mij in een willekeurig museum, kunstgalerie of op een vage tentoonstelling. Een kerk, te beklimmen toren, VOC-schip, I don’t mind. Ik vermaak me wel.

Helaas is lief iets meer een cultuur barbaar. Bij het zien van de kunst buiten het Kroller Muller Park, kreeg ik hem met geen stok mee naar binnen. In plaats van het National Museum in Praag, bezochten we het Museum of Torture, tentoonstellingen als Bodies, Hermitage en Magazines moet ik met anderen bezoeken.

Afgelopen week nog even World Press Photo bekeken. In mijn Groningen-tijd was dit vaste prik, de kerk waar deze jaarlijks tentoongesteld werd stond dan ook bijna in mijn ‘achteruin’. Iedere keer ben ik weer onder de indruk, want bij mij ontbreekt het talent om precies op het juiste moment te ‘knippen’.

Vandaag een regenachtige dag en een vrije lief. Ideale combinatie om eindelijk onze vrijkaarten voor het Museum voor Beeld & Geluid eens te gaan gebruiken, dat leek lief nog enigszins interessant. Al moesten we op de heenweg nog even langs Eemnes, om te kijken wat er van ‘De Gouden Kooi’ geworden is (een nog grotere puinhoop). Ik was er al eens geweest voor een korte ontmoeting met een oud-Klokhuis gezicht, en was erg onder de indruk van het gebouw. En terecht, zo moest ook lief vandaag toegeven.

Oude afleveringen De Fabeltjeskrant, Ko de Boswachtershow, Het Zakmes, jeugdsentiment ten top. Lachend om de vooroorlogse radio’s, na-oorlogse bakbeest-televisies en de gigantische afstandsbedieningen waarmee je iemand de hersens in kunt slaan. Wat outfits van Margreet Dolman en Ushi bewondert, slechte foto’s gemaakt en helaas, ontdekte lief de oude afleveringen van Van Kooten en De Bie. Het zal zowel mijn geslacht als leeftijd zijn, want terwijl lief aan het kijken was, gluurden er een paar passerende mannen lachend mee, terwijl ik verveeld rond keek.

Zo’n dag vliegt voorbij, maar mijn voorstel om maandelijks een museum of tentoonstelling te gaan bezoeken, had weinig bijval. Over twee weken gaan we samen een weekendje naar Parijs, en ik ben hard aan het bedenken hoe ik hem toch mee naar het Louvre krijg. De Eiffeltoren en Moulin Rouge gaat geen probleem worden, maar als er kunst aan te pas komt…

Tips zijn altijd welkom… Voor de goede orde… De Davinci Code-route is geen optie!

Het Museum voor Beeld & Geluid in Hilversum

Het Museum voor Beeld & Geluid in Hilversum

Nog vrijwilligers voor het Museum voor Communicatie in Den Haag?