Travel

Dag van de Arbeid

mei maandoverzicht

Vandaag is in veel landen een vrije dag, onder het mom ‘dag van de arbeid’. In Nederland niet en ik vermoed dat dat niets te maken heeft met het niet waarderen van deze dag, maar de meivakantie. Onze Zuiderburen noemen deze dag zelfs ‘Feest van de Arbeid’, kun je nagaan!

Dag van de Arbeid: vier je werk

Met deze dag wordt de invoering van de achturige werkdag gevierd, oorspronkelijk een feestdag van socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbewegingen. Met het invoeren van deze dag werd er volgens hun gedachtegoed meer gelijkheid ingevoerd. Voor de invoering was er namelijk geen maximum aantal werkuren voor een dag!

Droombaan

Deze dag is voor mij een mooie aangelegenheid om mijn gedachten over werk en de ideale baan met je te delen. Toen ik de keuze maakte om voor mijzelf te beginnen had ik geen idee in welke rollercoaster ik zou belanden, laat staan dat het meteen zo’n toffe baan zou zijn! Dat heb ik voor elkaar gekregen door heel veel steun, goede mensen om me heen en met heel hard te werken. Vaak hoor ik van mensen “jij hebt echt een droombaan voor jezelf gecreëerd” en dat kan ik alleen maar beamen. Ik geloof dat iedereen kansen krijgt, je moet er alleen wel open voor staan en wat voor doen. Bovendien heb ik veel geluk gehad: ik had geen betere timing kunnen bedenken. YourAmbassadrice is een visitekaartje voor alles wat ik daarnaast doe en was een van de eerste blogs. Ook is flexwerken nu veel normaler en had ik opdrachtgevers die het geen probleem vonden dat ik regelmatig op reis was of op afstand werkte. Ik heb de afgelopen jaar flierefluitend gefreelancet en geniet enorm van de zelf verworven vrijheid. De droombaan heb ik om me heen gecreëerd en gerealiseerd, voor een groot deel zelf en voor een groot deel dankzij de hulp van de juiste factoren op de juiste momenten.

Dromen najagen

Of je nou al je droombaan hebt gevonden of nog zoekende bent, je bepaald voor een groot deel je eigen geluk. Nu de economie weer aantrekt, flexwerken steeds normaler wordt (sterker nog, we hebben het zelfs over ‘het nieuwe werken’ waarbij de standaard 8-urige dagen niet meer bestaan) en op afstand werken helemaal niet meer erg is, levert dat veel nieuwe kansen op. Zorg dat je altijd een droom hebt, of een punt waar je naartoe wilt werken. Voor mij was dat altijd schrijven voor Monocle. Nu ik die droom waar heb weten te maken, moet ik op zoek naar een nieuwe droom. Ook daarvan geloof ik dat het wel weer op m’n pad komt.

Geniet van je werkdag vandaag, droombaan of niet. Werk maakt je leven mogelijk. Zint het je niet? Je hebt zelf de regie! Ga ik nu lekker een dag naar kantoor!

Sabine de Witte